Το να κάνεις πράγματα είναι μια ισορροπία μεταξύ της υπερηφάνειας της δουλειάς και της επιθυμίας να τη μοιραστείς. Οι τελειομανείς μπορεί να μην υποφέρουν επειδή δεν εργάζονται για τον στόχο τους. Αλλά υποφέρουν από την απόκρυψη ιδεών, συχνά μέχρι να είναι πολύ αργά. Η προσπάθεια για αριστεία είναι φανταστική. Το να κατηγορείσαι ότι είσαι τελειομανής επειδή δεν μοιράζεσαι αυτή την αριστεία είναι άστοχο. Ναι, θέλεις να είσαι και να κάνεις το καλύτερο.
Και σίγουρα, δεν θέλετε να προκαλέσετε κακό κάνοντας ή μοιράζοντας κάτι που δεν ταιριάζει στον σκοπό. Πρέπει όμως να υπάρξει μια αποκοπή. Και η πραγματικότητα φυσικά είναι ότι η απόλυτη τελειότητα είναι αδύνατη. Όλοι έχουμε ορισμούς της τελειότητας για το τι περιμένουμε από τον εαυτό μας και από τους άλλους. Και, για το τι περιμένει η κοινωνία από εμάς.
Πολλά από αυτά υιοθετούνται από εμάς όταν είμαστε νέοι κι έχουν επιπτώσεις αργότερα στη ζωή. Οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή τελειομανία στα παιδιά συχνά οδηγεί σε συναισθηματικά προβλήματα και δυσκολίες συμπεριφοράς που σχετίζονται με τους συνομηλίκους.
Υπάρχει θετική πλευρά της τελειομανίας;
Η τελειομανία δεν είναι πάντα κακή. Αλλά έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Υπάρχουν θετικά κι αρνητικά για τους τελειομανείς. Από την μία μπορείτε να εξελιχθείτε κι από την άλλη μπορεί να οδηγηθείτε σε κατάθλιψη.
Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε μερικούς τρόπους για να ανατρέψετε την ισορροπία προς τη θετική τελειομανία που οδηγεί στο να κάνετε τα πράγματα.
Για να ολοκληρώσετε τα πράγματα απαιτεί να αποφασίσετε γρήγορα
Εάν πρόκειται να αποφασίσετε μεταξύ δύο επιλογών, τότε ενώ εξακολουθείτε να αποφασίζετε, ξεκινήστε να κάνετε μία από αυτές ούτως ή άλλως. Και ποιος ξέρει, μπορεί να διαλέξετε το σωστό και να βρεθείτε στα μισά της διαδρομής μέχρι να το παρατηρήσετε. Υπέροχο αποτέλεσμα! Ή αν δεν είναι η σωστή επιλογή, τότε τίποτα δεν έχει χαθεί γιατί ούτως ή άλλως αποφασίζατε ακόμα.
Μπορείτε σε τέτοιες περιπτώσεις να μαντέψετε με βάση την προηγούμενη εμπειρία. Αλλά σήμερα, οι άνθρωποι τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσετε και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσετε, δεν είναι απαραίτητα ίδια με χθες. Και η αριστεία προέρχεται από την εμπειρία που συχνά συνεπάγεται ότι τα πράγματα στην αρχή είναι λάθος.
Επιπλέον, η τελειότητα μπορεί να είναι εξαντλητική. Η ολοκλήρωση των πραγμάτων περιλαμβάνει τον καθορισμό προθεσμιών που κάνουν τα μελλοντικά επιτεύγματα αληθινά. Χωρίς προθεσμία το μέλλον συνεχίζει να απομακρύνεται από εσάς. Φυσικά, μπορείτε να αλλάξετε μια προθεσμία. Αλλά οι λόγοι πρέπει να είναι επιτακτικοί. Απλά σκεφτείτε αν χρειάζεται να είστε υπόλογοι σε κάποιον για αυτήν την προθεσμία.
Οι τελειομανείς σε γενικές γραμμές θα κάνουν περισσότερα από όσα ίσως μπορούν ώστε να ανταποκριθουν στα πρότυπα κάποιου.