Παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα, με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και κοινό όλων των ηλικιών, ο κουραμπιές, που δεν είναι εχέμυθος αλλά είναι ενδόμυχος πόθος, όσο και ένοχος για αρκετές εορταστικές αμαρτίες. Η καλύτερη συνταγή για κουραμπιέδες από τον Chef Μιχαήλ Ζάχαρη.
Υλικά για τους κουραμπιέδες
450 γρ αλεύρι γοχ (κοσκινισμένο)
150 γρ καβουρντισμένο αμύγδαλο χοντροσπασμενο (με φλουδα)
300 γρ αλεύρι αμυγδάλου
250 γρ βούτυρο αγελαδινό
250 γρ βούτυρο φρέσκο
250 γρ ζάχαρη άχνη
1 τεμ ξύσμα πορτοκαλιού
1 τεμ ξύσμα λεμόνι
1 τεμ ξύσμα μανταρίνι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 πρεζες αλάτι
2 κάψουλες βανίλια
3 κουτ σουπας ροδονερο/ανθονερο
Τρόπος παρασκευής για τους κουραμπιέδες
Βγάζουμε από το ψυγείο τα βούτυρα να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Στον κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10′-15′, όταν ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά,ένα ένα εκτός από το αλεύρι.
Αυξάνουμε την ταχύτητα στο μέγιστο μέχρι να έχουμε ένα μίγμα λείο και αφράτο σαν μους.
Αφαιρούμε από το μίξερ και βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαριζ.
Το μίγμα για τους κουραμπιέδες μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 30′ και πλάθουμε σε μέγεθος και σχήμα της αρεσκείας μας.
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε προθερμασμενο φούρνο 175°C για 20′ περίπου ανάλογα το μέγεθος και το σχήμα.
Όταν είναι έτοιμοι πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη τους κουραμπιέδες.
Tip για τους κουραμπιέδες
Μπορούμε να βάλουμε μαστίχα ή βανίλια αν θέλουμε… όπως επίσης,αν τηρεισουμε τις αναλογίες να αλλάξουμε το αμύγδαλο με άλλους ξηρούς καρπούς.
Tip 2
Όταν οι κουραμπιέδες αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμοι, αφαιρέστε τους από το φούρνο, η επιφάνεια τούς είναι ακόμα ασταθής,όμως αυτό αλλάζει λεπτό με το λεπτό μέχρι να παγώσουν.
Καλή επιτυχία!
Μιχαήλ Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze”