HerNews.gr
Ψυχολογία

Η θλίψη των Χριστουγέννων: Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που γενικά προκαλεί χαρά. Από την άλλη είναι και μια γιορτή διφορούμενη καθώς προκαλεί μεν χαρά αλλά είναι μια χαρά που κάπως είναι εμπορευματοποιημένη και επιβεβλημένη.

Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης εξηγεί στο HerNews τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής

Αυτό σημαίνει ότι είναι μια χαρά η οποία για να υπάρξει ως χαρά υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Δηλαδή: για να είσαι χαρούμενος τα Χριστούγεννα πρέπει να τα έχεις καλά με την οικογένεια σου, να έχεις κάποια οικονομική δυνατότητα ώστε να μπορείς να συμμετέχεις σε όλο αυτό που γίνεται ( τα δώρα, τις εξόδους, το ωραίο ντύσιμο). Την αίσθηση του ότι τώρα μπορώ να δώσω λίγο παραπάνω.

Και όλο αυτό στους ανθρώπους που μπορούν να το στηρίξουν συνήθως προκαλεί χαρά και υπερκατανάλωση, ενώ σε όσους δεν μπορούν να συμμετάσχουν προκαλεί κάποια συγκράτηση.

Η αλήθεια είναι ότι για όλους μας υπάρχουν κάποιες στιγμές του χρόνου που έτσι και αλλιώς θα ξεκουραστούμε. Τα Χριστούγεννα είναι μια από αυτές. Έχουμε χρόνο να βγούμε περισσότερο έξω, να δούμε φίλους, αγαπημένα πρόσωπα αλλά σε όλο αυτό παίζει ρόλο σε ποια περίοδο της ζωής μας μας βρίσκει.

Για παράδειγμα αν είμαστε καλά με φίλους, οικογένεια και οικονομικά τότε είμαστε μια χαρά. Αν κάτι αλλάζει από αυτές τις συνθήκες τότε υπάρχει μια δυσκολία στο να μπορέσουμε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως μας επιβάλλεται.

Παγκοσμίως τα Χριστούγεννα είναι μια εμπορευματοποιημένη γιορτή και μας δίνεται με ένα “καλούπι”. Αυτό το καλούπι έχει ως εξής: ευτυχισμένους ανθρώπους σε ένα στολισμένο σπίτι με πολλά φαγητά και γλυκά, εξόδους κλπ.

Αν κάποιος έχει χάσει κάποιον από την οικογένειά του, αν κάποιος έχει χάσει τη δουλειά του, αν κάποιος ζορίζεται πολύ οικονομικά, κάποιος γονιός δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει στα παιδιά του τα δώρα που μπορούσε άλλες χρονιές. Και τέλος αν κάποιος έχει χωρίσει από τον ερωτικό του σύντροφο. 

Ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είναι σε mood να στηρίξουν όλο αυτό που μας επιβάλλεται τα Χριστούγεννα, κατευθείαν ξεκινάει να νιώθει άβολα.

Για τον καθένα μας είναι απαραίτητο να μπορεί να περνάει τη κάθε του μέρα και στιγμή όπως αυτός θέλει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε σε ένα mood το οποίο δεν μας βγαίνει σε εκείνη την περίοδο.

Άρα αυτό που ο καθένας έχει ανάγκη τελικά είναι να ζήσει τα Χριστούγεννα όπως αυτός θέλει.

Αν δεν είσαι ευτυχισμένος στις 25 Δεκεμβρίου, δεν πειράζει μπορεί να είσαι στις 31. Αν δεν είσαι στις 31 μπορεί να είσαι στις 10 Ιανουαρίου. Για τον άνθρωπο αυτό που έχει σημασία είναι να περάσει καλά εάν του βγαίνει από μέσα του. 

Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι πιέζοντας τον εαυτό μας να ανταποκριθούμε σε ένα ιδεώδες ή σε μια κατάσταση που μας έρχεται απ’ έξω και δεν μπορούμε να το στηρίξουμε, μπαίνοντας σε αυτό θα νιώσουμε αρνητικά συναισθήματα μέσα σε αυτά και η κατάθλιψη.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από διαταραχές διάθεσης όπως η κατάθλιψη και αυτούς πρέπει να τους βλέπουμε με περισσότερη ευαισθησία. Ίσως για αυτό δεν πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να δείχνουμε στα social media πόσο πολύ απολαμβάνουμε τα Χριστούγεννα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι πραγματικά στεναχωρημένοι εκείνη τη περίοδο και αυτό τους το μεγαλώνουμε και τους οδηγούμε σε περισσότερη θλίψη.

Χριστουγεννιάτικες ταινίες και social media

Όπως ακριβώς μας το δείχνουν στις ταινίες αυτό προσπαθούν να αποτυπώσουν και στα social. Είναι και αυτά μικρές ταινίες καθημερινότητας, οπότε αν το βλέπεις στις ταινίες το βλέπεις και στα social media όλη αυτή τη χαρά. Συνήθως όλες αυτές οι ταινίες είναι από την Αμερική που το ζουν λίγο διαφορετικά εκεί αλλά και τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά εκεί. 

