Μαζί με το αβοκάντο, πρωταγωνιστεί στα φρέσκα ταρτάρ και τα ορεκτικά poke bowls. Σε λεπτές φέτες δεν μπορεί να λείπει από το σασίμι. Είναι νόστιμο κομμένο σε φέτες στο φούρνο, καπνιστό σε κουλούρι ή απλά συμπληρώνοντας μια σαλάτα. Ο σολομός θεωρείται παγκοσμίως μια νόστιμη και υγιεινή τροφή, ιδανική για να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή διατροφή. Είναι μέρος μιας κατηγορίας τροφών που σχετίζονται στενά με την ευεξία και τη σωματική υγεία, καθώς και τη φυσική κατάσταση. Όμως, συγκεκριμένα, ο σολομός είναι καλός για το δέρμα γιατί, όντας πλούσιος σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 , διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου , μιας απαραίτητης πρωτεΐνης για την υποστήριξη της εσωτερικής δομής του δέρματος, καθιστώντας το έτσι πιο σφριγηλό.Τι είναι το κολλαγόνο και πώς ο σολομός διεγείρει την παραγωγή του στο δέρμα;
Είναι η πιο διαδεδομένη πρωτεΐνη στον οργανισμό και αποτελεί το 90% του δέρματος, αλλά υπάρχει και σε πολλούς άλλους ιστούς (οστά, χόνδροι, τένοντες, τρίχες) λόγω της υποστηρικτικής της λειτουργίας. Στην πραγματικότητα, το κολλαγόνο λειτουργεί ως σκαλωσιά και, όταν πρόκειται για το δέρμα, χρησιμεύει ακριβώς για να το υποστηρίζει και να του δίνει μια σφριγηλή εμφάνιση. Με τον καιρό, αυτή η πρωτεΐνη φθείρεται και τα επίπεδά της μειώνονται: το δέρμα χάνει τον τόνο και εμφανίζονται ρυτίδες.
Αν και είναι μια φυσική διαδικασία, είναι δυνατό να τονωθεί η παραγωγή κολλαγόνου και να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε ή να μειώσουμε την απώλειά του. Για να γίνει αυτό, καλό είναι να παίρνετε συμπληρώματα κολλαγόνου από την ηλικία των 25-30 ετών και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο, όπως ο σολομός.Ποια είναι τα ωμέγα-3 που περιέχει ο σολομός;
Τα ωμέγα-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με πολύπλοκες δομές που εκτελούν βασικές βιολογικές λειτουργίες για την υγεία του οργανισμού, όπως υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δρουν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη, καθώς και προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο. Η λήψη της σωστής ποσότητας ωμέγα-3 είναι απαραίτητη για την πρόληψη πολλών ασθενειών , ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών και εκφυλιστικών ασθενειών.
Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αντιμετωπιστεί η πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς προάγει τις δομικές λειτουργίες και βοηθά να διατηρείται το δέρμα ελαστικό και υγιές. Η κατανάλωση 150 γραμμαρίων σολομού αρκεί για να προσφέρει στον οργανισμό 2,5 γραμμάρια ωμέγα-3. Η βέλτιστη ημερήσια μερίδα είναι 500 χιλιοστόγραμμα ωμέγα 3, επομένως ο σολομός παρέχει πολύ υψηλή ποσότητα.Η Victoria Beckham τρώει σολομό κάθε μέρα
Βλέποντας κανείς την απίστευτη σωματική φόρμα της Victoria Beckham, αναρωτιέται κανείς πώς το κάνει. Πριν από λίγο καιρό, ήταν ο σύζυγός του David που αποκάλυψε τη δίαιτα της, που πάντα αποτελείται από λαχανικά και ψάρια. Προφανώς το αγαπημένο της ψάρι είναι ο σολομός και τον τρώει καθημερινά . Σε συνέντευξή της στο The Edit, είπε ότι ήταν ένας δερματολόγος που την συμβούλεψε να φάει αυτό το ψάρι: «Είχα πολλά δερματικά προβλήματα μέχρι που με συμβούλεψε να τρώω σολομό κάθε μέρα». Και αν κρίνουμε από τη λαμπερή της εμφάνιση, της ταιριάζει υπέροχα.
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να το τρώμε κάθε μέρα. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετές.
Οφέλη για την υγεία
Λόγω του χαρακτηριστικού του ότι είναι ένα λιπαρό ψάρι, πολλά οφέλη προκύπτουν από την τακτική κατανάλωση σολομού για την υγεία του σώματος και του νου, καθώς και για την ομορφιά του δέρματος και των μαλλιών. Ανάμεσα στα οφέλη του σολομού ξεχωρίζουν τα εξής:
- Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος του μυοκαρδίου
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση
- Έχει αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες
- Είναι ένα κυτταρικό αντιοξειδωτικό
- Υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία
- Προωθεί υγιή οστά και δόντια
- Προάγει την υγεία των ματιών
- Προωθεί την κυκλοφορία του αίματος και παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Βοηθά στον έλεγχο της κακής χοληστερόλης
Οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά
- Θρέφει και προστατεύει το δέρμα από το εσωτερικό
- Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
- Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος
- Ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά
7 τροφές που προκαλούν την πρόωρη γήρανση του δέρματος – Προάγουν την εμφάνιση των ρυτίδων