Αγαπώ να μιλάω με γυναίκες που εκτιμώ και θαυμάζω. Με μια τέτοια γυναίκα συνομίλησα και σήμερα.
Η Μαρία Λαθούρη είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στη Στυλίδα Φθιώτιδας και απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια έχει έντονη κοινωνική δράση και ευαισθητοποίηση, με κύριο στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με συμμετοχή σε ποικίλες ομάδες επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Πως πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η γυναίκα του 2021;
Θεωρώ πως η γυναίκα του 2021 πρέπει πρωτίστως να σέβεται τον εαυτό της και τις ανάγκες της, χωρίς να επηρεάζεται ή να καταπιέζεται από τις προσδοκίες και τη γνώμη των άλλων για αυτήν και τη ζωή της. Είναι επίσης σημαντικό να επενδύει στον εαυτό της, στη μόρφωσή της για να αισθάνεται δυνατή και ανεξάρτητη, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως είναι απαραίτητο να ακολουθήσει τον δρόμο της καριέρας για να το επιτύχει. Η αναζήτηση μιας ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής απασχόλησης και της οικογενειακής ζωής, φαίνεται σημαντική και απαραίτητη. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ του τρόπου με τον οποίο η καθεμία μας αισθάνεται καλύτερα.
Ήταν όνειρο σου να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη νομική επιστήμη;
Έχοντας φτάσει σήμερα να είμαι δικηγόρος Παρ’ Εφέταις, μπορώ να πω με σιγουριά πως αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω πάλι την ίδια διαδρομή θα ακολουθούσα. Νιώθω ειλικρινά πολύ γεμάτη που έχω διδαχθεί και ασκώ τη νομική επιστήμη. Η γλώσσα της, η ορολογία της, η μαθηματική σκέψη που απαιτεί, η φιλοσοφία της, η εμπλοκή της σχεδόν σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, αποτελούν χαρακτηριστικά που με γοητεύουν διαρκώς σε αυτή. Είναι “όπλα” που σου δίνουν μια απίστευτη δύναμη για να επιβιώσεις στο χώρο σου/ επάγγελμά μας και εν τέλει στην κοινωνία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα χρησιμοποιεί κανείς σωστά, ηθικά, δεοντολογικά.
Αυτό όμως που προσωπικά με κάνει να νιώθω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο γεμάτη και δικαιωμένη από την επιλογή αυτής της επιστήμης, είναι η χαρά της προσφοράς μέσω της νομικής συμβουλευτικής σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Η εθελοντική μου προσφορά, με την ιδιότητά μου ως δικηγόρου, είναι κάτι που μου χαρίζει αστείρευτη ηθική ικανοποίηση, και βρίσκεται πάντα παράλληλα με τη βασική μου επαγγελματική απασχόληση. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια αποτελώ ενεργό μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης W.I.N. Hellas, που από το 2006 δίνει τους δικούς της αγώνες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα.
Όποιος επιθυμεί να ακολουθήσει την άσκηση της δικηγορίας θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζει εξαρχής ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα που απορροφά μεγάλο κομμάτι της προσωπικής του ζωής και απαιτεί διαρκή εγρήγορση. Το ευτυχές βέβαια είναι ότι η νομική επιστήμη σου παρέχει την ευελιξία, αν και όποτε το θελήσεις, να ακολουθήσεις διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση χωρίς να είναι απαραίτητο να περιοριστείς αυστηρά στο επάγγελμα του δικηγόρου.
Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική;
Το αποφάσισα σε μια στιγμή της ζωής μου που αισθανόμουν πως μπορούσα να προσφέρω στην κοινωνία μας, στη χώρα μου. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι κάτι που πάντα με γοήτευε και παρακολουθούσα με μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν αισθάνθηκα δυνατή, προσωπικά και επαγγελματικά, έκανα αυτό το “μεγάλο” θα πω για μένα βήμα. Θεωρώ αναγκαίο να συμμετέχουμε και να εκπροσωπούμαστε οι νέοι στα κέντρα λήψης αποφάσεων όντας ενεργά μέλη της κοινωνίας μας.
Σε πολύ μικρή ηλικία και έχεις καταφέρει αρκετά πράγματα στην καριέρα σου. Υπάρχει συνταγή επιτυχίας;
Θεωρώ πως για τον καθένα από εμάς η συνταγή της επιτυχίας είναι διαφορετική διότι πολύ απλά είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας. Κοινός παρανομαστής, ωστόσο, σε κάθε προσπάθεια θεωρώ πως είναι η ύπαρξη συγκεκριμένου στόχου/στόχων, η επιμονή και η υπομονή προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους. Είναι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, πριν ξεκινήσουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια να έχουμε αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε. Τι είναι αυτό που μας γεμίζει στη σκέψη και εκτιμούμε πως είναι ικανό να μας κάνει χαρούμενους, εντασσόμενο στο συνολικό σχεδιασμό μας και υπηρετώντας την κατάσταση και την εικόνα που θα θέλαμε για τον εαυτό μας στο μέλλον. Θεωρώ πολύ σημαντικό παράγοντα σε κάθε προσπάθεια να υπάρχει πλήρης αρμονία σε όσα σκεπτόμαστε, όσα λέμε και όσα πράττουμε.
