HerNews.gr
Διεθνή

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έλυσαν το «αιώνιο μυστήριο» πίσω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν λύσει το μυστήριο του πώς χτίστηκαν 31 πυραμίδες, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας, στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Wilmington ανακάλυψε ότι οι πυραμίδες είναι πιθανό να χτίστηκαν κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου κλάδου του ποταμού Νείλου – ο οποίος είναι τώρα κρυμμένος κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις.

Για πολλά χρόνια, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά όπως τους λίθους που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στον ποταμό.

Αλλά μέχρι τώρα, «κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τηνν καθηγήτρια Eman Ghoneim.Eman Ghoneim/UNCW UNCW Ο καθηγητής Eman Ghoneim μελετά την επιφανειακή τοπογραφία του τμήματος του αρχαίου κλάδου Ahramat που βρίσκεται μπροστά από τις Πυραμίδες της Γκίζας και τη Μεγάλη Σφίγγα. Φωτογραφία: Eman Ghoneim/UNCWΣε μια διηπειρωτική προσπάθεια, η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες ραντάρ, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές έρευνες και πυρήνα ιζήματος (μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να ανακτήσουν στοιχεία από δείγματα) για να χαρτογραφήσουν τον κλάδο του ποταμού – ο οποίος πιστεύουν ότι θάφτηκε από μεγάλη ξηρασία και αμμοθύελλες πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η ομάδα κατάφερε να «διεισδύσει στην επιφάνεια της άμμου και να παράγει εικόνες κρυφών χαρακτηριστικών» χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ραντάρ, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature .

Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών ήταν «θαμμένα ποτάμια και αρχαίες κατασκευές» που τρέχουν στους πρόποδες όπου βρίσκεται «η συντριπτική πλειονότητα των αρχαίων αιγυπτιακών πυραμίδων», είπε ο καθηγητής Ghoneim.Suzanne Onstine Ερευνητές στέκονται ανάμεσα σε παιδιά σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην ΑίγυπτοΜιλώντας στο BBC, μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η Dr Suzanne Onstine, είπε «εντοπίζοντας το πραγματικό κλάδο ποταμού και έχοντας τα δεδομένα που δείχνουν ότι υπήρχε μια πλωτή οδός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρύτερων τεμαχίων, εξοπλισμού, ανθρώπων, τα πάντα, μας βοηθούν πραγματικά να εξηγήσουμε την κατασκευή πυραμίδας».

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κλάδος του ποταμού – που ονομάζεται κλάδος Ahramat, με το “ahramat” που σημαίνει πυραμίδες στα αραβικά – είχε μήκος περίπου 64 χλμ  και πλάτος μεταξύ 200-700 μέτρα και συνόρευε με 31 πυραμίδες, οι οποίες χτίστηκαν μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν.

Η ανακάλυψη αυτού του εξαφανισμένου κλάδου ποταμού βοηθά στην εξήγηση της υψηλής πυκνότητας των πυραμίδων μεταξύ της Γκίζας και του Λιστ (τόπος ταφής του Μεσαίου Βασιλείου), σε μια αφιλόξενη περιοχή της ερήμου της Σαχάρας.ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ | Versus TravelΗ εγγύτητα του κλάδου του ποταμού με τα συγκροτήματα των πυραμίδων υποδηλώνει ότι ήταν «ενεργός και λειτουργικός κατά τη φάση κατασκευής αυτών των πυραμίδων», όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Η Δρ Onstine εξήγησε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν «να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια του ποταμού για να μεταφέρουν αυτά τα βαριά τετράγωνα, αντί για την ανθρώπινη εργασία», προσθέτοντας, «απλώς είναι πολύ λιγότερη προσπάθεια».

Ο ποταμός Νείλος ήταν η σανίδα σωτηρίας της Αρχαίας Αιγύπτου – και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αυστρία: Σούπερ μάρκετ έκλεισε εξαιτίας επικίνδυνης αράχνης – Το τσίμπημά της προκαλεί… επώδυνη στύση

Her News

Οι 8 χώρες του κόσμου που επλήγησαν από τους περισσότερους σεισμούς

HerNews ka

Κάνιε Γουέστ: Η Τζούλια Φοξ λέει ότι το ειδύλλιο της μαζί του επηρέασε αρνητικά την καριέρα της ως ηθοποιός

HerNews ka