Στην Ελλάδα ό μέσος Έλληνας δεν μπορεί να ζήσει τα Χριστούγεννα όπως τα ζουν στην Αμερική. Απέχουμε πάρα πολύ κοινωνικά από αυτό που μας δείχνουν.

Πως να αντιμετωπίσουμε την θλίψη που μας προκαλούν τα Χριστούγεννα:

Ως αντιμετώπιση καταρχήν πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας κάτω και να δούμε τι θέλουμε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα.

Για να περάσεις γενικά καλά πρέπει να κάνεις κάτι που εσένα σου αρέσει και όχι κάτι που σου επιβάλλεται. Εάν κάποιος ταιριάζει με το να είναι ο άνθρωπος που βγαίνει συχνά έξω, ψωνίζει και είναι χαρούμενος με την οικογένεια του γύρω από το δέντρο είναι οκ και μπορεί να το ζήσει.

Αν δεν μπορείς και δεν θέλεις μην το κάνεις. Δεν χρειάζεται να επηρεαζόμαστε και να πρέπει να φτιάξουμε ένα ιδεώδες για τα Χριστούγεννα όπως αυτό μας επιβάλλεται αλλά μπορούμε εσωτερικά να δούμε ποιο είναι αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε για μια ημέρα που έτσι και αλλιώς δεν έχουμε δουλειά.

Αν θέλουμε να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο επειδή δεν είχαμε τον χρόνο τις υπόλοιπες ημέρες ας το κάνουμε. Ας μην επηρεαζόμαστε δηλαδή με αυτή την εικόνα που μας επιβάλλουν και μας δείχνουν. Αλλά ας μένουμε με τον εαυτό μας προσπαθώντας να αφουγκραστούμε και να νιώσουμε ποιο είναι αυτό που εμάς θα μας άρεσε.

Ένας ακόμη τρόπος είναι να προσπαθήσουμε να δούμε τι μας φταίει αυτή την περίοδο. Μας φταίει το γεγονός ότι δεν έχουμε πάρα πολλούς φίλους; Ότι δεν πηγαίνουν καλά τα οικονομικά μας; Και ας πάρουμε σαν αφορμή τα Χριστούγεννα και το αν θέλουμε να ζήσουμε κάτι. Γιατί αν θέλουμε και δεν μας αφορά ας μείνουμε σε αυτό. 

Αλλά αν πραγματικά θα θέλαμε να ζήσουμε κάτι παραπάνω δηλαδή : Να πάμε ένα ταξίδι, να μιλήσουμε με κάποιον φίλο που δεν μιλάμε εδώ και καιρό ή θα θέλαμε μια σχέση.

Ας μας προβληματίσει αυτό μέσα στα Χριστούγεννα χωρίς να μας προκαλεί μια γενική υστερία και ας δούμε τι δεν πήγε καλά στην χρονιά που πέρασε. Να κάνουμε έναν απολογισμό χρονιάς και να προσπαθήσουμε να δούμε για την υπόλοιπη χρονιά τι χρειάζεται να βελτιώσουμε.

Αν όμως νιώσουμε ότι αυτό που μας έχουν προκαλέσει τα Χριστούγεννα είναι παραπάνω θλίψη και αρχίζουμε να κάνουμε κακές και μαύρες σκέψεις, αρχίζουμε να νιώθουμε πάρα πολύ επιθετικά για ανθρώπους που χαίρονται, αν αρχίσουμε να κάνουμε σκέψεις που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό καθώς τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών από κάθε άλλη περίοδο μέσα στον χρόνο.

Και τέλος να δούμε το κομμάτι των social media που είναι πολύ σημαντικό. Ίσως δεν πρέπει να μείνουμε στο να ασχοληθούμε πάρα πολύ με το τι κάνουν οι άλλοι. Να αποφύγουμε τις συγκρίσεις που κάνουμε μοιραία μέσα στα Χριστούγεννα.

Πολλές φορές δεν ρωτάμε τον εαυτό μας αν αυτό που βλέπουμε  θα το θέλαμε πραγματικά αλλά μας ενδιαφέρει ότι εφόσον το κάνει ο άλλος μάλλον θα τα θέλαμε και εμείς.

 

Πάνος Πλουμιδης
Ψυχολόγος Ψυχαναλυτής. Α.Π.Θ
Msc Ιατροδικαστικής Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ
Msc psychoanalysis Paris 8
Msc Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ

Facebook: Πάνος Πλουμίδης

Instagram: _ppanos_

Website

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί η υπερ-ανεξαρτησία δεν είναι απαραίτητα καλή;

georgegsp

Γυναικοκτονίες: Το ψυχολογικό προφίλ του δράστη

Her News b

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε μέσα στην μέρα

Her News b