HerNews.gr
MAMA'S NEWS

Οικογένεια vs Δουλειά: Πως θα ισορροπήσεις;

mom

Η μάχη ισορροπίας πάνω στο σκοινί που ενώνει τη διαδρομή δουλειά-οικογένεια είναι μια απ’ τις πιο στρεσογόνες στη ζωή ενός εργαζόμενου γονέα.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο σωματικά και ψυχολογικά να ισορροπείς ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια. Στο 2022 όμως είναι απαραίτητο να εργαζόμαστε, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, και εμείς και όλη η οικογένεια μας. Πως λοιπόν θα τα πετύχεις όλα μαζί; 

family

Συμβιβάσου με την ιδέα της απουσίας

Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι το μικρό σου θα πει το πρώτο του «μαμά» όσο εσύ θα είσαι στη δουλειά. Ή με το ότι το μωρό σου περνάει τη μισή και πλέον ημέρα του μακριά σου. Ωστόσο, οι μαμάδες που έχουν ισορροπήσει μεταξύ δουλειάς και σπιτιού, είναι εκείνες που έχουν αφήσει πίσω τους τις ενοχές. Γνωρίζουν ότι η δουλειά είναι για εκείνες αναγκαιότητα -είτε οικονομική είτε ψυχική. Μπορεί να μη μαγειρεύουν πολύ.. Αλλά είναι ένα πρότυπο δυναμικό κι ανεξάρτητο, άξιο να υιοθετηθεί απ’ τα παιδιά που μεγαλώνουν. 

Οργάνωσε την κάθε κίνηση της πρωινής ρουτίνας

Αν πρέπει όχι μόνο να ετοιμάσεις τα παιδιά για το σχολείο, αλλά και… τον εαυτό σου για δουλειά, τότε πρέπει να επενδύσεις στην οργάνωση. Τσάντες, ρούχα και τάπερ ετοιμάζονται απ’ την προηγούμενη μέρα. Φυσικά θυσιάζεται και  λίγος ύπνος για να ξυπνήσουν λίγα λεπτά πριν τα παιδιά, προκειμένου να πιουν δυο γουλιές καφέ με την ησυχία τους. 

mom

Μην ξεχνάς τα δικαιώματά σου

Είναι σημαντικό να χαράζονται νοητές γραμμές μεταξύ δουλειάς και οικογένειας, ούτως ώστε να μην ξεπερνιέται το όριο απ΄τη μία ή την άλλη πλευρά. Δεν είναι εύκολο στις μέρες μας να φύγεις με το πέρας του 8ώρου. Ούτε να πληρωθείς τις υπερωρίες ή να αρνηθείς να δουλέψεις αιφνίδια όσο είσαι σε άδεια. Ωστόσο είναι βασικά εργασιακά δικαιώματα που οι μαμάδες οφείλουν όσο κανείς να διεκδικούν. 

Αποφάσισε μετά από σκέψη ποιος θα σε βοηθάει

Ένας ασφαλής τρόπος για να νιώσει ο γονιός καλά και σίγουρος, είναι να θέσει ορισμένα αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τον σταθμό ή τον άνθρωπο που φροντίζει το παιδί εν τη απουσία του. Πρέπει να φροντίσει να εξαφαλίσει από την “βοήθεια” του να απασχολείται το παιδί δημιουργικά, που βοηθά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού με αγάπη και σεβασμό. Εννοείται ότι δεν πρέπει να παραλείπει τα πιο βασικά πράγματα όπως την διατροφή που ακολουθεί το παιδί. 

Νεότερα Άρθρα

Γονείς: Αυτές είναι οι οδηγίες για διαχείριση θυμού των παιδιών

Her News

Έμαθε ότι είναι έγκυος με 4 μωρά – δηλαδή δυο σετ διδύμων

Her News

Αυτά είναι τα 3 βήματα για απώλεια βάρους μετά τον τοκετό

Her News