HerNews.gr
Health

Οι μυρωδιές βελτιώνουν την μνήμη μας, σύμφωνα με μελέτη

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι οι μυρωδιές βελτιώνουν την μνήμη μας. Εσείς έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν θα μπορούσε ο εγκέφαλός μας να ανταποκριθεί στο άρωμα αυξάνοντας τη γνωστική απόδοση; Αποδεικνύεται ότι ναι, θα μπορούσε. 

Δεν είναι μυστικό ότι η μυρωδιά συνδέεται με το συναίσθημα και την μνήμη. Έχετε μυρίσει ποτέ το άρωμα σε έναν άντρα ή το aftershave κι αυτή η μυρωδιά να σας ξύπνησε διάφορες μνήμες; Ή μήπως η μυρωδιά της θάλασσας ή των δέντρων σας θυμίζει διακοπές ή το χωριό σας;

Η όσφρησή μας είναι στην πραγματικότητα η μόνη αίσθηση που δεν φιλτράρεται πριν τη βιώσουμε. Με αυτό εννοούμε ότι αυτό που μυρίζουμε έχει άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλό μας χωρίς να αλλοιώνεται από τα φίλτρα προσοχής μας. Άρα αυτό το κομμάτι της έρευνας έχει νόημα. Αλλά η εφαρμογή της ιδέας είναι νέα και δυνητικά πολλά υποσχόμενη για τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν.

Βελτιώστε τη γνώση και την μνήμη σας με μυρωδιές

Αυτή η μελέτη πρότεινε ότι η χρήση μιας σειράς διαφορετικών αιθέριων ελαίων μερικές ώρες πριν τον ύπνο κάθε βράδυ μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο. Γιατί μια από τις πρώτες αισθήσεις που χάνουμε καθώς μεγαλώνουμε είναι η όσφρηση. Κι ένα πλούσιο σε αισθήσεις περιβάλλον είναι το κλειδί για να διατηρείτε τις αισθήσεις ευκρινείς. Στην πραγματικότητα, στα ζώα, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος με διαφορετικές οσμές είχε ήδη αποδειχθεί ότι διεγείρει τη νευροπλαστικότητα.

Και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά. Φαίνεται ότι η χρήση αυτής της τεχνικής τόνωσε τις συνδέσεις μεταξύ μνήμης και λήψης αποφάσεων.

Η ομάδα που χρησιμοποιούσε διαφορετικές μυρωδιές κάθε βράδυ είχε 226% καλύτερο αποτέλεσμα σε γνωστικά τεστ στη συνέχεια από την ομάδα ελέγχου. Αρκετά εντυπωσιακό είναι η αλήθεια!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πρωινός Λόξιγκας: Που οφείλεται και πως θα σταματήσει;

Her News b

Υπάρχουν τροφές κατά της κυτταρίτιδας;

Her News

Χαμομήλι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες θα σε εκπλήξουν

Her News b