HerNews.gr
Ψυχολογία

Πώς να σχηματίσετε υγιεινές συνήθειες που διαρκούν

Οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή και να έχετε καλύτερη υγεία, πιο όμορφη διάθεση και γενικά θα δείτε ότι καταφέρνετε περισσότερα στην καθημερινότητά σας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), μια συνήθεια είναι μια «καλά μαθημένη συμπεριφορά ή αυτόματη αλληλουχία συμπεριφορών» που εμφανίζεται συχνά μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι συμπεριφορές γίνονται ασυνείδητα και δεν χρειάζεται πλέον να σκεφτόμαστε πολύ για να τις πραγματοποιήσουμε.

Ωστόσο, πριν μια συμπεριφορά γίνει δεύτερη φύση, πρέπει να περάσει από τη διαδικασία σχηματισμού συνήθειας. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Απαιτεί πολλή επανάληψη για μεγάλο χρονικό διάστημα για να κολλήσει η συμπεριφορά.

Πόσες μέρες χρειάζονται για να χτίσετε μια συνήθεια;

Οι άνθρωποι θέλουν να σχηματίσουν συνήθειες για πολλούς λόγους. Ίσως θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα σωματικής σας δραστηριότητας. Ή, ίσως απλά θέλετε να αρχίσετε να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανεξάρτητα από τη συνήθεια που προσπαθείτε να δημιουργήσετε, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε μερικά κόλπα στο μανίκι σας. 

Η συχνότητα με την οποία ασκείται μια συμπεριφορά επηρεάζει το σχηματισμό συνήθειας. Όσο περισσότερο ασκείτε μια συμπεριφορά, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει συνήθεια. Αντίθετα, όσο λιγότερο ασκείτε μια συμπεριφορά, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει αυτόματη.

Όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια νέα συνήθεια, επαναλάβετέ την όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Σχεδιάστε την σκόπιμα στο πρόγραμμά σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να αφιερώσετε σε αυτή την συνήθεια. Είναι εντάξει να κάνετε διαλείμματα ή μέρες ξεκούρασης, αλλά απλά να έχετε κατά νου ότι όσο πιο συχνά ασκείτε, τόσο πιο δεύτερη φύση θα γίνεται η συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι χρήσιμο να ξεκινήσετε συνδυάζοντας ένα ποτήρι νερό με το μεσημεριανό σας γεύμα. Με την πάροδο του χρόνου, αν αυτή η συμπεριφορά ασκείται με συνέπεια, μπορεί να γίνει συνήθεια.

Τέλος, ορισμένες συνήθειες είναι πιο δύσκολο να διαμορφωθούν από άλλες. Ειδικά αν η συνήθεια αποκλίνει από αυτό που έχετε συνηθίσει. Για παράδειγμα, εάν αυτή τη στιγμή δεν έχετε μια ρουτίνα προπόνησης, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ξεκινήστε λοιπόν θέτοντας μικρούς στόχους.

Τρόποι για να περάσετε μια ξεκούραστη Κυριακή

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης μας μιλά για την «αγάπη με όρια»

HerNews ka

Αγάπα το σώμα σου!

Her News b

New year, new me: Ώρα να το κάνεις πραγματικότητα

Her News b