Ακούς τον εαυτό σου;
Πόσο προσεχτικά ακούς όσα λες μέσα στο μυαλό σου;
Παρατηρείς τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείς, τις εκφράσεις σου ή τις δικαιολογίες που ίσως προβάλλεις;
Ακούς τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου;
Το σώμα σου το ακούς;
Η ακρόαση είναι δράση ενεργητική. Για να ακούς πραγματικά, χρειάζεται να αποφασίσεις να μπεις στη θέση του ακροατή και να δώσεις προσοχή. Θυμήσου τι είδους στάση υιοθετείς όταν επιθυμείς να ακούσεις προσεκτικά κάτι ή κάποιον, και επειδή το κάνεις αυτό, πόσο καλύτερα εξελίσσεται η κατάσταση ή η επικοινωνία. Αξίζει να αναρωτηθείς εάν υιοθετείς ανάλογη στάση, για να ακούσεις τον εαυτό σου. Το κάνεις; Αν όχι, τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να το κάνεις;
Για να διαβάσεις αυτό το άρθρο θα χρειαστείς περίπου 2-3 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα λεπτά θα διαπιστώσεις πόσο μεγάλο όφελος θα λάβεις μαθαίνοντας να ακούς ενεργητικά τον εαυτό σου, και 5 τρόπους για να το πετύχεις άμεσα.
Γιατί δεν ακούμε τον εαυτό μας;
Η καθημερινότητά μας, από το πρωί που θα ξυπνήσουμε μέχρι το βράδυ που θα ξαπλώσουμε για να κοιμηθούμε, είναι γεμάτη με αποφάσεις. Το να μάθεις να ακούς με προσοχή τον εαυτό σου πριν αποφασίσεις πώς θα ενεργήσεις, είναι η βάση για να παίρνεις περισσότερες καλές αποφάσεις μέσα στην ημέρα.
Πρακτικά, καλή απόφαση μπορεί να σημαίνει:
- Να πεις «όχι» σε κάτι που θα σε πιέσει.
- Να πεις «ναι» σε κάτι που θα σε βοηθήσει.
- Να συγκρατήσεις κάποια παρόρμηση και να σκεφτείς πιο λογικά, και πιο δημιουργικά πριν αντιδράσεις.
- Να προσφέρεις στον εαυτό σου κάτι που πραγματικά έχεις ανάγκη για να αισθάνεσαι καλά.
- Να ενεργήσεις με γνώμονα τον δικό σου σκοπό και όχι επειδή σε παρασύρουν κάποιες συνθήκες.
Αρκετές φορές λοιπόν, μπορεί να μη μας συμβαίνει αυτό που επιθυμούμε να μας συμβεί, απλά γιατί δεν ακούμε τον εαυτό μας. Παρότι τα «μηνύματα» είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.
Όταν δεν ακούμε, είναι πιθανότερο να κάνουμε άλλα πράγματα, αντί για τα πράγματα που θα μας φέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να λάβουμε.
Αν κάποιες φορές σου συμβαίνει άλλο να θες, και άλλο τελικά να κάνεις, κράτησέ το αυτό στο μυαλό σου, και παρατήρησε πώς μπορεί να εμφανίζεται στην καθημερινότητά σου.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που μας εμποδίζουν να ακούσουμε τον εαυτό μας είναι:
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η έλλειψη επίγνωσης.
Η προσπάθεια να ικανοποιήσουμε περισσότερο τον περίγυρό μας και λιγότερο τον εαυτό μας. Μερικές φορές, ίσως προτιμήσουμε να συμφωνήσουμε με τους άλλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε μία επιλογή που δεν μας βρίσκει πραγματικά σύμφωνους.
Ο ταχύτατος ρυθμός της καθημερινότητας που ίσως να μη μας αφήνει χρόνο να δώσουμε προσοχή στον εαυτό μας.
Εσένα τι από τα παραπάνω πιστεύεις ότι σε εμποδίζει κάποιες φορές να ακούσεις πραγματικά τον εαυτό σου; Αναγνώρισέ το και ξεκίνα να το παρατηρείς.
4 τρόποι για να μάθεις να ακούς περισσότερο τον εαυτό σου.
Σου προτείνω 4 εύκολους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις τη συνήθεια να συνδέεσαι και να ακούς τον εαυτό σου:
1. Κάνε παρέα με τον εαυτό σου.
