HerNews.gr
Beauty

Green Beauty: Τι σημαίνει πραγματικά αυτός ο όρος στον κόσμο της ομορφιάς;

green beauty

“Clean, Green, Vegan, Cruelty Free, Zero Waste, Refillable. Κυκλική Οικονομία…Οι όροι αυτοί ακούγονται όλο και πιο συχνά στη βιομηχανία των καλλυντικών, η οποία πλέον ακολουθεί ένα βιώσιμο μονοπάτι, θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο υπεύθυνο μέλλον.

Green Beauty: Τι σημαίνει πραγματικά αυτός ο όρος στον κόσμο της ομορφιάς;

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε επιτύχει πιο καθαρές και οικολογικές συνθέσεις στα καλλυντικά, απαλλαγμένες από φθαλικές ενώσεις και parabens. Ωστόσο, τώρα η προσοχή στρέφεται στη συσκευασία, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πράσινης επανάστασης. Μπορούμε να παράγουμε καλλυντικά χωρίς να προκαλούμε περιβαλλοντική ρύπανση; Ο γαλλικός νόμος Agec για μια κυκλική οικονομία προσδιορίζει το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων και τη διατήρηση των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και του κλίματος. Αυτό μας δείχνει ότι ίσως υπάρχει δυνατότητα. Οι κατασκευαστές υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν 100% ανακυκλώσιμα, επαναχρησιμοποιήσιμα ή κομποστοποιήσιμα πλαστικά έως το 2025.

Όλα τα ευρωπαϊκά brands απορρίπτουν τα αμφιλεγόμενα συστατικά, σε βαθμό που δεν τίθεται πλέον θέμα συζήτησης ως προς την ασφάλεια των συνθέσεων. Οι εταιρείες παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τα προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης των συστατικών και της αειφορίας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι μεγάλοι οίκοι ομορφιάς, όπως η L’Oréal, η Guerlain και ο Dior, δείχνουν δέσμευση προς την πράσινη επανάσταση.

Green Beauty: Τι σημαίνει πραγματικά αυτός ο όρος στον κόσμο της ομορφιάς;

Στην Ευρώπη, η έννοια της “αέναης ανακύκλωσης” κερδίζει ολοένα και περισσότερη αναγνώριση. Η ανακύκλωση πλαστικού γίνεται μέσω της πυρόλυσης σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το πλαστικό να κόβεται σε μοριακό επίπεδο. Ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό το υλικό υποβαθμίζεται κάθε φορά που λιώνει. Στη Γαλλία, υπάρχει αισιοδοξία όσον αφορά την ανακύκλωση, καθώς το αμερικανικό γκρουπ ανακύκλωσης Eastman θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο μετατροπής πλαστικού. Η εταιρεία Clarins έχει υπογράψει μια επιστολή προθέσεων μαζί του, προκειμένου να ενισχύσει την ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών της.

Green Beauty: Τι σημαίνει πραγματικά αυτός ο όρος στον κόσμο της ομορφιάς;

Και στην Ελλάδα, υπάρχουν ελληνικά brands που δίνουν το καλό παράδειγμα. Στην Korres, υπάρχει το Korres Recycle Lab, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, όπου οι άδειες συσκευασίες καλλυντικών συλλέγονται και μετατρέπονται σε πολύτιμη πρώτη ύλη. Οι πλαστικές συσκευασίες μετατρέπονται σε art αντικείμενα ή ανακυκλωμένα συσκευαστικά υλικά. Ανακυκλώνονται τα καφέ μπουκάλια από αφρόλουτρα και σαμπουάν, τα οποία είναι εύκολα ανακυκλώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές.

Η παραγωγή αυτού του ανακυκλωμένου υλικού συμβάλλει στη μείωση κατά 90% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, ανακυκλώνονται τα πλαστικά σωληνάρια και τα λευκά καπάκια από αφρόλουτρα, σαμπουάν και κρέμες. Η ανακύκλωση αυτών των υλικών συμβάλλει στη διατήρηση των πόρων, όπως το πετρέλαιο και το προπένιο.

Green Beauty: Τι σημαίνει πραγματικά αυτός ο όρος στον κόσμο της ομορφιάς;

Ναι, υπάρχουν πρωτοβουλίες και brands που προάγουν την ιδέα του Zero Waste, δηλαδή τη μηδενική δημιουργία αποβλήτων. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η Shiseido με τη σειρά προϊόντων Waso, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση των αποβλήτων. Οι φόρμουλες των προϊόντων περιλαμβάνουν ανακυκλωμένο νερό από την παραγωγή χυμού μήλου, με σκοπό την μείωση της κατανάλωσης νερού.

Επιπλέον, οι όροι “vegan” και “cruelty-free” είναι σημαντικοί στην πράσινη αγορά. Τα vegan καλλυντικά δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης, ενώ η σφραγίδα “cruelty-free” υποδηλώνει ότι η μάρκα δεν δοκιμάζει τα προϊόντα της σε ζώα κατά την παραγωγή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα προϊόν μπορεί να είναι vegan χωρίς να είναι απαραίτητα cruelty-free, καθώς η φόρμουλά του μπορεί να περιλαμβάνει συστατικά ζωικής προέλευσης.

Για να είμαστε σίγουροι ότι ένα προϊόν δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα, μπορούμε να αναζητήσουμε την πιστοποίηση Leaping Bunny, η οποία απαιτεί διεξοδικούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τις πρώτες ύλες έως τα συστατικά.

Τα brands Aveda και weDo Professional για την περιποίηση των μαλλιών είναι παραδείγματα εταιρειών που είναι και vegan και έχουν εγκριθεί από την Cruelty Free International στο πλαίσιο του προγράμματος Leaping Bunny.

Cameron Diaz: Οι συμβουλές της για λαμπερό δέρμα

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

Νεότερα Άρθρα

Dua Lipa: To shimmer make up look για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων

HerNewskl

Ερεθισμός μετά από το ξύρισμα: Πως θα τον αποφύγεις;

Her News b

Κατερίνα Καινούργιου: Αυτή είναι η αγαπημένη της αντηλιακή κρέμα

HerNewskl