HerNews.gr
Ψυχολογία

Κατάθλιψη: Πόσο μας επηρέασε ο κορονοϊός;

Μάρτιος 2022 και εδώ και 2 χρόνια ζούμε με τον φόβο του αόρατου εχθρού, του κορονοϊού. Που μας επηρέασε; Πώς; Γιατί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες ψυχικές μεταπτώσεις; Γιατί έχουν ξαφνικά κατάθλιψη;

Εκτός από κατάθλιψη, οι ασθενείς που είχαν καθηλωθεί από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός παρουσίαζαν επίσης με αυξημένη συχνότητα:

  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Δυσφορία
  • Δυσκολίες στον ύπνο

Οι διαταραχές αυτές, όμως, δεν ήταν βραχύβιες. Η ίδια μελέτη έδειξε πως οι ασθενείς μπορεί να υπέφεραν επί μήνες αργότερα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσοι έχουν περάσει σχετικά βαριά την COVID στο σπίτι, πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν προβλήματα ψυχικής υγείας, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 247.249 εθελοντές από έξι χώρες του κόσμου (Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Βρετανία). Οι 9.979 από αυτούς (το 4%) είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός την περίοδο Μάρτιο 2020-Αύγουστος 2021.

Η μέση ηλικία των ασθενών που εκδήλωσαν COVID ήταν τα 46,6 έτη. Οι περισσότεροι (σχεδόν το 90%) είχαν ηλικία 18-59 ετών. Κανένας τους δεν είχε αρρωστήσει τόσο βαριά από την COVID, ώστε να χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η επίπτωση της κατάθλιψης ήταν γενικώς υψηλότερη σε όσους είχαν νοσήσει από κορονοϊό. Ειδικότερα, με κατάθλιψη διαγνώστηκε:

  • Το 20% των συμμετεχόντων που νόσησαν από κορωνοϊό
  • Το 11% των υπολοίπων συμμετεχόντων

Αυξημένα ήταν επίσης και τα προβλήματα ύπνου μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτά αναφέρθηκαν:

  • Από το 29% των ασθενών που νόσησαν με COVID
  • Από το 24% των υπολοίπων συμμετεχόντων

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποιοι από τους νοσήσαντες με COVID κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν περάσει τη λοίμωξη ελαφρά, δεν κινδύνευαν από αυτήν. Ούτε είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους εθελοντές να παρουσιάσουν αγχώδεις διαταραχές.

Όσοι όμως είχαν μείνει στο κρεβάτι λόγω των συμπτωμάτων τους για 7 ημέρες ή περισσότερες, διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας. Ειδικότερα είχαν:

  • Κατά 61% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη
  • Κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αγχώδη διαταραχή

Ο κίνδυνος αυτός δεν αφορούσε μικρό ποσοστό ασθενών. Το 22,3% είχαν μείνει στο κρεβάτι για 7 ημέρες ή περισσότερο λόγω της COVID.

Επιπλέον, η ψυχική τους υγεία δεν ανέκαμπτε σύντομα μετά την ανάρρωσή τους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα ποσοστά της κατάθλιψης και των άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας παρέμεναν υψηλά επί έως και 16 μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

Έχουν κατάθλιψη και δεν γνωρίζουν γιατί έχουν

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών που νοσεί ο κορωνοϊός έχουν αρκετά σοβαρά συμπτώματα ώστε να παραμένουν στο κρεβάτι για 7 ημέρες ή περισσότερες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Unnur Anna Valdimarsdóttir, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, στο Ρέικιαβικ. «Αυτό σχετίσθηκε με επίμονα προβλήματα ψυχικής υγείας μακροπρόθεσμα».

Ωστόσο, η μελέτη διεξήχθη πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, που πιστεύεται ότι προκαλεί πιο ήπια λοίμωξη. Διεξήχθη επίσης πριν από την κορύφωση των εμβολιασμών. Επομένως,

«Ίσως έχει πια μειωθεί το ποσοστό των ασθενών που παραμένουν επί ημέρες κλινήρεις λόγω της COVID».

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι χιλιάδες άνθρωποι που θεωρητικά νόσησαν ελαφρά από τον κορωνοϊό, αφού δεν νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο, μπορεί να έχουν κατάθλιψη χωρίς να γνωρίζουν που οφείλεται.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Public Health.

Νεότερα Άρθρα

Αποτυχία στις πανελλήνιες: Πως το αντιμετωπίζουμε; 

Her News b

Γιατί είμαστε πιο εξαντλημένοι από ποτέ;

HerNews ka

Η σημασία της ημερομηνίας γέννησης στην αριθμολογία: Ανακαλύπτοντας τους αριθμούς της ζωής μας

HerNews ka