Ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει από κάπου κι είναι δυνατό να βρει δουλειά χωρίς εμπειρία. Ίσως μάλιστα να έχετε περισσότερη εμπειρία από ό,τι νομίζετε. Τα περισσότερα soft skills αποκτώνται εύκολα κι αν σας αρέσει να μαθαίνετε νέα πράγματα, θα προσαρμοστείτε σε μια νέα θέση σε χρόνο μηδέν. Αλλά για να φτάσετε εκεί, πρέπει πρώτα να βρείτε δουλειά.
Δείτε πώς μπορείτε να βρείτε μια δουλειά χωρίς εμπειρία, με συμβουλές για να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας και να έχετε περισσότερη τύχη στις συνεντεύξεις.
1. Στηριχτείτε στις προσωπικές σας δεξιότητες
Σχεδόν κάθε θέση απαιτεί προσωπικές δεξιότητες. Αν και οι προηγούμενες θέσεις θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να τις αναπτύξετε, η ομαδική εργασία, η επίλυση προβλημάτων και η ενεργητική ακρόαση προέρχονται επίσης από την εμπειρία της ζωής. Και οι εργοδότες θα είναι πρόθυμοι να μάθουν για το πώς τα έχετε χρησιμοποιήσει στην πράξη, ακόμα κι αν δεν έχετε εμπειρία.
2. Επισημάνετε τις μεταβιβάσιμες δεξιότητές σας
Οι μεταβιβάσιμες δεξιότητές σας είναι αυτές που φέρνετε μαζί σας από τη μια δουλειά στην άλλη. Αυτές περιλαμβάνουν soft skills, όπως η επίλυση συγκρούσεων και η λήψη αποφάσεων , αλλά μπορεί επίσης να είναι τεχνικές όπως το γράψιμο.
Ίσως ήσασταν ο αρχηγός της ομάδας σε ένα σχολικό έργο και μάθατε ότι έχετε ταλέντο στην ηγεσία και την επικοινωνία. Αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να πείτε στους εργοδότες, ακόμα κι αν δεν είναι επίσημη εργασιακή εμπειρία.
3. Παρακολουθήστε μαθήματα
Δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποκτήσετε μεταπτυχιακό ή ακόμα και δεύτερο πτυχίο, για να βρείτε δουλειά σε έναν νέο τομέα. Τα πιστοποιητικά και τα σύντομα μαθήματα είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ανανεώσετε το βιογραφικό σας και τη συνοδευτική επιστολή σας. Έτσι θα δείξετε στους πιθανούς εργοδότες την εργασιακή σας ηθική.
Πολλά κολέγια προσφέρουν πιστοποιητικά μέσω διαδικτυακής μάθησης και βραδινών μαθημάτων που απευθύνονται σε άτομα που ήδη εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σύντομα μαθήματα μέσα από πλατφόρμες για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας.