HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Νεφέλη Ράντου: Οι ρόλοι που καλείται μία γυναίκα να διαδραματίσει στη ζωή της αποτελούν πρόκληση

Η Νεφέλη Ράντου κάνει ένα σπάνιο επάγγελμα, είναι διερμηνέας ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Βρίσκεται δίπλα στους κωφούς συνανθρώπους μας, επικοινωνώντας στη νοηματική γλώσσα. και σήμερα είχαμε μαζί μια πολύ όμορφη συζήτηση, την οποία αξίζει να διαβάσεις. 

Κάνεις ένα επάγγελμα σπάνιο αλλά και απαιτητικό. Πόσο εύκολο είναι να αποδίδεις το απογευματινό δελτίο ειδήσεων στη νοηματική;

Κάνω ένα επάγγελμα που αγαπώ ιδιαίτερα. Δεν το θεωρώ εύκολο, αν και το κάνω πολλά χρόνια. Η δυσκολία έγκειται κυρίως στην απόδοση μεγάλου όγκου πληροφοριών, σε σύντομο τηλεοπτικό χρόνο, σε μία γλώσσα που δεν είναι η φυσική μου γλώσσα –η ελληνική ομιλούμενη. Παραμένει μεγάλη πρόκληση η μετατροπή πληροφοριών από την ομιλούμενη σε μία γλώσσα η οποία παράγεται με τα χέρια και προσλαμβάνεται οπτικά. Επικεντρώνομαι στην ειδησεογραφία και στην οπτικοποίηση των πληροφοριών. Παρακολουθώ εντός και εκτός συνόρων τι συμβαίνει σε καθημερινή βάση, πώς αποτυπώνεται ειδησεογραφικά και πώς -τεχνικά- γίνεται εικόνα.

 

Τα τελευταία 2 χρόνια παράγεις την εκπομπή «Τα Νέα της ΕΣΑμεΑ» που προβάλλεται από το κανάλι της Βουλής. Θα συνεχίσετε και φέτος; 

Θα συνεχίσουμε για τρίτη χρονιά! Είναι μία ιδέα την οποία αγκάλιασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και ουσιαστικά αποτελεί το βήμα των ίδιων των ατόμων με αναπηρία. Άνθρωποι με ασθητηριακές και κινητικές αναπηρίες, γονείς/κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία, φορείς που εκπροσωπούν την ψυχική υγεία και τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές καθώς και άλλοι φορείς του χώρου έχουν τη δική τους φωνή μέσα από την εκπομπή μας. Συζητάμε για όσα τους απασχολούν και φροντίζουμε να ενημερώνονται για την επικαιρότητα καθώς και για θέματα γενικού ή ειδικού ενδιαφέροντος.

Είναι η μοναδική τηλεοπτική προσβάσιμη εκπομπή -αποδίδεται στη νοηματική αλλά και με υποτιτλισμό- και προβάλλεται σε πανελλαδικό δίκτυο από την τηλεόραση της Βουλής ενώ αναπαράγεται από 25 περιφερειακούς σταθμούς. Θα συνεχίσει λοιπόν γιατί η κοινωνία μας υποδέχεται τη διαφορετικότητα.

 

 

Πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η κοινωνία μας ως προς τον τρόπο που βλέπει την αναπηρία;

Νομίζω ότι γίνονται ποικίλες κοινωνικές ζυμώσεις, οι οποίες αφορούν και την αναπηρία. Η αποδοχή της διαφορετικότητας είτε μεταφράζεται σε απόκλιση από την τυπική ανάπτυξη, είτε σε διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας. Η γενιά των νέων ανθρώπων διαθέτει εξελιγμένα κοινωνικά αντανακλαστικά και είναι έτοιμη να αποδεχτεί την ανθρώπινη ποικιλομορφία. Η αποδόμηση στερεοτύπων συνολικά, θεωρώ, ότι χαρακτηρίζει την εποχή μας. Από την πλευρά μου, εστιάζω την προσοχή μου στην εξέλιξη της κοινωνίας και θα ήθελα να συνδράμω -όσο και αν μπορώ- προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

Παρακολουθούμε τα άρθρα που γράφετε σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Είναι μία εκτόνωση το γράψιμο;

