Αναβάλλεις διαρκώς; Μάθε πώς να απαλλαγείς από την αναβλητικότητά σου
Πολλές φορές λέμε «θέλω να αλλάξω αυτό στη ζωή μου, θέλω να αλλάξω εκείνο ή το άλλο…», κι όμως δεν κάνουμε κάτι γι΄αυτό, δεν αναλαμβάνουμε δράση και διατηρούμε την ίδια κατάσταση στη ζωή μας παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι.
Γιατί το κάνουμε αυτό, έχετε σκεφτεί;
“Κάποιες άλλες φορές πάλι, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι ενώ υπάρχει μια συγκεκριμένη προθεσμία μέσα στην οποία χρειάζεται να διεκπεραιώσετε κάτι, εξαντλείτε κάθε χρονικό περιθώριο μέχρι να αρχίσετε ξαφνικά να ασχολείστε ώστε να προλάβετε την προθεσμία.
Σας λέει κάτι αυτό; Γιατί αναβάλλετε μέχρι τελευταία στιγμή;
Πριν αρχίσετε να νιώθετε ενοχές και να «μαλώνετε» τον εαυτό σας, μάθετε ότι πίσω από κάθε αναβλητική συμπεριφορά υπάρχει ένας απλός μηχανισμός σκέψης, τον οποίο μπορείτε να αλλάξετε άμεσα μόλις τον αντιληφθείτε χρησιμοποιώντας μια απλή τεχνική σκέψης”, μας λέει η Ιωάννα Αλεξίου Σύμβουλος Επικοινωνίας και Προσωπικής Ανάπτυξης – Master NLP Coach.
Ο μηχανισμός που φέρνει αναβλητικότητα στη ζωή μας, λειτουργεί ως εξής:
Όταν αναβάλλουμε, το μυαλό μας συνδέει περισσότερο πόνο με την ανάληψη δράσης παρά με την μη ανάληψη δράσης.
Με άλλα λόγια το μυαλό μας συνδέει τον επιθυμητό στόχο, με περισσότερο πόνο/φόβο/κόπο, από αυτόν που βιώνει αυτή τη στιγμή με την μη επιθυμητή κατάσταση. Όλη αυτή η διαδικασία της αναβλητικότητας, συμβαίνει υποσυνείδητα, χωρίς να έχουμε αντίληψη του μηχανισμού κι έτσι καταλήγουμε να αποφασίζουμε την μη ανάληψη δράσης προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε.
Το παράδειγμα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει στην κατανόηση του συγκεκριμένου νοητικού μηχανισμού π.χ. θέλω να αλλάξω δουλειά (επιθυμητός στόχος) αλλά αν βρω μια καινούργια δουλειά και πάλι δεν μου αρέσει; (πόνος/φόβος) ή θα είμαι και πάλι ο καινούργιος ή θα πρέπει να ξαναρχίσω από τη αρχή (πόνος/φόβος/κόπος) ή κι αν δεν τα καταφέρω (πόνος/φόβος/κόπος);
Ας μείνω λίγο ακόμη εδώ (στη μη επιθυμητή κατάσταση – λιγότερος πόνος/φόβος/κόπος) και βλέπουμε.
Συχνά λοιπόν συνδέουμε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με περισσότερο πόνο από το να μην επιτύχουμε, και το γεγονός αυτό «φρενάρει» την εξέλιξή μας. Αυτό είναι η αναβλητικότητα.
Αρκετά πια…
Κι όμως κάποια στιγμή αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση. Αποφασίζουμε να προλάβουμε την προθεσμία ή αποφασίζουμε να «ξεκολλήσουμε»
από τα ίδια και τα ίδια.
Πότε λοιπόν έρχεται η στιγμή να διώξουμε την αναβλητικότητα; Όταν φτάνουμε σε μια κατάσταση που η μη ανάληψη δράσης συνδέεται με περισσότερο πόνο από την επιθυμητή ανάληψη δράσης. Όταν φτάνουμε σε μια κατάσταση μη περαιτέρω ανοχής, το γνωστό enough is enough.
Τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνδέουμε περισσότερο πόνο με την παρούσα κατάσταση (τη μη επιθυμητή) και όχι με το να κυνηγήσουμε τον επιθυμητό στόχο μας.
Μόνο τότε αποφασίζουμε να πάμε παρακάτω και συνήθως το καταφέρνουμε, έχοντας όμως προηγουμένως στεναχωρηθεί/ταλαιπωρηθεί/αγανακτήσει/φοβηθεί πάρα πολύ.
Πώς να βάλετε τέρμα στην αναβλητικότητα
Οι παρακάτω ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση να αναλάβετε δράση πριν χρειαστεί να ταλαιπωρήσετε τον εαυτό σας με φοβικές, αποδυναμωτικές σκέψεις, εικασίες που δεν σας οδηγούν πουθενά και χωρίς να χάσετε πολύτιμο χρόνο μέχρι να φτάσετε στο σημείο να πείτε “Αρκετά πια – enough is enough”.
Αν λοιπόν συνδέσουμε οποιοδήποτε αίσθημα έντονου πόνου με οτιδήποτε θέλουμε να αλλάξουμε και συνδέσουμε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με συναίσθημα έντονης χαράς μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε θελήσουμε στη ζωή μας, είτε στη δουλειά ή στην προσωπική μας ζωή.
Συνδέοντας τις συμπεριφορές που θέλετε να διακόψετε με ένα έντονο αίσθημα πόνου μπορείτε να κάνετε θαύματα στη ζωή σας.
Με αυτόν τον τρόπο παίρνετε τον έλεγχο του μυαλού σας, κάθεστε στη θέση του οδηγού και οδηγείτε τη ζωή σας προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.
*Η συγκεκριμένη τεχνική σκέψης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τι πραγματικά θέλετε;
Σκεφτείτε κάτι που θέλετε να κάνετε πραγματικά και δεν αναλαμβάνετε δράση. Αναρωτηθείτε τι σας εμποδίζει από το να κάνετε το στόχο σας πραγματικότητα; Ποια είναι η κυρίαρχη σκέψη που σας κρατά πίσω; Καταγράψτε τη σκέψη σας και το συναίσθημα (πόνου) που αυτή προκαλεί, σε μία πρόταση..
Καταγράψτε την παρούσα κατάσταση
Στη συνέχεια σκεφτείτε τι συνεχίζετε να κάνετε παρά το γεγονός ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτή σας τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματά σας.
Καταγράψτε το σε μία πρόταση και συγκρίνετε τις δύο καταστάσεις 1 & 2 ως προς τα συναισθήματα που σας προκαλούν και ως προς την έντασή τους.
Enough is enough – ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ
Ο μόνος τρόπος για να αναλάβετε δράση και να «ξεκολλήσετε» από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε είναι να νιώσετε ότι ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξετε τώρα.
Να πείτε ΩΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Να νιώσετε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε υπάρχει άλλη υπομονή από την πλευρά σας ως προς την παλιά κατάσταση
κι επιπλέον ότι εξαρτάται το μέλλον σας από την επιλογή που κάνετε τώρα.
Πώς όμως μπορείτε να φτάσετε στο σημείο ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ χωρίς να συμβεί ένα πολύ επώδυνο γεγονός στη ζωή σας;
Αμφισβητήστε τη σκέψη Νο1:
– Είναι αλήθεια αυτή η σκέψη;
– Τι τίμημα πληρώνω στη ζωή μου, τώρα που πιστεύω αυτή τη σκέψη και δεν κάνω αυτό που επιθυμώ;
– Πώς αντιδρώ όταν πιστεύω αυτή τη σκέψη;
– Ποιος και πώς θα ήμουν χωρίς αυτή τη σκέψη;
Καταγράψτε τα δεδομένα:
– Τι θα χάσω τελικά στη ζωή μου αν δεν αναλάβω δράση αφού η παρούσα κατάσταση που δεν με εξυπηρετεί;
– Τι τίμημα έχω ήδη πληρώσει στη ζωή μου, εξαιτίας του ότι δεν αναλαμβάνω δράση;
– Τι τίμημα έχω ήδη πληρώσει ως προς την υγεία μου σωματική και ψυχική, ως προς την προσωπική μου ζωή, την καθημερινή μου ευτυχία,
την καλή ψυχολογία μου, την οικονομική μου κατάσταση;
– Τι σημαίνει για την οικογένειά μου ή γι’ αυτούς που αγαπώ πώς τους επηρεάζει το ότι δεν αναλαμβάνω δράση;
Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε το «τώρα» που βιώνουμε να μας πονάει πιο πολύ από την απραξία και την αναβολή.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ
– Αν όμως καταφέρω να αλλάξω πώς θα νιώθω για τον εαυτό μου;
– Τι άλλους στόχους θα πετύχω;
– Πόσο θα επωφεληθώ στη ζωή μου κι εγώ και το περιβάλλον μου;
– Πόσο θα επηρεάσει η αλλαγή μου την προσωπική, οικονομική, κοινωνική μου ζωή και την υγεία μου, σωματική και ψυχική;
– Πόσα χρήματα θα κερδίσω ή θα εξοικονομήσω;
– Πόση χαρά θα νιώσω;
– Πόση χαρά θα δώσω στα παιδιά μου και στην οικογένειά μου;
Όσο περισσότερες ερωτήσεις κάνετε στον εαυτό σας για να του δώσετε κίνητρο τόσο περισσότερους λόγους για άμεση ανάληψη δράσης θα βρείτε. Ελέγξτε την αναβλητικότητα σας.
Επιπλέον σκεφτείτε άτομα για τα οποία νοιάζεστε και πόσο αυτά θα επηρεαστούν από την μη ανάληψη της δικής σας δράσης. Η αναβλητικότητα μπορεί να αναβληθεί!
Καμιά φορά είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερα για τους άλλους παρά για τους εαυτούς μας.
Πηγή: Ergasia.gr