HerNews.gr
Health

Πονοκέφαλος: Μάθε να ξεχωρίζεις τα είδη του

headache

Ο πονοκέφαλος είναι κάτι που συχνά μας ταλαιπωρεί. Υπάρχει κόσμος που βασανίζεται καθημερινά με πονοκεφάλους, ενώ άλλοι σπάνια βιώνουν αυτόν τον πόνο.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο.Το άγχος, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η κατάθλιψη, κάποια πάθηση, η κληρονομικότητα είναι μερικές από τις αιτίες. Ο πονοκέφαλος βέβαια έχει διάφορα είδη. Ποια είναι λοιπόν αυτά;

ache

Κεφαλαλγία τάσης

Προκύπτει από την ένταση των μυών στους ώμους, τον λαιμό, το τριχωτό της κεφαλής ή τη γνάθο.Ο πονοκέφαλος τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας. Ο πόνος που προκαλεί είναι συνήθως ήπιος έως μέτριος αλλά όχι σοβαρός. Συχνά ξεκινάει χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες. Η πιο κοινή αιτία είναι το άγχος.

Ημικρανία

Η ημικρανία επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να προκαλέσει έναν μέτριο έως σοβαρό πρωτοπαθή πονοκέφαλο που εμφανίζεται συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος και άλλα συμπτώματα μπορούν να εμποδίσουν ένα άτομο να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες.Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ημικρανία μπορεί να έχει γενετική αιτία, καθώς η πάθηση τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες.

Αθροιστική κεφαλαλγία

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι ένας λιγότερο κοινός τύπος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, που επηρεάζει λιγότερους από 1 στους 1.000 ενήλικες. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορεί να είναι επεισοδιακές ή χρόνιες. Οι επεισοδιακές αθροιστικές κεφαλαλγίες εμφανίζονται επανειλημμένα σε διάστημα 2 εβδομάδων έως 3 μηνών.Η αιτία των αθροιστικών πονοκεφάλων δεν είναι ακόμη σαφής. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν από δυσλειτουργία σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, ο οποίος εμπλέκεται σε διάφορες φυσικές λειτουργίες.Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι συχνά εμφανίζονται σε άτομα που καπνίζουν.

πονοκέφαλος

Μετατραυματικός πονοκέφαλος

Πρόκειται για έναν δευτεροπαθή πονοκέφαλο που εμφανίζεται ως απόκριση σε τραύμα στο κεφάλι. Οι μετατραυματικοί πονοκέφαλοι είναι το πιο κοινό οξύ σύμπτωμα μετά από μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 18-58% των ατόμων με αυτό το είδος εγκεφαλικής βλάβης βιώνουν μετατραυματικό πονοκέφαλο μέσα στον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, ο πονοκέφαλος αναπτύσσεται συνήθως 7 ημέρες μετά τον τραυματισμό.Ένας μετατραυματικός πονοκέφαλος είναι συχνά ήπιος έως μέτριος.

Πονοκέφαλος από κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων

Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας. Ο πονοκέφαλος από υπερβολική χρήση φαρμάκων προκύπτει από την τακτική χρήση αναλγητικών φαρμάκων, όπως ακεταμινοφαίνη (Tylenol) και οπιούχα. Συνήθως αναπτύσσεται σε άτομα που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις αναλγητικών για τουλάχιστον 3 μήνες.

Πονοκέφαλος που οφείλεται στην ιγμορίτιδα

Τα ιγμόρεια είναι ένα δίκτυο κοιλοτήτων γεμάτων αέρα μέσα στο κρανίο. Τα ιγμόρεια υπάρχουν στο μέτωπο, τα ζυγωματικά και τη ρινική κοιλότητα. Ο πονοκέφαλος στα ιγμόρεια είναι ένας δευτεροπαθής πονοκέφαλος και ο πόνος επηρεάζει μία ή περισσότερες από αυτές τις περιοχές. Είναι συνήθως σύμπτωμα λοίμωξης των ιγμορείων και αυτός ο τύπος μόλυνσης είναι συχνά βακτηριακή.

Νεότερα Άρθρα

Θάλασσα: Τι πρέπει να τρώμε πριν και μετά

Her News b

Ηλεκτρολύτες: Είναι η καλύτερη απάντηση στην ενυδάτωση;

HerNews ka

Γιατί είναι σημαντική η μουσική για τους γιατρούς και τους ασθενείς στα χειρουργεία;

Her News