HerNews.gr
Beauty

Ρετινόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για καλύτερα αποτελέσματα!

Η ρετινόλη είναι από τα πιο δημοφιλή skincare συστατικά και μαγνητίζει το ενδιαφέρον όλων των γυναικών. Υψηλή αποτελεσματικότητα, ουσιαστική δράση και πολυάριθμα οφέλη που σχεδόν κανένα άλλο δραστικό συστατικό δεν προσφέρει.

Συχνά, κυριαρχούν πολλές απόψεις για τον τρόπο χρήσης της αλλά και τους κινδύνους που επιφυλάσσει.

Το βέβαιο είναι, ότι πρόκειται για ένα μαγικό ελιξίριο για την επιδερμίδα, που όμως απαιτεί συγκεκριμένα guidelines για να επιφέρει σωστά αποτελέσματα.

Ουσιαστικά, η ρετινόλη ανήκει στην κατηγορία των συστατικών που είναι γνωστά ως ρετινοειδή, τα οποία προέρχονται από τη βιταμίνη Α.

Βασική της λειτουργία, είναι ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων.

Παράλληλα, λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, εξαφανίζει σημάδια ακμής, αποχρωματισμούς και κηλίδες. Θα την βρείτε ως βασικό συστατικό σε πολλούς ορούς αλλά και σε αντιγηραντικές κρέμες.

Η ρετινόλη ως «βασίλισσα» της αντιγήρανσης, λατρεύεται από πολλούς δερματολόγους, και όχι αδίκως.

Αν έφτασε η στιγμή να την εντάξετε στη ρουτίνα σας χρειάζεστε τις κατάλληλες συμβουλές ώστε να ευεργετήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιδερμίδα σας.

Ρετινόλη: Πώς να εφαρμόσετε σωστά για καλύτερα αποτελέσματα

Όσο αποτελεσματική κι αν είναι η ρετινόλη, όταν πρόκειται να αναστρέψει μια δερματική βλάβη, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται έχει καθοριστικό ρόλο και μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα που βλέπετε.

Η ήπια απολέπιση αλλά και η ερυθρότητα, είναι αμοιβαία επακόλουθα της χρήσης της και υποδηλώνουν ότι το προϊόν λειτουργεί σωστά και προάγεται η ανανέωση και ανάπλαση της επιδερμίδας.

Αν είστε αρχάριες, το ιδανικότερο σχήμα για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε σωστά τη ρετινόλη, είναι να ξεκινήσετε με ένα προϊόν με χαμηλή συγκέντρωση (0,25% ή 0,3%).

Μόλις η επιδερμίδα σας αρχίζει να «συνηθίζει», σταδιακά θα πρέπει να αυξήσετε τη συγκέντρωση. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η επιδερμίδα «γυμνάζεται» και γίνεται πιο ανεκτική και ανθεκτική στη ρετινόλη.

 

Μάθετε με ποιους τρόπους μπορείτε να ενσωματώσετε τη ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησής σας:

#1 Πλύνετε σχολαστικά το πρόσωπό σας και εφαρμόστε αμέσως μια κρέμα ματιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα προστατέψετε το ευαίσθητο, λεπτό δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών και θα προλάβετε ανεπιθύμητους ερεθισμούς.

#2 Περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι το δέρμα σας να στεγνώσει τελείως. Πρόκειται για μια πολύ βασική κίνηση, γιατί εάν το δέρμα σας είναι νωπό, η ρετινόλη θα απορροφηθεί πιο βαθιά στο δέρμα σας και μπορεί να προκαλέσει έντονο ερεθισμό.

Τα προϊόντα ενυδάτωσης, όπως οροί και κρέμες, πρέπει να εφαρμόζονται σε ελαφρώς νωπό δέρμα, αλλά ποτέ η ρετινόλη.

#3 Πάρτε μια μικρή ποσότητα ρετινόλης, σε μέγεθος ενός μπιζελιού και ξεκινήστε να την εφαρμόζετε από το πηγούνι με ανοδικές κινήσεις προς το επάνω μέρος του προσώπου.

#4 Ολοκληρώστε την περιποίηση με την ενυδατική σας κρέμα.

#5 Η ιδανικότερη στιγμή να εφαρμόσετε τη ρετινόλη, είναι κατά τη βραδινή σας ρουτίνα. Μη ξεχνάτε όμως ότι την επόμενη ημέρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσετε ένα αντηλιακό ευρέου φάσματος με SPF 30+, μιας και το δέρμα γίνεται πολύ επιρρεπές και ευαίσθητο στον ήλιο.

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζετε ρετινόλη;

Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να προσαρμοστεί το δέρμα σας στο προϊόν, επομένως είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε με φειδώ στην αρχή και να αυξάνετε σταδιακά τη χρήση σας όσο περνάει ο καιρός.

Αρχικά, ξεκινήστε με την εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας ρετινόλης, μια με δύο φορές την εβδομάδα. Έπειτα, σταδιακά αυξήστε τη συχνότητα, χρησιμοποιώντας την κάθε δεύτερη νύχτα.

Εάν το δέρμα σας γίνει υπερβολικά ξηρό ή ερεθισμένο, μειώστε ξανά την χρήση της.

Πότε να αναμένετε τα πρώτα αποτελέσματα;

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο προϊόν περιποίησης δέρματος, το «κλειδί» για να δείτε αποτελέσματα είναι η συνεπής χρήση.

Η ρετινόλη είναι από τα συστατικά που δεν έχουν άμεσα ορατά αποτελέσματα, επομένως θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή.

Αν σταματήσετε απότομα την χρήση της, μηδενίζετε όλη τη δράση της και θα πρέπει να ξεκινήσετε ξανά από την αρχή. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι πρώτες αλλαγές στην υφή και στην όψη της επιδερμίδας, είναι εμφανείς σε διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών. Όσο εξακολουθείτε να την χρησιμοποιείτε, τόσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα θα παρατηρείτε.

Κυστική ακμή: Ο πλήρης οδηγός για τη διάγνωση και τη θεραπεία της

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βάσια Κωσταρά: Yιοθετεί την must-have τάση για το φθινοπωρινό μανικιούρ!

HerNewskl

Olivia Palermo: Έκανε την πιο extreme αλλαγή στα μαλλιά της

HerNewskl

Αφέλειες: 5 ιδέες για να τις υιοθετήσετε, εάν έχετε στρογγυλό πρόσωπο

HerNewskl