Οι Gen Zers στην Κίνα ανατρέπουν τα παραδοσιακά πρότυπα ενδυμασίας γραφείου φορώντας όλο και περισσότερο τις «ακαθάριστες» πιτζάμες τους ενώ βρίσκονται στη δουλειά.
«Θέλω απλώς να φοράω ό,τι θέλω», είπε στους New York Times η Σίντι Λούο, 30 ετών, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων στο Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι , ενώ περιέγραψε: «Απλώς δεν νομίζω ότι αξίζει να ξοδέψω χρήματα για να ντυθώ στη δουλειά, αφού απλώς κάθομαι εκεί».Η Λούο είπε ότι εργάζεται συχνά με άνετα ρούχα για ύπνο, σπάνια μάλιστα κάνει τον κόπο να φορέσει ταιριαστά πάνω και κάτω μέρη της πιτζάμας.
Η ίδια είναι μέρος μιας αυξανόμενης ομάδας νεαρών Κινέζων εργαζομένων που δίνουν προτεραιότητα στην άνεση έναντι της έντονης ραπτικής, μια επιλογή τρόπου ζωής που διαφημίζουν περήφανα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπάρχει ακόμη και ένα νήμα με τα «χοντροκομμένα ρούχα στη δουλειά» που φουντώνει στο Xiaohongshu – το αντίστοιχο της Κίνας με το Instagram. Σε αυτό, σκόπιμα απεριποίητοι zoomers δημοσιεύουν φωτογραφίες τους στη δουλειά με σανδάλια και κάλτσες, αθλητικά παντελόνια, ρούχα ύπνου και άλλα ρούχα που τους κάνουν να μοιάζουν σαν να σηκώθηκαν μόλις από το κρεβάτι.
Αυτή η τάση με πιτζάμες ήρθε στο μυαλό όταν μια χρήστης, ονόματι Kendou S, δημοσίευσε ένα βίντεο της στο Douyin, έναν ιστότοπο της Κίνας αντίστοιχο με το TikTok.
Στο κλιπ, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 1,4 εκατομμύρια προβολές, η αντι-φασιονίστας εμφανίζεται να φοράει ένα καφέ πουλόβερ που μοιάζει με λινάτσα πάνω από καρό παντελόνι πιτζάμα με καπιτονέ σακάκι, χνουδωτές παντόφλες και ακόμη και μπαλακλάβα.
Υποστήριξε στην κάμερα ότι το αφεντικό της χαρακτήρισε επανειλημμένα τις εμφανίσεις της ως «ακατέργαστες» και είπε ότι έπρεπε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την «εικόνα της εταιρείας».Σε γενικές γραμμές, η επαγγελματική ενδυμασία στην Κίνα είναι αρκετά συντηρητική με τους άνδρες να φορούν παραδοσιακά πουκάμισα ή σακάκια με γιακά, ενώ οι γυναίκες αναμένεται να φορούν επαγγελματικά κοστούμια ή «φορέματα με ψηλή λαιμόκοψη».
Αυτή η αντιπολιτισμική τάση είναι μια απάντηση στην υποτιθέμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας και τη μείωση των ευκαιριών απασχόλησης, γράφουν οι NY Times.
Οι zoomers στην Κίνα θέλουν επίσης να αποδείξουν ότι η επιλογή των ρούχων τους δεν αντικατοπτρίζει τις ικανότητές τους ως εργαζόμενοι, αποδεικνύοντας ότι δεν κοιμούνται στη δουλειά, παρόλο που μπορεί να είναι ντυμένοι έτσι. «Είναι η πρόοδος των καιρών», δήλωσε ο Xiao Xueping, ψυχολόγος στο Πεκίνο, σχετικά με τη νέα ανεπίσημη στολή γραφείου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πιτζάμες θεωρούνται υψηλή ραπτική.
Οι πιτζάμες έγιναν όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ πολλών γενεών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 , όταν οι εργαζόμενοι υποβιβάστηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία.