HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Γεωργία Παράσχου: To 2021 βρίσκει τις γυναίκες σε πρώτο πλάνο

Λατρεύω τις συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν κάτι σημαντικό να σου δώσουν, κάτι να σου πουν και την δυνατότητα να σε εμπνεύσουν να γίνεις καλύτερος. Μια τέτοια συζήτηση είχα σήμερα με την Γεωργία Παράσχου, την νεότερη διευθύντρια Πολιτισμού του Ομίλου UNESCO παγκοσμίως. 

Την Γεωργία την γνωρίζω έναν χρόνο, μου είχε κάνει από την πρώτη στιγμή εντύπωση η πειθαρχία και η σκληρή της δουλειά καθώς και η προσήλωση στον στόχο της. Για την Γεωργία κάθε στόχος είναι πρόκληση και κάθε δυσκολία καύσιμο για να γίνεται καλύτερη, για αυτό και πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για πολλές γυναίκες το 2021. 

1. Είσαι η νεότερη διευθύντρια Πολιτισμού του Ομίλου UNESCO.
Πιστεύεις ότι μια νέα γυναίκα μπορεί να “παίξει” καθοριστικό ρόλο στην δράση μεγάλων Οργανισμών?

Διακρίνουμε πληθώρα γυναικών να έχουν συμβάλει καθοριστικά σε μεγάλους οργανισμούς, ειδικότερα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τόσο παγκοσμίως όσο στην Ελλάδα τα βήματα που έχουν καταγραφεί με την συμβολή των γυναικών, είναι αξιοσημείωτα. Σήμερα, οι νέες γυναίκες παρά τις κατεστημένες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν, έχουν ευκαιρίες και προοπτικές να αναδείξουν τις δυνατότητες τους και με τη σειρά τους να συμβάλλουν στη κοινωνία σε τομείς όπως οι επιστήμες, οι τέχνες, η πολιτική αλλά και ευρύτερα στον επαγγελματικό στίβο.

2. Η κοινωνική σου δράση είναι πολύ μεγάλη και συνεχής. Πως θα παρακινούσες μια νέα γυναίκα να ασχοληθεί με κοινωνικά ζητήματα μέσω του εθελοντισμού;

Η αξία της προσφοράς είναι το αφήγημα της ζωής μου. Μια νέα γυναίκα οφείλει να ξέρει ότι ο δύσκολος τρόπος έχει πολλά σημεία χαράς, ανταμοιβής και ικανοποίησης. Μέσω της προσφοράς ανταμείβεσαι καθημερινά νιώθοντας ολοκληρωμένος και σημαντικότερος. Μπορεί να κατακλυζόμαστε από αρνητικά πρότυπα και ενδεχομένως τα νέα κορίτσια να ωθούνται σε άλλες δραστηριότητες όμως, θέλω να τονίσω πως η δικαίωση της ενασχόλησης με τον άνθρωπο, τις τέχνες και τον πολιτισμό σε ολοκληρώνει ως προσωπικότητα. Κατά μία έννοια, η προσφορά είναι συνυφασμένη με τη γυναικεία φύση.

3. Για εσένα ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η γυναίκα του 2021;

Να είναι αληθινή, αυθόρμητη να μάχεται υπέρ της δικαιοσύνης και να αγκαλιάζει την διαφορετικότητά της. Η σύγχρονη γυναίκα οφείλει να έχει σφαιρικότητα στις απόψεις της, αντίληψη και ικανότητα φιλτραρίσματος της πληροφορίας. Οι γυναίκες σήμερα, έχουν τις δυνατότητες να συμβάλλουν δυναμικά στις ανάγκες της κοινωνίας και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από τους πολλούς ρόλους που καλούνται να φέρουν εις πέρας.

 

4. Πως η ανισότητα των γυναικών επηρεάζει το κοινωνικό σύνολο;

Η ανισότητα στο πρόσωπο των γυναικών δημιουργεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θυμό, φόβο και απογοήτευση. Στοιχεία τα οποία μεταφέρονται στο κοινωνικό σύνολο. Αναλυτικότερα, τα στατιστικά αποδεικνύουν ότι μετά την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού εκτροχιάστηκαν οι ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες στη καθημερινότητά τους οι οποίες μάλιστα, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους άντρες. Η Ελλάδα πλέον, έχει ενσωματώσει την αρχή της ισότητας των φύλων μέσω του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών τόσο για τις γυναίκες όσο για τους άνδρες.

