Το ψέμα είναι μέσα στη ζωή μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Λέμε ή ακούμε ψέματα για να φτιάξουμε μια άλλη πραγματικότητα, να μην πληγωθούμε, να προστατευτούμε, να φανούμε πιο σπουδαίοι, να γλυτώσουμε από κάτι. Αν το ψέμα δε “βοηθούσε” σε κάτι δεν θα το προτιμούσαμε.
Γράφει η Δήμητρα Ζάφειρα
Η αλήθεια, όμως όσο δύσκολη και να ‘ναι πάντα ελευθερώνει! Πάντα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα! Είναι λυτρωτική! Ενώ το ψέμα έχει πολλά ποδάρια και όσο καλός σεναριογράφος και να ‘σαι φωνάζει από χιλιόμετρα, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και να ξέρεις τα σημάδια.
ΠΡΟΣΩΠΟ
Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να κρύψουν το συναίσθημα τους, ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Υπάρχουν μικρές εκφράσεις – στοιχεία που δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Παράδειγμα: το κοκκίνισμα του προσώπου, καθώς το άγχος παράγει αυξημένη αιματική δραστηριότητα και έχει αυτό το αποτέλεσμα!
Το ψέμα δεν είναι μια φυσιολογική συνθήκη. Το άτομο καλείται να φτιάξει μια νοητική κατασκευή, γρήγορα να την πασάρει ως αληθινή, ενώ γνωρίζει ότι αυτό δεν ισχύει. Αυτό κινητοποιεί όλους τους μηχανισμούς του στρες! Δάγκωμα των χειλιών, βαριά ή ταχεία αναπνοή, διάταση των ρουθουνιών ή γρήγορες κινήσεις των βλεφάρων δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δουλεύει υπερωρίες, ήτοι ψεύδεται!
Αναζητήστε, επίσης, κινήσεις κοντά στο πρόσωπο.
Το άτομο που ψεύδεται θα προδίδεται ασυνείδητα από κινήσεις των χεριών του κοντά στο στόμα ή στη μύτη. Γενικά σα να θέλει να καλύψει τα ψέματα που ξέρει ότι ξεστομίζει ή την έξοδο τους από το στόμα. Επίσης, οι άνθρωποι έχουν την τάση να αγγίζουν πιο συχνά τη μύτη τους όταν ψεύδονται, παρά όταν λένε την αλήθεια. Και αυτό γιατί η αδρεναλίνη που εκκρίνεται λόγω στρες ερεθίζει τους οσφρητικούς υποδοχείς και προκαλούν φαγούρα στη μύτη.
ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Δεν είμαστε μόνο αυτά που λέμε και το περιεχόμενο τους, είναι και ο τρόπος που τα λέμε! Η επικοινωνία μας με τους άλλους είναι λεκτική (όλα αυτά που λέγονται) και έξω – λεκτική (η γλώσσα του σώματος). Οι μορφασμοί του προσώπου, οι κινήσεις, οι χειρονομίες, η στάση του σώματος και η “αύρα” ενός ατόμου είναι στοιχεία που μας δίνουν πληροφορίες για έναν άνθρωπο, ανεξάρτητα από το τί εκείνος μας λέει!
Αλλωστε, ο άνθρωπος από την αρχή της ζωής του πρώτα επικοινωνεί εξωλεκτικά και αργότερα έρχεται η ανάπτυξη του λόγου. Είναι δε απίστευτο το γεγονός ότι πολλές φορές σχηματίζουμε μια άποψη για κάποιον πριν καν μιλήσει, από αυτό που αποκαλούμε, πρώτη εντύπωση.
Όταν λοιπόν, παρατηρείς το αν κάποιος ψεύδεται ή όχι,αξιολόγησε τη συνολική εικόνα του σώματος του.
Αν υπάρχει συγχρονισμός στα μέρη του σώματος του ή άγαρμπες κινήσεις. Το πρόσωπο, το σώμα, τα χέρια, η φωνή, ο λόγος, ο τόνος της φωνής, ΟΛΑ έχουν σημασία. Όπως το ζώο στη ζούγκλα που αποφεύγει να γίνει θήραμα και να εντοπιστεί, έτσι και ο ψεύτης θα προσπαθήσει να φανεί “μικρότερος” π.χ.
Μπορεί να μαζέψει τα χέρια και τα πόδια του τελείως ασυνείδητα ή θα περιορίσει τις κινήσεις του στις απολύτως απαραίτητες. Συχνά ο ψεύτης κρύβει τα χέρια του πίσω από την πλάτη ή τα βάζει στη μέση ή κρατά αμυντική στάση, μόνο και μόνο για να ελέγξει τυχόν άβολες κινήσεις που θα τον προδώσουν. Αλλοι τα βάζουν στις τσέπες, άλλοι τα κάνουν γροθιά … οι πολιτικοί τα έχουν το ένα πάνω στο άλλο για να δημιουργήσουν αίσθημα σταθερότητας και σιγουριά!
Ο τόνος της φωνής είναι πολύ σημαντικός
Η ροή του λόγου, επίσης! Και ο ρυθμός της αναπνοής. Άλλοι μπαίνουν σε πολλές λεπτομέρειες, χτίζοντας ολόκληρα σενάρια πάνω σε αυτές. Άλλοτε μιλούν γρήγορα, άλλοτε υπερβολικά αργά.
Η βλεμματική επαφή είναι, επίσης, σημαντική. Το σύνηθες είναι ότι αυτός που θέλει να κρυφτεί, θα αποφύγει το βλέμμα σας! Η εκούσια,ομως,ηθελημένη επαφή, κατάματα,θα μπορούσε να είναι ένδειξη ενός προπονημένου ψεύτη που θέλει να φανεί αληθινός.
Το σύνηθες επίσης, είναι ότι όταν ‘προκαλείτε’ το σενάριο τους με ερωτήσεις, σπανίως ακούτε την ίδια εκδοχή της ιστορίας.
Θυμηθείτε ότι είναι δύσκολο να δεχτείς την αλήθεια, όταν το ψέμα είναι αυτό ακριβώς που θέλεις να ακούσεις. Το ψέμα μπορεί να έχει ταχύτητα, η αλήθεια όμως έχει αντοχή. Με αυτή να ζήσεις! Και αυτή να απαιτείς!
Πηγή: Dimitrazafeira.gr