Κάνω παρέα με κάποιον, σημαίνει να του δίνω την προσοχή μου. Αδιαμφισβήτητα βρίσκεσαι όλη μέρα με τον εαυτό σου. Κάνεις όμως παρέα μαζί του; Υπάρχουν στιγμές που συνδέεσαι χωρίς να απασχολείσαι με κάτι άλλο, σαν παράδειγμα να διαβάζεις, να γυμνάζεσαι, να βλέπεις ταινίες κτλ.
Ένας περίπατος κάπου ήσυχα, χωρίς κινητό ή κάποια άλλη απασχόληση, είναι ένας ωραίος τρόπος για να μείνεις πραγματικά μόνος με τον εαυτό σου. Μπορείς όμως και στο σπίτι να ορίσεις έστω 10 λεπτά ησυχίας, που θα σου δώσουν την ευκαιρία να ακούσεις τις σκέψεις σου και να τις βάλεις σε σειρά.
2. Γράψε για να “ακούσεις”.
Το γράψιμο σε χαρτί είναι μια αποκαλυπτική πρακτική. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η κιναισθητική διαδικασία της γραφής, βοηθά τον εγκέφαλο να παραμένει περισσότερο ενεργοποιημένος και συγκεντρωμένος. Γι’ αυτό τον λόγο όταν γράφεις τις σκέψεις σου, αναδύονται αλήθειες, και έχεις καλύτερη κατανόηση για τα πράγματα που εξετάζεις. Υιοθέτησε την συνήθεια να κρατάς ημερολόγιο και να απλώνεις τις σκέψεις σου στο χαρτί. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποκτάς πρόσβαση σε πραγματικά καλές αποφάσεις και ιδέες.
3. Προσέγγισε φιλικά τον εαυτό σου.
Μήπως υπάρχουν πράγματα που απαγορεύεις στον εαυτό σου να τα σκέφτεται και να τα “λέει”; Μήπως “πνίγεις” συγκεκριμένες σκέψεις ή συναισθήματα; Επίτρεψε στον εαυτό σου κάθε σκέψη και κάθε συναίσθημα, χωρίς να τον «αποπαίρνεις». Άκουσε με φιλικότητα και ενδιαφέρον ό,τι έχει να σου πει, και διαχειρίσου το όπως αρμόζει.
Ακόμα κι αν κάτι σε σοκάρει ή να σε ανησυχήσει, να είσαι υπομονετικός και ευγενικός με τον εαυτό σου. Όταν πραγματικά θες να βοηθήσεις έναν φίλο, ούτε του χαρίζεσαι, ούτε τον κατακρίνεις. Τον ακούς με κατανόηση, για να μπορέσεις να τον υποστηρίξεις. Κάνε το ίδιο στον εαυτό σου.
4. Δείξε εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να παίρνεις αποφάσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχεις σταματήσει να ακούς τον εαυτό σου, επειδή δεν του έχεις εμπιστοσύνη.
Σκέψου λογικά… Όλοι έχουμε αποτύχει κάποια στιγμή. Όλοι έχουμε πάρει κάποια απόφαση για την οποία στη συνέχεια μετανιώσαμε. Αν τέτοιου είδους περιστατικά, έχουν πλήξει σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη σου προς τον εαυτό σου, εξέτασε με λογικά επιχειρήματα το πώς έφτασες στο σημείο να κάνεις κάποιο λάθος. Σίγουρα είσαι ικανός να παίρνεις σωστές αποφάσεις. Σίγουρα έχεις και πολύ καλές ιδέες. Τι μπορεί να συνέβη όταν δεν τις άκουσες;
Στην πράξη.
Πολλά από τα πράγματα που θες να βελτιώσεις στην καθημερινότητά σου, θα βελτιωθούν όταν μάθεις πρώτα να συνδέεσαι για να ακούς τον εαυτό σου, και μετά αποφασίζεις το πώς θα ενεργήσεις.
Όπως διαπίστωσες οι πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλός ακροατής του εαυτού σου, δεν απαιτούν πόρους. Χρειάζεται μόνο πρόθεση και συνέπεια. Αν κάτι μέσα σου, σου “λέει” πως αυτά που διάβασες θα σε ωφελήσουν, εύχομαι να το “ακούσεις”.
Πηγή: Ergasia.gr