 

5. Με περισσότερες γυναίκες πλέον σε θέσεις ευθύνης μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο;

Έχουμε ανάγκη να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται να προηγηθεί πολλή δουλειά και κόπος διότι ακόμα και σήμερα πολλοί άνδρες και γυναίκες διακατέχονται από στερεοτυπικές και αναχρονιστικές παγιωμένες αντιλήψεις που καθιστούν την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών σε καίριες θέσεις ευθύνης, δύσκολη.
Ανεξάρτητα του φύλου, η ανθρωπιά πρέπει να έχει την θέση που της αναλογεί στον 21o αιώνα.

 

6. Όλο και περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν δημόσια κάθε μορφή παρενόχλησης ή κακοποίησης στον εργασιακό χώρο. Ποια η γνώμη σου;

Θεωρώ καταδικαστέα οποιαδήποτε μορφή βίας μπορεί να δεχτεί συνάνθρωπος μας. Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε, να περιθάλψουμε και να θεσμοθετίσουμε τα νομοθετικά πλαίσια που αυστηρά θα στηρίζουν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου, πεποιθήσεων, εμφάνισης και επαγγελματικής ιδιότητας που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας. Η παιδεία, η ενδοοικογενειακή κουλτούρα αλλά και η κρατική μέριμνα είναι πλέον μονόδρομος για την εξάλειψη της μάστιγας που ταλανίζει δεκαετίες την ελληνική κοινωνία, και όχι μόνο.
Ο καθένας μας είναι μοναδικός και αυτό πρέπει να το διασφαλίσουμε χωρίς να επηρεάζουμε επουδενί την ψυχική και σωματική ακεραιότητα του άλλου.

7. Πόσο έχει επηρεάσει η τεχνολογία την ζωή μας;

Η ψηφιοποίηση του κράτους είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον μας. Ένα δείγμα Πολιτισμού θα έλεγα, αφού η δυναμική χρήση της τεχνολογίας αλλά και η γρήγορη ψηφιοποίηση κρατικών υπηρεσιών, προχωράει συνεχώς, διευρύνοντας πεδία της καθημερινότητας που ενδεχομένως να μην τα φανταζόμασταν. Τα στατιστικά αποδεικνύουν πως η ελληνική κοινωνία έχει επηρεαστεί θετικά από την χρήση της τεχνολογίας αφού έχει αγκαλιάσει τις νέες εφαρμογές που προσφέρονται καθημερινά από το αρμόδιο υπουργείο. Είναι ενθαρρυντικό το πόσο γρήγορα προσαρμοστήκαμε στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

8. Μια φράση που χαρακτηρίζει την πορεία σου ως τώρα!

“Πάντα να προσφέρεις περισσότερα από αυτά που σου προσφέρονται.”

 

 

Ευχαριστώ από καρδίας την Γεωργία Παράσχου για αυτή την όμορφη συζήτηση. 

 

Γεωργία Παράσχου:
Διευθύντρια Πολιτισμού & Νεολαίας, Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Instagram:  https://www.instagram.com/georgia.paraschou/ 

 

κελλυ

 

Κέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/  

 

 

 

Νεότερα Άρθρα

Ο Θέμης Κανέλλος μιλά στο HerNews για την πολυσυζητημένη απαλλαγή του από τον στρατό: «Εγώ δεν μπορώ να ζήσω σε έναν χώρο γεμάτο τοξική αρρενωπότητα»

HerNews ka

H Αθανασία Ράλλη μιλά στο HerNews: «Το κόσμημα σημαίνει αγάπη. Είναι ένα κομμάτι μου, που με χαρά προσφέρω στους γύρω μου»

georgegsp

Ο δικηγόρος και πολιτικός Παύλος Χρηστίδης μιλά στο HerNews: “Το #ΜeToo απενοχοποίησε τις γυναίκες”

georgegsp