HerNews.gr
Ψυχολογία

«Hygge» -Σε έναν κόσμο που όλα ακριβαίνουν, ένα πράγμα είναι δωρεάν και τελικά είναι και το πιο σημαντικό!

Σε έναν κόσμο που όλα ακριβαίνουν, ένα πράγμα είναι δωρεάν και τελικά είναι και το πιο σημαντικό! Λέγεται «Hygge»!

Γράφει η Μαριάννα Χρηστίδη

Τους τελευταίους μήνες η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευτεί, τα αγαθά πρώτης ανάγκης επίσης, το να παραγγείλεις από έξω πια μοιάζει με πολυτέλεια και το άνοιγμα των λογαριασμών έχει γίνει πιο τρομακτική εμπειρία και από τα θρίλερ!

Αν σας παρηγορεί, να ξέρετε πως λίγο πολύ όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε! Αλλά και να μην σας παρηγορεί αυτό και σας πνίγει το δίκιο σας και τα άγχη, σας καταλαβαίνουμε απόλυτα.

Επειδή όσα αναφέραμε παραπάνω δυστυχώς δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε (άμεσα τουλάχιστον) θα πρότεινα να ακολουθήσουμε μυστικό ευτυχίας των Δανών. Το «Hygge»!

Σύμφωνα με άρθρα και μελέτες που έχουν γίνει οι Δανοί εδώ και πολλά χρόνια (από το 1973) ψηφίζονται ως ο πιο ευτυχισμένος λαός στη γη, οπότε νομίζω είναι μια καλή ιδέα να δούμε να δούμε πως το καταφέρνουν.

Γενικά οι Δανοί ακολουθούν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, τον οποίο εφαρμόζουν από την παιδική ηλικία. Μέσα στον τρόπο αυτό έχουν αποφασίσει να ακολουθούν και το «Hygge» .

Τώρα θα αναρωτιέστε τι είναι το hygge και γιατί οι Δανοί το υποστηρίζουν θερμά. Η έννοια αυτή στα ελληνικά θα μπορούσαμε να την μεταφράσουμε ως συντροφικότητα.

Σύμφωνα με το hygge λοιπόν, μαζεύονται οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών, οικογένειες χωρίς παιδιά, φίλοι κτλ σε κάποιο σπίτι.

Όλοι συμφωνούν να αφήσουν κινητά στην είσοδο και να ασχοληθούν με ομαδικές δραστηριότητες, όπως μαγείρεμα, επιτραπέζια παιχνίδια, κυνηγητό κτλ. Επειδή στις δραστηριότητες αυτές συμμετέχουν πολλά άτομα εκ των οποίων πιθανόν και νήπια, να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το ιδανικό. Τι εννοώ, μπορεί να φτιάχνεται μια τούρτα, και έναν νήπιο να μην απλώσει ομοιόμορφα τη σαντιγύ, σκεφτείτε ότι η διαδικασία είχε σημασία και όχι το τελικό αποτέλεσμα!

Άλλα πράγματα που ενισχύουν το «Hygge»:

· Να ανάψετε κεράκια να μυρίζει όμορφα ο χώρος

· Να διηγηθείτε αστεία περιστατικά από τη δουλειά σας

· Να μην γκρινιάζετε, σχολιάζετε αρνητικά κτλ

· Να μην περηφανεύεστε για κατορθώματά σας σε σχέση με την υπόλοιπη παρέα

· Να μην προτείνετε δραστηριότητες στις οποίες δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι

· Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για την όμορφη εμπειρία που βιώνετε εκείνη τη στιγμή

Το «Hygge» προσφέρει χαρά και πολλά θετικά συναισθήματα στους ανθρώπους και φυσικά ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις έννοιες. Το πιο σημαντικό είναι ότι το κόστος του είναι μηδαμινό και τα οφέλη του ανεκτίμητα.

Τι λέτε, να το δοκιμάσουμε; Θα χαρούμε να μας στείλετε ιδέες για δραστηριότητες ή ακόμη και φωτογραφίες από τέτοιες συγκεντρώσεις σας!

 

Μαριάννα Χρηστίδη,

Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.

 

 

 

 

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Οι ψυχολόγοι εξηγούν πώς να ξεπεράσετε τη θλίψη που νιώθετε σήμερα!

HerNewskl

Οι “χρυσοί” κανόνες που θα αλλάξουν τη ζωή σου σύμφωνα με τον κορυφαίο ψυχίατρο του κόσμου!

HerNews ka

Άγχος: Πως να βοηθήσεις τον σύντροφό σου αν παλεύει με το άγχος του

Her News b