HerNews.gr
Καριέρα

Εκφοβισμός στην δουλειά: Πως θα τον αναγνωρίσεις

work

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το bullying με το σχολείο. Ο εκφοβισμός, όμως, μπορεί να υπάρχει και στον εργασιακό χώρο και μάλιστα χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτός. 

Δεν θα αναφερθούμε στα αυτονόητα δικαιώματα των υπαλλήλων παρά το ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απειλούνται ακόμα και αυτά. Αντίθετα, θα αναφερθούμε στις συμπεριφορές εκείνες του εργασιακού εκφοβισμού που μπορεί να είναι έμμεσες, αλλά παραμένουν τοξικές.

working

Υποτίμηση

Έχουμε συνδέσει την υποτίμηση με φωνές, όμως δεν χρειάζεται να εκδηλώνεται δυνατά. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί μπορεί να μην είναι προφανείς αλλά να εκφράζονται με πιο έμμεσο τρόπο. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται κάποιος να σου πει «δεν είσαι έξυπνος/ είσαι χαζός» για να σε υποτιμήσει, μπορεί απλά να σου πει «δεν καταλαβαίνεις τίποτα από αυτά που σου λέω». Το νόημα είναι ακριβώς το ίδιο, απλώς στη δεύτερη περίπτωση είναι συγκαλυμμένο. Η πρόθεση παραμένει ίδια και στις δύο περιπτώσεις ενώ τις περισσότερες φορές κρύβει άσχημους χαρακτηρισμούς.

Ευθύνες δίχως αναγνώριση

Όταν η λίστα με τα καθήκοντά σου συνεχώς μεγαλώνει- χωρίς φυσικά την απαραίτητη αναγνώριση- και συνοδευόμενη από εκφράσεις όπως «τίποτα δεν μπορείς να κάνεις πια;», τότε υπάρχει φανερά εργασιακός εκφοβισμός. Η κατανομή των αρμοδιοτήτων σίγουρα δεν είναι πάντα προφανής. Ωστόσο, το να εκμεταλλεύεσαι καταστάσεις και να «φορτώνεις» τους υφιστάμενούς σου με επιπλέον δουλειά, απαιτώντας να την διεκπεραιώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και ίσως να ξεπεράσουν το 8ωρό τους, σίγουρα δεν είναι σωστή πρακτική. Αν, δε, αρνηθούν, οι συνέπειες μπορεί να είναι επιπλέον νεύρα και ίσως επιπλέον δουλειά..

job

Προσωπικά δεδομένα

Το παράδειγμά μας ίσως σας θυμίσει την γνωστή ερώτηση που κάνουν στις περισσότερες γυναίκες όταν πηγαίνουν σε συνέντευξη για δουλειά: «σκοπεύεις να μείνεις έγκυος;». Ο λόγος είναι προφανής και δεν θα τον αναλύσουμε, ωστόσο έχει ένα κοινό στοιχείο με το αμέσως επόμενο παράδειγμά μας: την παρέμβαση στις προσωπικές επιλογές του εργαζομένου.  Όταν το αφεντικό θέλει να καθορίσει το δικό σου προσωπικό πρόγραμμα γιατί τον «ξεβολεύει» ή γιατί πολύ απλά θέλει να κατακρίνει συχνά τις προσωπικές σου επιλογές, χωρίς λόγο, ξέρεις ότι έχεις να κάνεις με έναν τοξικό άνθρωπο. Πρέπει μάλλον  να βγάλεις από την επαγγελματική σου ζωή αυτή την κατάσταση- αν αυτό είναι εφικτό.

Νεότερα Άρθρα

Τρεις κινήσεις για να βάλεις τα όρια σου και να μην σε εκμεταλλεύονται οι άλλοι

Her News

Πώς να εντοπίσετε έναν κακό χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Her News

Εργασιακό στρες: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια

Her News