Για πολλούς ανθρώπους, το να λένε «όχι» τους γεμίζει με ενοχές. Ίσως φοβάστε να απογοητεύσετε κάποιο ή δεν θέλετε να απορρίψετε το αφεντικό σας. Ακόμη μπορεί να θέλετε να αρέσετε στους άλλους.
Ανεξάρτητα από τους λόγους, το να μάθετε πώς να λέτε «όχι» είναι μια σημαντική δεξιότητα για την προσωπική σας υγεία κι ευεξία. Ο χρόνος και η ενέργειά μας είναι πολύτιμοι πόροι που πρέπει να χρησιμοποιούμε με σύνεση. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, κάθε φορά.
Ας διερευνήσουμε πώς να λέμε «όχι» σε διαφορετικές καταστάσεις και γιατί μερικές φορές είναι καλύτερο να απορρίψετε ορισμένα αιτήματα από το να πείτε «ναι».
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αρνηθούμε;
Για ορισμένους ενήλικες, η αδυναμία να αρνηθούν πηγάζει από την παιδική ηλικία. Από μικρή ηλικία τα παιδιά διδάσκονται να είναι ευγενικά και προσεχτικά. Εάν ένας γονιός ή δάσκαλος ζητούσε από ένα παιδί να κάνει κάτι, το να αρνηθεί δεν ακουγόταν καλό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σχετικά με την επικοινωνία και την αυτοεπιβεβαίωση. Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η αδυναμία να μιλήσουν για τον εαυτό τους συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να δυσκολευτείτε να αρνηθείτε είναι αν αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Εξαιτίας αυτών των συναισθημάτων, αποφεύγετε να αρνηθείτε στους άλλους. Φοβάστε ότι θα σκεφτούν ότι δεν είστε σε θέση να εκτελέσετε τους ρόλους και τις ευθύνες σας. Νιώθετε συνεχώς ότι πρέπει να πείτε ναι για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να κάνετε πραγματικά τη δουλειά σας.
Γιατί είναι σημαντικό να λέμε «όχι»
Εστιάζετε σε ένα πράγμα τη φορά και το κάνετε καλά. Μπορείτε να παράγετε έργο πολύ υψηλότερης ποιότητας όταν η ενέργειά σας κατευθύνεται σε έργα που σας αρέσουν.
Το να πείτε «όχι» μπορεί να ωφελήσει την απόδοση και την καριέρα σας. Το να είσαι διεκδικητική αποδίδει. Σας δίνει την ελευθερία να επιδιώξετε έργα που είναι σε ευθυγράμμιση με τους επαγγελματικούς σας στόχους. Σας κρατά σε καλό δρόμο με τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια.
Είναι σημαντικό για την ψυχική σας ευεξία. Η ψυχική μας ικανότητα υποφέρει όταν «δαγκώνουμε περισσότερο από όσο μπορούμε να μασήσουμε». Για να διατηρήσετε τη διανοητική διαύγεια, πρέπει να πείτε «όχι» σε εργασίες που γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε ή απλά δεν θέλετε.
Είναι απαραίτητο να βάζετε όρια ως ενήλικες στη δουλειά, στον προϊστάμενο σας, στις σχέσεις, στην οικογένεια και στους φίλου σας.
Επίσης να γνωρίζετε ότι επειδή έχετε πει «ναι» κάποιες φορές, αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλετε να συνεχίσετε να δέχεστε κάτι, όπως για παράδειγμα περισσότερο όγκο εργασίας ή καθήκοντα που δεν είναι δικά σας.
Πάντα να θέτετε τα όρια σας, ευγενικά και ξεκάθαρα. Μπορείτε βέβαια να αλλάζετε τα όρια που έχετε θέσει.
Διαφορετικοί τρόποι για να αρνηθείτε κάτι
Θεωρητικά, οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να κατανοήσουμε την έννοια του γιατί το να λέμε «όχι» είναι τόσο σημαντικό. Ωστόσο, ο σχηματισμός των λέξεων στην πραγματική ζωή μπορεί να είναι λιγάκι πιο δύσκολος.
Σε στιγμές σαν αυτές, μπορεί να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε κάποιες δηλώσεις στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε για καθοδήγηση.
Αυτές οι 9 φράσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα του απλού «όχι» την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια δύσκολη θέση.
Δυστυχώς, κάτι άλλο συμβαίνει.
Έχω άλλη μια δέσμευση.
Μακάρι να μπορούσα.
Φοβάμαι ότι δεν μπορώ.
Με τιμά που με ζήτησες, αλλά δεν μπορώ.
Ευχαριστώ που με σκέφτηκες. Ωστόσο, δεν μπορώ.
Λυπάμαι, δεν μπορώ να το ταιριάξω.
Δυστυχώς, έχω ήδη σχέδια. Ίσως την επόμενη φορά!
Όχι, ευχαριστώ, αλλά ακούγεται υπέροχο.