Μερικά μικρόβια είναι ευεργετικά, αλλά όχι όταν θέτουν εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε κίνδυνο σε ιούς και ασθένειες. Το σπίτι σας, με όλες τις γωνιές του είναι ένα γόνιμο έδαφος για μούχλα, μικρόβια σταφυλόκοκκου, μαγιά και κολοβακτηρίδια.
Ορισμένα μέρη στο σπίτι μας είναι πιο μικροβιακά από άλλα, επομένως ο καθαρισμός απαιτεί λίγη επιπλέον προσπάθεια σε αυτούς τους τομείς. Παρακάτω σας αποκαλύπτουμε τα εννέα πιο μικροβιακά μέρη στο σπίτι σας και πώς να τα καθαρίσετε και να τα απολυμάνετε.
1. Σφουγγάρια πιάτων
Το νούμερο ένα είναι το οικιακό σφουγγάρι, σχεδόν όλα έχουν Εσερίχια κόλι που αναπτύσσεται σε αυτά και στις μελέτες που έχουν γίνει το 15% είχε σαλμονέλα. Το σφουγγάρι παραμένει υγρό και με άφθονο “φαγητό” για να το φάνε τα βακτήρια. Στη μελέτη NSF, το 86% των σφουγγαριών είχαν μούχλα και μαγιά, το 77% περιείχε κολοβακτηρίδια και το 18% ήταν γεμάτο με βακτήρια σταφυλόκοκκου.
Υπάρχουν πολλοί τύποι κολοβακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας και του E. coli, που μπορεί να οδηγήσουν σε κράμπες στο στομάχι, διάρροια και έμετο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το E. coli μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία και αναπνευστικά προβλήματα.
Μπορείτε να μειώσετε τα μικρόβια ψήνοντας σε μικροκύματα το βρεγμένο σφουγγάρι. Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς στο σφουγγάρι και πρέπει να πλένεται, στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα κάθε πέντε έως έξι ημέρες. Αλλά να είστε προσεκτικοί, γιατί καίγονται. Ειδικοί προειδοποιούν επίσης να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι ή πανί για τον καθαρισμό της κουζίνας και του μπάνιου.
2. Νεροχύτης κουζίνας
Η κουζίνα περιέχει περισσότερα μικρόβια από το μπάνιο και ο νεροχύτης της κουζίνας βρίσκεται δεύτερος στα πιο βλαβερά σημεία του σπιτιού σας. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αν σκεφτεί ότι αυτό είναι το μέρος όπου ξεπλένεις τη βρομιά και τα μικρόβια από τα ωμά τρόφιμα. Είναι επίσης το σημείο όπου ξεπλένετε τα πιάτα και τα σκεύη σας πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων. Στη μελέτη NSF, το 45% των νεροχυτών περιείχαν κολοβακτηρίδια και το 27% περιείχαν μούχλα.
Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κατά προτίμηση δύο φορές, απολυμάνετε τον νεροχύτη (συμπεριλαμβανομένων των πλευρών). Οι αποχετεύσεις πρέπει να απολυμαίνονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Εάν χρησιμοποιείτε διάλυμα χλωρίνης, φροντίστε να ξεπλύνετε μετά.
3. Στήριγμα οδοντόβουρτσας
Όχι, η τουαλέτα δεν είναι το πιο βλαβερό μέρος στο μπάνιο σας, αυτή η διάκριση ανήκει στην θήκη της οδοντόβουρτσάς σας. Στην πραγματικότητα, το κάθισμα της τουαλέτας μπορεί να είναι το λιγότερο βλαβερό μέρος στο μπάνιο σας, επειδή καθαρίζεται πιο τακτικά από άλλα μέρη.
Ωστόσο, εάν η θήκη της οδοντόβουρτσάς σας βρίσκεται κοντά στην τουαλέτα, μπορεί να εκτεθεί σε σωματίδια που “πετάγονται” μέσω του αέρα όταν πατάτε το καζανάκι. Το ανησυχητικό 64% των υποδοχών οδοντόβουρτσας περιείχε μούχλα και μαγιά, το 27% περιείχε κολοβακτηρίδιο και το 14% περιείχε σταφυλόκοκκο.
