Οι εξάρσεις ακμής απογειώθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας λόγω της καθημερινής χρήσης μασκών και των κακών συνθηκών υγιεινής. Ουλές και σημάδια ακμής είναι αμοιβαίο επακόλουθο και ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία ότι η ακμή ταλαιπώρησε την επιδερμίδα σας.
Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που έχουν ακνεϊκό δέρμα, σίγουρα θα σας έχει ενημερώσει ο δερματολόγος σας πως το να αγγίζετε το πρόσωπό σας και να πειράζετε τα σπυράκια σας είναι η πρωταρχική αιτία για την δημιουργία σημαδιών και κατ’ επέκταση ουλών.
Τα καλά νέα, είναι ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης μέσα από αλλαγές στην ρουτίνα περιποίησης αλλά και από εξειδικευμένες θεραπείες.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το πώς να ελαχιστοποιήσετε τις ουλές, συνεχίστε να διαβάζετε.
Ουλές και σημάδια ακμής: Τι είναι και πώς προκαλούνται;
Πριν ασχοληθούμε με τον τρόπο αντιμετώπισης των ουλών και των σημαδιών ακμής, είναι σημαντικό να αντιληφθείτε τι ακριβώς είναι: Πρόκειται για ορατά σημάδια και ανομοιόμορφη υφή τα οποια είναι αποτέλεσμα κυρίως σοβαρής ακμής.
Τα σημάδια αυτά, καταστρέφουν το ανώτερο στρώμα του δέρματος καθώς και τα βαθύτερα επίπεδα του.
Η ακμή φυσικά μπορεί να πυροδοτηθεί από πολλούς παράγοντες: Γενετικούς, περιβαλλοντικούς, ορμονικούς, διατροφικούς, λόγω αλλαγών στο pH του δέρματος, λόγω υπερ-συσσώρευσης βακτηρίων, φαρμακευτικής αγωγής και φλεγμονής.
Καθώς η φλεγμονή υποχωρεί και το δέρμα προσπαθεί να αυτοθεραπευθεί, μπορεί να σχηματιστεί ουλώδης ιστός. Οι ουλές μπορεί να φαίνονται διαφορετικές ανάλογα με τον τύπο και τον τόνο της επιδερμίδας.
Οι ανοιχτόχρωμοι τόνοι εμφανίζουν συχνά κόκκινα σημάδια μετά την ακμή, ενώ οι σκούροι τόνοι εμφανίζουν καφέ σημάδια.
Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ των ουλών ακμής και των σημαδιών ακμής;
Η κύρια διαφορά είναι το επίπεδο μονιμότητας. Τα σημάδια ακμής είναι κόκκινα (ερύθημα) ή καφέ (υπερμελάγχρωση) που είναι προσωρινά και χρειάζονται μόλις μερικούς μήνες για να εξασθενίσουν και να επουλωθούν.
Οι ουλές ακμής, ωστόσο, μπορεί να γίνουν μόνιμες εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ένας καλός τρόπος για να αντιληφθείτε τη διαφορά είναι ότι τα σημάδια ακμής έχουν υφή, καθώς αγγίζετε την επιδερμίδα σας.
Ποιοι είναι οι τύποι ουλών ακμής;
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τύποι ουλών: Οι επιφανειακές και οι βαθιές ουλές.
Οι επιφανειακές ουλές αναφέρονται συχνά και ως μεταφλεγμονώδες ερύθημα και τυπικά δεν έχουν υφή. Αυτός ο τύπος ουλών αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία.
Αν και το λιπαρό δέρμα τείνει να είναι πιο επιρρεπές στην ακμή, όλοι οι τύποι δέρματος είναι ευαίσθητοι στην ακμή αλλά και στα σημάδια. Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το δέρμα θα επουλωθεί.
Για παράδειγμα, ενώ μια κυστική ακμή μπορεί να παραμορφώσει την επιδερμίδα, στη συνέχεια μπορεί να ανακτηθεί η λεία όψη. Μπορεί όμως, μια ήπια ακμή να οδηγήσει σε πιο μόνιμες ουλές. Η διαφορά είναι πιθανόν γενετική.
Στη συνέχεια, υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι ουλών ακμής:
- Οξυγώνιες (ice pick). Πρόκειται για βαθιές και πολύ στενές ουλές ακμής μέσα στο χόριο.
