HerNews.gr
Παιδί

Πως μπορούν οι καβγάδες να επηρεάσουν το παιδί μας;

kid

Τελικά, βλάπτει τα παιδιά μας η ένταση που προκύπτει ανάμεσα σε εμάς και τον σύντροφό μας; Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι καβγάδες που βιώνει το παιδί ;

Αν οι καβγάδες είναι συχνό φαινόμενο στην οικογένεια σας, θα πρέπει να προσέξετε πως μπορούν να επηρεάσουν το παιδί. Σύμφωνα με έρευνες, έτσι επηρεάζονται τα παιδία όταν είναι θεατές ή ακόμα και μόνο ακροατές των κανγάδων σας: 

Άγχος και μίμηση συμπεριφοράς 

Πρόσφατες νευρολογικές έρευνες έδειξαν ότι όταν τα παιδιά ακούνε θυμωμένες φωνές, τα επίπεδα των ορμονών τους που σχετίζονται με το άγχος αυξάνονται δραματικά. Μάλιστα, αυτό ισχύει ακόμη και για τα κοιμισμένα μωρά που μας ακούνε να τσακωνόμαστε μέσα από μία κλειστή πόρτα.  Έτσι, εσωτερικεύει την ένταση που αισθάνεται και παραμένει αγχωμένο για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κοιμηθεί, να αντιμιλά ή να παραφέρεται. Ακόμα , πολλά παιδία μιμούνται συμπεριφορές. Αν έχει μάθει το παιδί πως οι διαφωνίες επιλύονται με φωνές και επιθετικότητα, θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο.

kid

Ανασφάλεια 

Ο τρόπος που χειρίζονται οι γονείς τις συγκρούσεις τους έχει σημαντική επίδραση στο πόσο ασφαλή νιώθουν τα παιδιά. Αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει σημαντικά τη μελλοντική τους συναισθηματική προσαρμογή και τις σχέσεις του. Όταν η συζυγική σχέση λειτουργεί καλά, τότε λειτουργεί ως ασφαλής βάση για να βοηθηθεί το παιδί να αναπτύξει καλές σχέσεις με τους άλλους γύρω του. Όταν όμως η συζυγική σχέση κατακλύζεται από συγκρούσεις, τότε το παιδί μπορεί να νιώθει ανασφάλεια. Και έτσι να έχει έλλειψη εμπιστοσύνης στη σχέση που διαμορφώνει με τους άλλους ανθρώπους. Έρευνες δείχνουν ότι οι οικογενειακοί καυγάδες που συνοδεύονται από ύβρεις, φωνές, θλίψη και φόβο, οδηγούν τα παιδιά στο να αναπτύσσουν συναισθήματα ανασφάλειας, αδυναμία προσαρμογής, κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα συμπεριφοράς.

kid

Ανατροφή 

Οι καυγάδες και οι συγκρούσεις στην οικογένεια καταβροχθίζουν απίστευτες ποσότητες ενέργειας. Aυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κακή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να ακολουθούν αναποτελεσματική πειθαρχία είτε με το να είναι πολύ σκληροί και αυστηροί, είτε με το να είναι ασυνεπείς με τα παιδιά. Επίσης ο αναποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των συγκρούσεων μπορεί να οδηγήσει τους γονείς στο να στερούν από τα παιδιά τους τη στήριξη που τόσο έχουν ανάγκη.

Νεότερα Άρθρα

Zάχαρη και παιδιά: Γιατί μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση!

Her News

Διαζύγιο: Ποιες είναι οι ισορροπίες για να μην επηρεαστούν αρνητικά τα παιδιά;

HerNews ka

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας τον σεβασμό

Her News