Είναι εκτόνωση, ναι. Αρθρογραφώ στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στην ηλεκτρονική εφημερία «political.gr» συλλήβδην για κοινωνικά θέματα. Διατυπώνω την άποψη μου, ως επαγγελματίας του χώρου της αναπηρίας αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας, με εργαλείο μου την ανασκόπηση επιστημονικής βιβλιογραφίας αλλά και προσωπικών και εργασιακών βιωμάτων. Ο ρατσισμός σε όποια μορφή και αν εκδηλώνεται, η προσαρμογή του πλαισίου και των κανόνων, η βία κατά των αδυνάμων, η χαμηλή ποσόστωση γυναικών σε θέσεις ευθύνης και το μισθολογικό χάσμα, οι εξελίξεις στο χώρο της αναπηρίας αποτελούν πεδία μεγάλου ενδιαφέροντος για εμένα.

Έχεις δύο παιδιά. Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να συνδυάζει δουλειά και οικογένεια;

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον! Οι ρόλοι που καλείται μία γυναίκα να διαδραματίσει στη ζωή της αποτελούν πρόκληση σε πολλά επίπεδα. Προσωπικά, νιώθω το βηματισμό μου στη γη, έχω βρει τους συσχετισμούς και έχω οριοθετήσει αρκετά νωρίς τις σχέσεις, τη δουλειά και την οικογένεια. Στόχο αποτελεί η παραγωγικότητα και ο ποιοτικός χρόνος σε κάθε τομέα και αυτό καθίσταται εφικτό μέσω του καλού προγραμματισμού και της οργάνωσης. Ο σύζυγος και τα παιδιά, οι φίλοι και οι συνεργάτες βρίσκονται σε ισορροπία – μία ισορροπία ομολογουμένως ευαίσθητη και για την οποία παλεύω συνεχώς. Οι σχέσεις είναι δυναμικές και οι ανάγκες αλλάζουν συχνά, κατά συνέπεια χρειάζεται εξέλιξη, συνεχής αξιολόγηση και αναπροσαρμογή.

 

 

Ποια η άποψη σου για το κίνημα metoo στην Ελλάδα;

Θυμός και θλίψη είναι τα αυθόρμητά μου συναισθήματα. Η εξορθoλόγησή τους πυροδοτεί διάφορες σκέψεις για στερεότυπα που διαιωνίζονται και παρωχημένα κοινωνικά μοτίβα που δεν εκφράζουν την εποχή μας. Παρακολουθώ το δημόσιο διάλογο, ο οποίος στην Ελλάδα του 2021, περιστρέφεται γύρω από άστοχες λεπτομέρειες που αφορούν το θύμα. «Γιατί το καταγγέλλει τώρα;», «Μήπως λέει ψέματα;», «Τι φορούσε;», «Γιατί βρέθηκε εκεί;»…Η οποιαδήποτε συζήτηση στη βάση αυτών των αντιλήψεων δε με αφορά. Το ΌΧΙ είναι ΌΧΙ. Χωρίς αστερίσκους. Η προσδοκία μου είναι να γαλουχήσω το γιο μου να είναι μέλος μίας κοινωνίας στην οποία θα ζει ευτυχισμένη και ασφαλής η αδερφή του. Αυτές τις αρχές δίνω στα παιδιά μου.
Υποστηρίζω κάθε δράση ενάντια στην κακοποίηση -σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, κοινωνική, οικονομική.

Θέλω να κλείσεις την συνέντευξη με όποιο μήνυμα θέλεις εσύ!

Να ευτυχούμε στη ζωή, με όσα διαθέτουμε, να απολαμβάνουμε τις στιγμές και να κάνουμε βήματα μπροστά. Χαράζουμε τη διαδρομή, με σεβασμό στον εαυτό μας και τους συνοδοιπόρους μας, αλλά αφήνουμε και τη ζωή να μας πάει. Ροή ζωής το βαφτίζω…

 

kelly

Κέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/

Νεότερα Άρθρα

Νίκος Μουρατίδης: “Υπεύθυνος που με ξαναβλέπετε είναι ο Ηλίας Ψινάκης”

Her News b

Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: «Ο πατέρας μου είναι τοξικομανής, έχω εικόνες από παιδί να κάνει χρήση μπροστά μας»

HerNews ka

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Αν ήμουν μπροστά σε μία τηλεόραση όλη μέρα, θα είχα πεθάνει»

HerNews ka