HerNews.gr
Αφιερώματα

Κλεοπάτρα: Η Ελληνίδα Βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου

Το πρόσφατο «μαύρο πλύσιμο» της Κλεοπάτρας, της διάσημης βασίλισσας της Αρχαίας Αιγύπτου, από το ντοκιμαντέρ του Netflix έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το εθνικό της υπόβαθρο. 

Παρά το γεγονός ότι κυβέρνησε την Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα

Η νέα σειρά έχει προκαλέσει την οργή των διαδικτυακών χρηστών που αντιδρούν στο τρέιλερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ορισμένοι διαδικτυακοί σχολιαστές έχουν εκφράσει αμηχανία σχετικά με την απόφαση να απεικονιστεί ανακριβώς μια ιστορική φιγούρα σε αυτό που προορίζεται να είναι εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ.

Η Κλεοπάτρα Ζ’ η Φιλοπάτωρ κυβέρνησε την Αρχαία Αίγυπτο από το 51 έως το 30 π.Χ. και ήταν ο τελευταίος ηγεμόνας του Πτολεμαϊκού Βασιλείου στην Αίγυπτο. Μετά το θάνατό της, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας.

Η Δυναστεία των Πτολεμαίων σχηματίστηκε από τον Πτολεμαίο Α’ Σώτερ, Έλληνα στρατηγό του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου , το 305 π.Χ. Αν και βρισκόταν στην Αίγυπτο, η δυναστεία που ίδρυσε ο Πτολεμαίος παρέμεινε απίστευτα ελληνική.

Η Κλεοπάτρα, άμεση απόγονος του Πτολεμαίου, ήταν η πρώτη Πτολεμαϊκή ηγεμόνας που έμαθε την αιγυπτιακή γλώσσα, καθώς όλοι πριν από αυτήν μιλούσαν μόνο ελληνικά. Πιστεύεται επίσης ότι μιλούσε Αιθιοπικά, Εβραϊκά, Αραμαϊκά, Αραβικά, Συριακά, Μηδικά, Πάρθια και Λατινικά.

Το όνομα και η ισχυρή προσωπικότητα

Το όνομα Κλεοπάτρα προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις κλέος, που σημαίνει «δόξα» και πατήρ (πατέρ), που σημαίνει «πατέρας», που σημαίνει «δόξα του πατέρα της».

Φημισμένη για τη διάνοια και την εξυπνάδα της, η Κλεοπάτρα περιγράφηκε ως απίστευτα σαγηνευτική και πειστική, ιδιότητες που πρόσθεταν στο μυστήριο της ανά τους αιώνες.

Έχει γίνει δημοφιλής φιγούρα στα μέσα ενημέρωσης, τη λογοτεχνία και την τέχνη, και οι μαγευτικές της ιδιότητες, οι ρομαντικές σχέσεις και η ομορφιά της, που συζητείται, συχνά αποτελούν το επίκεντρο τέτοιων έργων.

Ο αγώνας της Κλεοπάτρας για την εξουσία

Σύμφωνα με σωζόμενες αρχαίες πηγές, ο πατέρας της Κλεοπάτρας ήταν ο Πτολεμαίος XII, ενώ η μητέρα της πιθανότατα ήταν η Κλεοπάτρα Ε’ Τρυφαίνα. Όταν ο πατέρας της πέθανε, η Κλεοπάτρα, που ήταν δεκαοκτώ τότε, ήταν η επόμενη στη σειρά για τον θρόνο ακολουθούμενη από τον αδελφό της Πτολεμαίο ΙΓΙ, ο οποίος ήταν 10 ετών.

Τα δύο αδέρφια επρόκειτο να παντρευτούν και να κυβερνήσουν μαζί, αλλά η Κλεοπάτρα σύντομα άρχισε να ασκεί περισσότερη δύναμη στον μικρότερο αδερφό της, γεγονός που προκάλεσε ένταση μεταξύ τους.

Το θέμα των δύο κληρονόμων αποδείχθηκε αιματηρό για τη δυναστεία. Αμέσως μετά την κατάκτηση του θρόνου, οι σύμβουλοι της Κλεοπάτρας την πρόδωσαν και αναγκάστηκε να φύγει από την Αίγυπτο.

Ενώ βρισκόταν στην εξορία στη Συρία, η Κλεοπάτρα συγκέντρωσε στρατό και ξεκίνησε προς τα εξωτερικά όρια της Αιγύπτου για να αντιμετωπίσει τα στρατεύματα του αδελφού της σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

Ο Τάφος της Κλεοπάτρας

Στην Αίγυπτο το έτος 2009 ο διάσημος Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χαουάς δημοσίευσε, ότι ανακάλυψε τον κοινό τάφο της Κλεοπάτρας Ζ΄, και του Μάρκου Αντωνίου.

Με μια ομάδα 12 αρχαιολόγων και 70 εκσκαφέων, ο 60χρονος Zahi Hawass, διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και των Πυραμίδων της Γκίζας, ανασκαφέας της όασης της Μπαχαρίγια και ένας από τους κορυφαίους Αιγυπτιολόγους του κόσμου, ξεκίνησε την αναζήτηση για τον τάφο της Μεγάλης Βασίλισσας.

Ο τολμηρός αρχαιολόγος, μετά από μια εκπληκτική πρόοδο, σημείωσε: «ελπίζω, ότι μαζί με την Κλεοπάτρα θα ανακαλύψω και τον αγαπημένο της Ρωμαίο πολιτικό και στρατιωτικό Μάρκο Αντώνιο, ο οποίος μοιράζεται τον τελευταίο τόπο ανάπαυσής του με τη βασίλισσα κάτω από την ακρόπολη της Ίσιδος, την Ταπόσιρις Μάγκνα, 28 μίλια δυτικά της Αλεξάνδρειας».

Ο Zahi Hawass ανακάλυψε μία σήραγγα μήκους 123 μέτρων κάτω από τον ναό, το οποίο πιθανότατα οδηγεί στην τελευταία κατοικία της όμορφης βασίλισσας. «Βρήκαμε τούνελ με αγάλματα της Κλεοπάτρας Ζ΄ και αρκετά νομίσματα με το πρόσωπο της, αντικείμενα που δεν περιμένεις να βρεις σε έναν κοινό ναό».

 Η ομάδα του Ζ. Hawass ανακάλυψε επίσης μια προτομή του Μάρκου Αντώνιου. Το 30 π.Χ. ο Οκταβιανός Καίσαρ εισήλθε στην Αίγυπτο από τη Συρία με το στρατό του χωρίς μεγάλη δυσκολία. Ο Αντώνιος κατάφερε χτύπημα στον εαυτό του με το σπαθί του, αλλά πέθανε, αφότου μπήκε στο μέρος, όπου κρυβόταν η Κλεοπάτρα.

 «Πιστεύουμε, ότι τόσο η Κλεοπάτρα Ζ΄ όσο και ο Μάρκος Αντώνιος είναι θαμμένοι σε αυτό το σημείο» σχολίασε ο Zahi Hawass.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

10 Φεμβρουαρίου: Η γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους

HerNews ka

Μεγάλη Δευτέρα: Ο Πάγκαλος Ιωσήφ, η άκαρπη συκιά και τα τροπάρια της ημέρας

Her News b

Ο φτωχός κουλουράς που έγινε πρόεδρος της Τουρκίας – Η πορεία του Ταγίπ Ερντογάν

georgegsp