Μπορούν οι γυναίκες να επιτύχουν σε μια (ακόμα) ανδροκρατούμενη κοινωνία;
Μπορούν να επιτύχουν, ναι. Υπάρχουν ωστόσο αδιαμφισβήτητες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν για να τα καταφέρουν.
Και το τίμημα είναι μεγάλο. Ας δούμε βαθύτερα την καθημερινότητά μας. Πόσα πράγματα καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε. Σε πόσους ρόλους να ανταποκριθούμε. Γυναίκα, σύντροφος, μαμά, επαγγελματίας.
Κι όλα αυτά εν μέσω βαθιά ριζομένων προκαταλείψεων. Πόσες από εμάς έχουν γίνει αποδέκτες σεξιστικών σχολίων, σχολίων απαξίωσης, αμφισβήτησης, από τον κοινωνικό, επαγγελματικό ή ακόμα και οικογενειακό περίγυρο. Ποια από εμάς δεν το έχει αισθανθεί έστω και μία φορά στη ζωή της;
Πιστεύω, ωστόσο, πολύ στην δύναμη που έχει η γυναίκα και στην ικανότητά της να διαμορφώνει το ιδανικό για εκείνη περιβάλλον που θα την οδηγήσει στην επιτυχία και στον επαγγελματικό τομέα. Αρκεί να αγαπά αυτό που κάνει, να είναι ο εαυτός της και να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με κυρίαρχη την ενσυναίσθησή της, αψηφώντας κάθε τοξική συμπεριφορά εις βάρος της. Η γυναίκα δεν χρειάζεται να μιμηθεί κανένα αντρικό πρότυπο για να επιτύχει.
Ποια είναι η γνώμη σου για όσα ακραία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ακούμε να συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα; Φαντάζομαι πως ως δικηγόρος της W.I.N. HELLAS έχεις κληθεί να αντιμετωπίσεις αρκετά τέτοια περιστατικά.
Όσα ακούμε και βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελούν κατά τη γνώμη μου την κορυφή του παγόβουνου. Οι συνεχείς δολοφονίες εντός οικογενειακού ή συντροφικού περιβάλλοντος έχουν αναδείξει ένα τεράστιο πρόβλημα/κοινωνικό ζήτημα που σε μεγάλο βαθμό παρέμενε τόσα χρόνια στην αφάνεια. Υπάρχουν δυστυχώς αναρίθμητες περιπτώσεις γυναικών -αλλά και ανδρών- που ζουν καθημερινά τον εφιάλτη μέσα στην οικογένειά τους, μέσα στο σπίτι τους, μέσα στη σχέση τους. Αυτό διαπιστώνουμε μέσα από την καθημερινή σχεδόν επικοινωνία μας με θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενεικής βίας. Κι είναι ένα φαινόμενο που η W.I.N. HELLAS προσπαθεί διαρκώς να καταπολεμήσει. Η ομάδα μας, με επικεφαλής την αξιέπαινη ιδρύτρια και πρόεδρο κα Μάντα Τσαγκιά- Παπαδάκου, παρέχει καθημερινά με όλες της τις δυνάμεις ψυχολογική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική αλλά και ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα για την ενδυνάμωση των γυναικών που το έχουν ανάγκη.
Λόγω του ότι συνήθως τα θύματα δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ή ντρέπονται και διστάζουν να καταγγείλουν την εγκληματική πράξη από φόβο για τον δράστη ή τις αρνητικές συνέπειες που θα υποστούν, η ανάγκη ενημέρωσης και επαγρύπνησης των θυμάτων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας είναι τώρα, που υπάρχει και το πρόσφορο έδαφος, μεγαλύτερη από ποτέ. Απαιτείται συνεπώς η υιοθέτηση μιας στρατηγικής από το κράτος που θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην ενδυνάμωση των θυμάτων αλλά κυρίως στην αποτελεσματική και ουσιαστική προστασία και υποστήριξή τους, ενώ παράλληλα η αλλαγή της νομοθεσίας για την καλύτερη προστασία αλλά και δικαίωση των θυμάτων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
Θέλω να κλείσεις την συνέντευξη με ένα μήνυμα, οποίο θες εσύ!
‘Γίνε εσύ πρώτος η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο’. Αυτό το μήνυμα του Μαχάτμα Γκάντι αποτελεί βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας ζωής, θα έλεγα, στη μέχρι τώρα πορεία μου. Θεωρώ σημαντικό, το ήθος και οι αξίες που φέρουμε να μας ακολουθούν σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας και να αποτελούν την πυξίδα σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της κοινωνία μας, ανεξαρτήτως πάντα από το ΄τι κάνουν οι άλλοι’. Η ατομική συνείδηση συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης και κάθε επιθυμητή αλλαγή μπορεί πλέον να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
Κέλλυ Βρανάκη
Contact me @:
Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/
Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/