HerNews.gr
Παιδί

“Μαμά σε μισώ!”: Πως να αντιδράσω στο παιδί;

kid

Ήρθε αυτή η στιγμή που το παιδί σας , σας είπε πως σας μισεί..

Μην πανικοβάλεστε! Το παιδί σας δεν σας μισεί!  Αρκεί να θυμηθούμε τον εαυτό μας στην εφηβεία για να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που μας λένε είναι πως έχουν εκνευριστεί τόσο πολύ, ώστε να μην είναι σε θέση να ασκήσουν τον παραμικρό αυτοέλεγχο. 

Όταν είναι νήπιο..

Κατά πάσα πιθανότητα δεν ξέρει καν τι ακριβώς σημαίνει αυτό που σας είπε. Άκουσε αυτή τη φράση να χρησιμοποιείται σε περίπτωση καβγά, στο σπίτι ή στην τηλεόραση, και όταν δεν του επιτρέψατε να πετάξει το πιάτο του στο πάτωμα βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσει. Όπως θα κάνατε και στην περίπτωση μιας βρισιάς, αγνοήστε εντελώς το περιστατικό. Αν καταλάβει ότι τραβά την προσοχή σας το πιθανότερο είναι να το επαναλάβει.

kid

Όταν είναι μαθητής δημοτικού..

Ένα παιδί που βρίσκεται σε σχολική ηλικία δεν χρησιμοποιεί τυχαία αυτή τη φράση: Θέλει όντως να σας πληγώσει. Όσο και αν σας επηρεάσει, αντιδράστε με ευγένεια και πείτε του ότι εσείς το αγαπάτε. Εκείνη την ώρα μην συνεχίσετε περισσότερο τη συζήτηση, γιατί το παιδί αποσκοπεί ακριβώς σε μια έντονη αντίδρασή σας. Όσο το παιδί μεγαλώνει, μπορείτε να συζητάτε μαζί του την επόμενη ημέρα, όταν η ένταση θα έχει αποκλιμακωθεί τι ήταν αυτό που το έκανε να αντιδράσει έτσι.

kid

Όταν έχει μπει στην εφηβεία..

Δεν περιμένατε εμάς να σας πούμε ότι η κόρη σας ξέρει ακριβώς τι σας λέει όταν φωνάζει «Σε μισώ!». Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι σίγουρα πριν προχωρήσει σε αυτό το τελειωτικό χτύπημα, σας έχει πει πολλά περισσότερα πράγματα – ίσως εξίσου… ευχάριστα – μέσα στα οποία κρύβεται και η αιτία του θυμού της. Μην βιαστείτε να λύσετε το πρόβλημα, γιατί κανείς σας δεν θα είναι σε θέση να το συζητήσει πραγματικά εκείνη τη στιγμή. Την επόμενη μέρα, μιλήστε ήρεμα και προσπαθήστε να βρείτε έναν συμβιβασμό σε σχέση με το ζήτημα που σας γέννησε τόσο έντονα συναισθήματα.

Νεότερα Άρθρα

Πως να ξαναβρείτε τον εαυτό σας αφού γίνετε μαμά

HerNews ka

Κατοικίδιο: Πως μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία του παιδιού;

Her News b

Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε τα παιδιά σας, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους

HerNews ka