Κλείστε την τουαλέτα όταν τραβάτε καζανάκι και προσπαθήστε να κρατήσετε τη θήκη της οδοντόβουρτσάς σας όσο το δυνατόν πιο μακριά από την τουαλέτα. Σε εβδομαδιαία βάση, βάλτε τη βάση στον κύκλο απολύμανσης του πλυντηρίου πιάτων (υποθέτοντας ότι είναι ασφαλής στο πλυντήριο πιάτων) και σκεφτείτε να αντικαθιστάτε τις οδοντόβουρτσες σε τριμηνιαία βάση.
4. Μπολ για κατοικίδια και παιχνίδια για κατοικίδια
Πολλά από τα αγαπημένα αντικείμενα του κατοικίδιου ζώου σας είναι επίσης εστία μικροβίων. Στην πραγματικότητα, το 45% των μπολ περιείχαν μούχλα και μαγιά και το 18% περιείχε κολοβακτηρίδια. Μεταξύ των παιχνιδιών για κατοικίδια, το 55% περιείχε μαγιά και μούχλα και το 23% περιείχε βακτήρια σταφυλόκοκκου.
Καθαρίζετε τα μπολ του κατοικίδιου σας καθημερινά. Το NSF συνιστά είτε να τα πλένετε στον κύκλο απολύμανσης του πλυντηρίου πιάτων είτε να τα πλένετε στο χέρι χρησιμοποιώντας σαπουνόνερο.
Εάν επιλέξετε να τα πλύνετε στο χέρι, μουλιάστε τα μπολ σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά μία φορά την εβδομάδα. Καθαρίστε τα σκληρά παιχνίδια με σαπουνόνερο, στη συνέχεια ξεπλύνετε, απολυμάνετε και στεγνώστε στον αέρα. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να καθαριστούν στον κύκλο απολύμανσης του πλυντηρίου σας. Το NSF συνιστά επίσης σε όλους στο σπίτι να πλένουν τα χέρια τους αφού έρθουν σε επαφή με κατοικίδια.
5. Δεξαμενή καφέ
Αυτή η καφετιέρα θα μπορούσε να σας δώσει περισσότερα από ένα boost καφεΐνης. Η δεξαμενή του καφέ δεν είναι μόνο υγρή, αλλά και σκοτεινή, καθιστώντας την ιδανική θέση για την ανάπτυξη μικροβίων.
Για να καθαρίσετε τη δεξαμενή του καφέ, ρίξτε τέσσερα φλιτζάνια ξύδι στη δεξαμενή, περιμένετε 30 λεπτά και μετά βράστε το ξύδι όπως θα φτιάχνατε τον καφέ. Στη συνέχεια, ετοιμάστε τουλάχιστον δύο κύκλους νερού για να ξεπλύνετε το ξύδι.
6. Λαβές βρύσης μπάνιου
Εκτός αν έχετε μια βρύση χωρίς αφή στο μπάνιο σας, οι λαβές της βρύσης είναι μερικά από τα πιο βλαβερά μέρη. Είναι λογικό: Το άνοιγμα της βρύσης είναι το βήμα μεταξύ της χρήσης του μπάνιου και του πλυσίματος των χεριών σας.
Καθαρίζετε καθημερινά τις λαβές της βρύσης σας με απολυμαντικό σπρέι ή απολυμαντικά μαντηλάκια.
7. Πόμολα εστιών
Πόσο συχνά καθαρίζετε τα πόμολα της κουζίνας σας; Μάλλον όχι αρκετά συχνά. Σε εβδομαδιαία βάση, βγάζετε τα πόμολα της εστίας και πλύνετε τα με σαπουνόνερο.
Σύνθεση με καμβάδες: Η νέα ταση στο Decor – Ιδέες για να διακοσμήσεις το χώρο σου
Aκολουθήστε μας στo Google News