Τι πιο διαφορετικό για το σημερινό μας γεύμα, από την ιδιαίτερη συνταγή, γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας.
Αλμυρή και γλυκιά γεύση. Ένας συνδυασμός που δένει αρμονικά στο πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας και είναι η σημερινή επιλογή του γεύματός μας.
Υλικά (για ένα πυρέξ 25Χ35)
1 λίτρο φρέσκο γάλα (αγελαδινό ή κατσικίσιο)
200 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1 φακελάκι άρωμα βανίλιας ή 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
2 κ.σ βούτυρο αγελαδινό
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για τα φύλλα
6 φύλλα κρούστας
⅓ φλιτζανιου λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροσπασμένα
½ κ.γ κανέλα σε σκόνη
⅓ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε στη φωτιά μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο από το γάλα (περίπου ένα φλιτζάνι) μέσα στο μπολ με το αλεύρι. Το υπόλοιπο γάλα το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα γάλακτος και αλευριού μέχρι να μην έχουμε μεγάλους σβόλους. Όταν το μείγμα της κατσαρόλας αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε σε αυτό το μείγμα του γάλακτος με το αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε διαρκώς. Η ένταση της φωτιάς πρέπει να είναι μέτρια γιατί είναι πολύ εύκολο να “αρπάξει” το μείγμα και να κολλήσει στον πάτο. Προσθέτουμε μια γερή “τσιμπιά” αλάτι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πήξει και να έχουμε μια λεία και δεμένη κρέμα. Χτυπάμε με πηρούνι τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα, ανακατεύουμε ζωηρά. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, και τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα γουδί χοντροσπάμε τα καρύδια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.zinapost.gr