Ενώ σε όλους μας αρέσουν τα παραδοσιακά και αγαπημένα γεμιστά με κιμά, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις χωρίς κρέας εξίσου νόστιμες και απολαυστικές! Ένα ψητό γεμιστό λαχανικό είναι τόσο βασικό στην τοπική μεσογειακή κουζίνα και υπάρχει κάτι βαθύτατα ικανοποιητικό στο να φτιάχνεις μια νόστιμη γέμιση σε στυλ πιλάφι από κουσκούς και φακές για να τα βάλεις μέσα σε ζουμερές πιπεριές.
Περυχύνουμε τα πάντα με μια σάλτσα γιαουρτιού με φρέσκο αγγούρι και αυτές οι γεμιστές πιπεριές θα κάνουν κάθε vegeterian ή κρεατοφάγο χαρούμενο. Υλικά
- Ελαιόλαδο για επικάλυψη
- 1/2 φλιτζάνι φακές, ξεπλυμένες και στραγγισμένες
- 1/2 φλιτζάνι ψιλό κουσκούς
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 βάζο λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 1/3 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 4 πιπεριές κομμένες στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένες
Εκτέλεση
-
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Αλείψτε ένα ταψί με λάδι.
-
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε 1 1/2 φλιτζάνι νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τις φακές και ξαναβράστε. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάστε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 15 λεπτά.
-
Προσθέστε το κουσκούς και το 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στις φακές, σκεπάστε την κατσαρόλα άλλη μια φορά και μαγειρέψτε, αφήνοντας το κουσκούς να απορροφήσει όλο το υπόλοιπο υγρό και να γίνει παχύρρευστο, περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεκουράζουμε σκεπασμένη για 5 λεπτά ακόμα.
-
Προσθέστε τις λιαστές ντομάτες και 2 κουταλιές της σούπας από το κρατημένο λάδι ντομάτας μαζί με τα αμύγδαλα, τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το κύμινο, το θυμάρι, το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το πιπέρι. Χρησιμοποιώντας το πιρούνι, ανακατεύουμε να ενωθούν.
-
Τοποθετήστε τις πιπεριές με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω στο έτοιμο ταψί. Δεν πειράζει αν φαίνονται γεμάτες – οι πιπεριές θα συρρικνωθούν καθώς ψήνονται. Μοιράζουμε τη γέμιση φακές-κουσκούς στις πιπεριές.
-
Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε τις πιπεριές, ακάλυπτες, μέχρι να μαλακώσουν, για 10 με 15 λεπτά περισσότερο.