Η Ερμιόνη είναι ένα μέρος το οποίο αξίζει να επισκεφθείς όλο το χρόνο. Η πόλη- νησί, είναι ίσως η ιδανικότερη λύση για τον επισκέπτη που θέλει να συνδυάσει τις έννοιες του παραδοσιακού, της χαλάρωσης, της κατάνυξης, της διασκέδασης και της εξερεύνησης.
O Άκης Γούτος, Δημοτικός Σύμβουλος και διαχειριστής της τοπικής ιστοσελίδας ermionigreece.com γράφει για την Ερμιόνη.
Η Ερμιόνη, αυτή η γραφική χερσόνησος στην άκρη της Αργολίδας, είναι ένα παραλιακό χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά Ύδρα και Σπέτσες. Σε έναν τουριστικό προορισμό, ο οποίος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Η Ερμιόνη, με τη φυσική της ομορφιά και την ιστορία της, σε κάνει να αγαπήσεις τη φύση και να ανακαλύψεις αξέχαστες εικόνες με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας.
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, με τα παραδοσιακά της σπίτια να σχηματίζουν μοναδικά σοκάκια. Αυτά τα σοκάκι σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί.
Μόλις 2 ώρες από την Αθήνα ο επισκέπτης μεταφέρεται σε ένα τοπίο που συνδυάζει φυσικό κάλλος και ένα πλήρες πακέτο ξεκούρασης και διασκέδασης. Φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια και χαλάρωση στα μοντέρνα καφέ. Αυτά συνδυάζουν ιδανικά την ιδέα της κοντινής απόδρασης, σε ένα περιβάλλον που μόνο η… πόλη-νησί μπορεί να συνδυάσει.
Απογευματινοί περίπατοι. Η βόλτα σου θα μπορούσε να ξεκινήσει και από το λιμάνι της Ερμιόνης. Μέσα σε λίγα λεπτά, φτάνεις από το λιμάνι στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια και τις στολισμένες βεράντες τους. Τα σοκάκια θα σε οδηγήσουν στα ιστορικά μνημεία και τα μουσεία της. Εκεί θα συναντήσεις τον ιστορικό μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών του 15ου αιώνα. Στις 11 Φεβρουαρίου 1827, στον ναό αυτό, ορκίστηκαν τα μέλη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, που ξεκίνησε στην Ερμιόνη.
Δίπλα από το ιερό του ναού βρίσκεται το οίκημα όπου έγινε η σύσκεψη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης και σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Πολύ κοντά, και πίσω από τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, αξίζει να επισκεφθείς το Μουσείο Παιχνιδιού. Υπάρχουν εκθέματα από παιχνίδια από τον 19ο αιώνα. Επίσης, στον χώρο του οργανώνονται εκθέσεις και βιωματικά προγράμματα για παιδιά και γονείς. Λίγα μετρά πιο πέρα, βρίσκεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα παλιά σχολεία «Καποδιστριακό» και «Συγγρού». Όπου πλέον λειτουργούν ως αίθουσες εκδηλώσεων.
Στο τέλος της διαδρομή στη νότια είσοδο του άλσους Μπίστι. Εκεί θα δεις το παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Η κυκλική διαδρομή στο Μπίστι πεζοπορείς σε απόλυτη αρμονία με τη φύση Σε ένα πανέμορφο μονοπάτι κάτω από τα πεύκα. Προσπερνώντας τα αρχαία τείχη, τον ανεμόμυλο, τον αρχαίο μυκηναϊκό τάφο και τον φάρο. Στο κέντρο του λόφου της χερσονήσου, θα ανακαλύψεις τον αρχαίο ναό της Αθηνάς του 6ου αιώνα π.Χ., από τον οποίο σώζεται μόνο η περίμετρος του δαπέδου του.
Η περιφορά του Επιταφίου: Από τις εκκλησίες στο λιμανάκι και στα στενά της Ερμιόνης. Όπου οι ντόπιοι ακολουθούν με ευλάβεια και οι επισκέπτες γίνονται με τη σειρά τους… ντόπιοι.
Ανάσταση στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων, η οποία μετρά περισσότερους από 10 αιώνες ύπαρξης. Η ευλάβεια, δίνει τη θέση της στους εορτασμούς, με τα πυροτεχνήματα να παίρνουν το ρόλο του πρωταγωνιστή, έως την ώρα που μετά το παραδοσιακό φαγητό, τα μπαράκια στην παραλία γεμίζουν από ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Maria’s Restaurant στο λιμάνι της Ερμιόνης.
Το κάψιμο του Ιούδα: Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της επίσκεψης στην Ερμιόνη. Καθώς πρόκειται για ένα λαϊκό έθιμο που τηρείται εδώ και δεκαετίες.
Υφάσματα, άχυρα, ξύλα, βάρκες και φυσικά… θάλασσα συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από χολυγουντιανή ταινία.
Πιο συγκεκριμένα, το ομοίωμα του Ιούδα που συχνά, παραπέμπει σε πρόσωπα της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας, κρεμιέται στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα. Η οποία έχει στηθεί σε περίοπτη θέση, στα ανοιχτά της θάλασσας στο βορινό λιμάνι.
Μετά τον εσπερινό της Αγάπης και με τον ήλιο να αποχαιρετά, πανηγυρικά, τα καπνογόνα οι κροτίδες και οι παραδοσιακοί χοροί δημιουργούν ένα κλίμα που κάνει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη να παραδοθεί στη μαγεία του θεάματος.
Ευχαριστούμε πολύ τον Λάζαρο – Άκη Γούτο
Επαγγελματικές φωτογραφίες από τον Δημήτρη Πάλλη
Φωτογραφίες μέσω Instagram από Μαρία Στάικου & Πετρούλα Μπουγιούρα