HerNews.gr
Διεθνή

Πιρς Μόργκαν για Γλυπτά Παρθενώνα: «Ήρθε η ώρα να τα δώσουμε»

Ο γνωστός Βρετανός παρουσιαστής και σχολιαστής του Sky News Australia, Πιρς Μόργκαν, ο οποίος μάλιστα υπήρξε υποστηρικτής της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, άλλαξε εντελώς την στάση που κρατούσε προηγουμένως.

«Η συζήτηση σχετικά με το αν αυτοί οι ελληνικοί θησαυροί πρέπει να φύγουν ή να παραμείνουν, έχει διχάσει τη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ανησυχούν ότι αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Λένε ότι χώρες σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να απαιτούν την επιστροφή των αποικιακών τους θησαυρών, αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο να μοιάζει με την τροπαιοθήκη της Τότεναμ» είπε με αρκετή δόση ειρωνίας ο Πιρς Μόργκαν.

Και πρόσθεσε: «Έχω συμφωνήσει με αυτή την άποψη στο παρελθόν. Όμως, μερικές φορές κάποιος διατυπώνει μια άποψη τόσο πειστική που κάνει ακόμη και ανθρώπους σαν εμένα να αλλάξουν γνώμη. Αυτό έγινε με το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού (για τον πίνακα της Μόνα Λίζα). Η Ελλάδα έχτισε ένα θεαματικό μουσείο για να αναδείξει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όπως τα αποκαλεί, αλλά υπάρχει ένα κραυγαλέο κενό εκεί όπου πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο.

Τα έφερε στη Βρετανία ο λόρδος Έλγιν, ο οποίος πλήρωσε μια περιουσία για να τα βγάλει και αργότερα τα πούλησε στην κυβέρνηση. Ισχυριζόταν πάντα ότι είχε την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήλεγχε την Αθήνα εκείνη την εποχή».

«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κατέχει τα Μάρμαρα και να τα δανείζει στην Ελλάδα, όπως κάνει με πολλές χιλιάδες άλλα αντικείμενα κάθε χρόνο. Η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να παραμείνουν εδώ, όπου είναι ασφαλείς, ένα επιχείρημα που έχει γίνει πολύ λιγότερο ισχυρό από τότε που το μουσείο παραδέχτηκε ότι έχουν κλαπεί περισσότεροι από 2.000 θησαυρούς αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών. Τώρα το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη, αφού ο πρωθυπουργός  ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του.

Αυτό φάνηκε σαν μια μάλλον ασήμαντη προσπάθεια να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του, και δεν είναι καλή εικόνα για τη Βρετανία» συνέχισε, επικρίνοντας την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Ο Ρίσι Σούνακ έκανε τον Πιρς Μόργκαν υπέρμαχο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην ΕλλάδαΚαι ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Ένας φίλος. Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο και τον Σταύρο Φλάτλεϊ. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά μας σε αντάλλαγμα».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Υπερψηφίσηκε το νομοσχέδιο αναγνώρισης των γάμων ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ

Her News

Angelina Jolie: Προσέλαβε την 15χρονη κόρη της για…βοηθό της

HerNews ka

Michael B. Jordan: Η καυτή φωτογράφιση του για τη γνωστή μάρκα εσωρούχων “Calvin Klein”!

HerNews ka