HerNews.gr
Ψυχολογία

Ο φόβος της απόρριψης: Τι μπορούμε να κάνουμε

Οι σκέψεις που έχουμε επηρεάζουν τον τρόπο που αισθανόμαστε. Αν σκεφτόμαστε αρνητικά για τον εαυτό μας, η σκέψη αυτή θα αρχίσει να αντανακλάται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, στην εικόνα που έχουμε για εμάς και στις σχέσεις μας με τους άλλους.
Μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε μόνοι, άχρηστοι, αδύναμοι, ανεπαρκείς, ακατάλληλοι, λίγοι, “όχι αρκετοί”. Όσο βουλιάζει κανείς σε αυτά τα συναισθήματα, τόσο σε μεγαλύτερο πόνο υποβάλλει τον εαυτό του και τόσο δυσκολότερο γίνεται για τον ίδιο να βγει εκεί έξω από φόβο μήπως και δεν τον δεχτούν! Αυτό είναι ο φόβος της απόρριψης…

Γράφει η Δήμητρα Ζάφειρα

Αυτός που φοβάται ότι θα τον απορρίψουν, θα διαβάζει την απόρριψη ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει. Μπορεί ο σύντροφός του απλά να μιλάει με κάποιον άλλο και να αισθάνεται ότι είναι σημάδι ότι πρόκειται να τον αφήσει ή να είναι για κάποιο διάστημα χωριστά από κάποιο φίλο ή σύντροφο και να νιώθει ότι οι άλλοι τον αποφεύγουν και δεν θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί του.

Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στη ζωή αυτού που τον βιώνει.

Όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε ίσως άβολα όταν βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απόρριψη, υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι για τους οποίους αυτός ο φόβος τους ξεπερνά και επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη ζωή τους.

Μολονότι, δε βιώνουν όλοι το φόβο της απόρριψης με τον ίδιο τρόπο, φαίνεται ότι ανεξάρτητα από που προέρχεται, επηρεάζει την ικανότητά σας να επιτύχετε σε ένα μεγάλο εύρος προσωπικών και επαγγελματικών καταστάσεων (σε μια συνέντευξη για δουλειά, σε εργασιακές διαπραγματεύσεις, στο να γνωρίσετε καινούργια άτομα, στην ερωτική σας ζωή, στο γάμο σας κ.ο.κ.)

Όταν ο φόβος της απόρριψης κυριαρχεί το άγχος παρελαύνει με καμάρι!

Στις διαπροσωπικές γνωριμίες, για παράδειγμα, αντί να εστιάζετε στο να γνωρίσετε καλύτερα τον άλλον και να δείτε αν θα θέλατε να τον ξαναδείτε, περνάτε όλο σας το χρόνο ανησυχώντας αν του αρέσετε, χωρίς να ξέρετε αν αρέσει σ’ εσάς!

Το πράγμα χειροτερεύει όταν δυσκολεύεστε ακόμα και να μιλήσετε, μήπως πείτε κάτι λάθος, να φάτε (μήπως τρώτε “περίεργα”), να μιλήσετε ή όταν το σώμα σας από το άγχος μετατρέπεται σε ένα θέατρο ορατών νευρολογικών αντιδράσεων.

Ας πάμε και στο γάμο! Όσο και να ταιριάζεις με τον άλλο, είναι σχεδόν αδύνατο για δύο άτομα να συμφωνούν στα πάντα. Η οικογενειακή ζωή είναι μέσα σ’ όλα μια

σειρά διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών. Αυτοί που φοβούνται μήπως τους απορρίψουν συχνά έχουν δυσκολία να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Επίσης, μπορεί να αναπτύξουν συναισθήματα ζήλειας ή έλλειψης εμπιστοσύνης όταν από το φόβο της απόρριψης φοβούνται τελικά μήπως εγκαταλειφθούν.

Οι σχέσεις, επίσης, με συνομηλίκους, ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες, μας θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να ανήκεις κάπου και να είσαι αποδεκτός.

Σκεφτείτε λίγο πως είμαστε στην εφηβεία. Ντυνόμαστε με τον ίδιο τρόπο, μιλάμε με τον ίδιο τρόπο, μόνο και μόνο για να ταιριάξουμε με τους άλλους. Και αν αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γίνεται ανησυχητικό όταν σε οδηγεί να κάνεις πράγματα που δε θέλεις μόνο και μόνο για να παραμείνεις στην ομάδα.

Αποτέλεσμα όλων, ένας εαυτός που στερείται αυθεντικότητας, που θέλει μονίμως να ικανοποιεί τους άλλους με προσωπικό κόστος, παθητικός και δυνάμει υποβόλιμος!

Τραγική ειρωνεία, δε, είναι ότι ο φόβος της απόρριψης γίνεται τελικά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία! Είναι ευρέως γνωστό ότι η αυτοπεποίθηση ενισχύει την ελκυστικότητα. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης που είναι εγγενής στο φόβο της απόρριψης κάνει πιο πιθανό το να απορριφθούμε τελικά. Ή χειρότερα, να μας χειριστούν συναισθηματικά πατώντας αυτό το κουμπί “ευαισθησίας”.

Πως να ξεπεράσετε αυτό το φόβο της απόρριψης

· Μην κάνετε την ΑΠΟΦΥΓΗ συνήθεια κι εκείνο το motivo συμπεριφοράς που υποτίθεται ότι θα σας προστατέψει. Με την αποφυγή γλιτώνετε μεν όλα εκείνα τα δυσάρεστα συναισθήματα από την επαφή σας με τους άλλους και το φόβο μη σας απορρίψουν.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι αυτός ο φόβος μόνο ενισχύεται με αυτή τη στάση. Αντί, λοιπόν, να αποφεύγετε σχεδόν τα πάντα, βγείτε εκεί έξω και αντιμετωπίστε τους φόβους σας. Όσο μεγαλύτερη τριβή έχετε με καταστάσεις, τόσο θα βλέπετε ότι οι καταστάσεις οι ίδιες είναι λιγότερο αγχωτικές απ’ ό,τι περιμένατε και θα αποκτήσετε βήμα-βήμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι θα:

· Μάθετε να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας. Προσοχή! Ελέγχω τα συναισθήματά μου δε σημαίνει ότι κάνω ότι δεν υπάρχουν ή ότι δεν τα νιώθω.

Σημαίνει ότι παρά το γεγονός πως αισθάνομαι άβολα, αναγνωρίζω ότι αυτό είναι απλά ένα συναίσθημα κι όχι η πραγματικότητα. Αναγνωρίζω, επίσης, τις αρνητικές σκέψεις που βάζουν φιτίλι στους φόβους μου. Μπορείτε, δηλαδή, ενεργητικά να κάνετε προσπάθεια να σκέφτεστε πιο αισιόδοξα και ενθαρρυντικά για τον εαυτό σας.

· Μην αφήνετε το προσωπικό σας συναίσθημα αυτοαξίας να εξαρτάται από την αποδοχή ή την απόρριψη των άλλων.

Αν κάποιος σας απορρίψει, απλά προσπαθήστε να προχωρήσετε, μην το παίρνετε προσωπικά και γυρίστε την ενέργειά σας πίσω στον εαυτό σας ασχολούμενοι με αυτά που αγαπάτε, με αυτά που επιδιώκετε και με τους ανθρώπους που ήδη σας περιβάλλουν με αγάπη και αποδοχή.

Αν ο φόβος της απόρριψης επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, μη διστάσετε να εξερευνήσετε και να κατανοήσετε καλύτερα τι έχει συμβάλει σε αυτό, με έναν ειδικό ψυχικής υγείας και κυρίως στο πώς θα αναπτύξετε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διαχειριστείτε αυτή σας την αδυναμία.

Νεότερα Άρθρα

Πως να ισορροπήσεις την προσωπική με την επαγγελματική ζωή;

Her News b

Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού: Κι όμως, γίνεται να ξεχάσεις το παιδί στο αυτοκίνητο!

HerNews ka

Γιατί είμαστε πιο εξαντλημένοι από ποτέ;

HerNews ka