- Κυβοειδείς (boxcar). Έχουν οβάλ σχήμα και μοιάζουν με κάθετες κοιλότητες.
- Κυματοειδείς (rolling). Δημιουργούνται όταν διάφορες ινώδεις ζώνες ιστού που σχηματίζονται μεταξύ δέρματος και υποδόριου ιστού
- Υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδείς. Δημιουργούνται επάνω από την επιφάνεια του δέρματος και εντοπίζονται κυρίως στους άνδρες. Προκαλούνται έπειτα από πληγές ή τραυματισμούς.
Μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ουλές ακμής στο σπίτι;
Όταν υιοθετείτε μια skincare ρουτίνα βασισμένη στην αντιμετώπιση της ακμής και στην εξάλειψη των ουλών είναι βέβαιο πως θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση.
Τοπικές φόρμουλες με συστατικά όπως το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ, είναι άκρως βοηθητικές καθώς ευνοούν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και αφαιρούν τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας.
Δεδομένου ότι οι σκούρες ουλές είναι επιφανειακές ατέλειες, μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με μάσκες φωτοθεραπείας LED αλλά και με τοπικές συνταγογραφούμενες κρέμες.
Από την άλλη πλευρά, οι ουλές με ανάγλυφη υφή μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αναζωογόνηση του δέρματος και την ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου.
Ενισχύστε την προσπάθειά σας με βιταμίνες A, B, C και E και συμπληρώματα μετάλλων (έλαιο από σπόρους ροδιού, ψευδάργυρο, ιχθυέλαιο) που βοηθούν στη διαδικασία επούλωσης των πληγών.
Η ρετινόλη επίσης, εκτός από αντιγηραντική δράση, βοηθά στο «ξεθώριασμα» των ουλών ακμής αλλά και λευκαντικά συστατικά όπως: η Νιασιναμίδη, το αζελαϊκό οξύ, το έλαιο τριανταφυλλιάς, το γαλακτικό οξύ, ο κουρκουμάς, και η ρίζα γλυκόριζας.
Ποιες θεραπείες να επιλέξετε για την εξάλειψη των ουλών ακμής;
Όσο σημαντική κι αν είναι η περιποίηση της επιδερμίδας στο σπίτι, η εξειδικευμένη περιποίηση από τον δερματολόγο σας είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις ακμής αλλά και ουλών και σημαδιών.
Για τις ουλές με αυλακώσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε την θαυματουργή θεραπεία Dermapen, το fraxel laser, τις ραδιοσυχνότητες ακόμα και fillers τα οποια εγχέονται γεμίζοντας τις ουλές. Φυσικά, τα χημικά peelings είναι επίσης απαραίτητα για την ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και την βελτίωση της υφής.
Πώς να αποτρέψετε τα σημάδια ακμής;
O έλεγχος και η θεραπεία της ακμής είναι το πρώτο βήμα. Διαφορετικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ολοένα και περισσότερες ουλές μελλοντικά.
Εντάξτε τον διπλό καθαρισμό στην καθημερινότητά σας. Χρησιμοποιήστε ένα θρεπτικό καθαριστικό με βάση το λάδι για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ, τους ρύπους και την περίσσεια λιπαρότητα και έπειτα χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό με βάση το νερό για να αφαιρέσετε κάθε υπόλειμμα.
Επίσης, είναι σημαντικό να εστιάσετε στην ενυδάτωση του δέρματος για την προώθηση ενός υγιούς δερματικού φραγμού που είναι λιγότερο επιρρεπές σε εξάρσεις.
Η καλύτερη συμβουλή για την αποφυγή δημιουργίας ουλών είναι να μην αγγίζετε τα σπυράκια σας. Αντί αυτού, εφαρμόστε μια τοπική κρέμα ή ειδικά επιθέματα για να τα αντιμετωπίσετε δραστικά.
Και φυσικά, εφαρμόστε καθημερινά, κάθε εποχή, το αντιηλιακό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε την μεταφλεγμονώδη μελάγχρωση και θα διατηρήσετε ομοιόμορφο τον δερματικό σας τόνο.
Ρετινόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για καλύτερα αποτελέσματα!