HerNews.gr
Rainbow

Σιγκαπούρη: Καταργεί νόμο που ποινικοποιεί τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών

Η Σιγκαπούρη πρόκειται να καταργήσει έναν νόμο της αποικιακής εποχής που ποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών, απόφαση-ορόσημο που χαρακτηρίστηκε από ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ως “νίκη για την ανθρωπότητα”. Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε με διάγγελμα ότι θα καταργήσει τον νόμο – κατάλοιπο του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος που απαγορεύει το σεξ μεταξύ ανδρών. Για απόφαση – ορόσημο κάνει λόγο η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Σε εθνικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός Lee Hsien Loong δήλωσε ότι η κατάργηση του άρθρου 377A του ποινικού κώδικα θα ευθυγραμμίσει τον νόμο με τις σημερινές κοινωνικές αντιλήψεις και “θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στους ομοφυλόφιλους της Σιγκαπούρης”, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ωστόσο, ο Λι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί “αλλαγές σε ολόκληρη την κοινωνία”, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον νομικό ορισμό του γάμου.

“Ακόμη και όταν καταργούμε τον 377Α, θα διατηρήσουμε και θα διασφαλίσουμε τον θεσμό του γάμου. Σύμφωνα με τον νόμο, στη Σιγκαπούρη αναγνωρίζονται μόνο γάμοι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας”, δήλωσε.

Τι προέβλεπε ο νόμος 377Α

Το άρθρο 377Α, το οποίο εισήχθη υπό τη βρετανική αποικιοκρατία, ποινικοποιεί “κάθε πράξη σοβαρής ακολασίας με άλλο αρσενικό πρόσωπο”. Ο νόμος επισύρει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών, αν και πιστεύεται ότι δεν έχει εφαρμοστεί για περισσότερο από μια δεκαετία.

Για χρόνια, οι ακτιβιστές έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει το άρθρο 377Α στα δικαστήρια, αλλά δεν είχαν καταφέρει νίκες.

Σε κοινή δήλωση, που εξέδωσαν 22 ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες, εξέφρασαν την ανακούφισή τους που ο νόμος τελικά θα αλλάξει, περιγράφοντας την είδηση ως “τη δύσκολα κερδισμένη νίκη μας, ένα θρίαμβο της αγάπης επί του φόβου”.

“Η κατάργηση του άρθρου 377Α, αν και καθυστερεί εδώ και καιρό, αποτελεί σημαντικό ορόσημο και μια ισχυρή δήλωση ότι οι κρατικά εγκεκριμένες διακρίσεις δεν έχουν θέση στη Σιγκαπούρη”, ανέφερε η δήλωση, η οποία υπογράφεται από διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Pink Dot Sg, μια μη κερδοσκοπική κίνηση υποστήριξης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η απόφαση ήταν “μια νίκη για την ανθρωπότητα”, αναφέρεται.

“Για όλους όσοι έχουν βιώσει τα είδη εκφοβισμού, απόρριψης και παρενόχλησης που επέτρεψε αυτός ο νόμος, η κατάργηση επιτρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της επούλωσης. Για όσους λαχταρούν για μια πιο ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς Σιγκαπούρη, η κατάργηση σηματοδοτεί ότι η αλλαγή είναι πράγματι δυνατή”, αναφέρεται.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν, η κατάργηση του νόμου έφτασε πολύ αργά για πολλούς.

“Για τα προηγούμενα θύματα του άρθρου 377Α και των αλυσιδωτών επιπτώσεών του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιμετώπισαν απειλές φυλάκισης από την αστυνομία, επιδρομές και ποινικές διώξεις, η κατάργηση δεν θα μπορέσει ποτέ να διορθώσει πλήρως τα ιστορικά λάθη με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι”.

Οι ομάδες εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο Λι δήλωσε ότι σκοπεύει να αλλάξει το σύνταγμα για να αποτρέψει μελλοντικές νομικές αμφισβητήσεις του υφιστάμενου ορισμού του γάμου.

Πιο υποστηρικτικοί στις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου απ’ ότι στο παρελθόν

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης έχουν γίνει πιο υποστηρικτικοί στις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Έρευνα της Ipsos, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, το 44%, συμφωνούσαν με το άρθρο 377Α – από 55% το 2018.

Θρησκευτικές ομάδες, ωστόσο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αλλαγή και δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εκκλήσεις για ισότιμο γάμο.

Ο Λι δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συγκέντρωση για την εθνική επέτειο την Κυριακή ότι οι περισσότεροι δεν επιθυμούν αλλαγές στον ορισμό του γάμου, ούτε στο “τι διδάσκουμε στα παιδιά στα σχολεία, τι προβάλλεται στην τηλεόραση ελεύθερης λήψης και στους κινηματογράφους ή τι είναι γενικά αποδεκτή συμπεριφορά στο κοινό”.

Σύμφωνα με τους ραδιοτηλεοπτικούς κώδικες της Σιγκαπούρης, το περιεχόμενο που προωθεί τον “τρόπο ζωής” των ΛΟΑΤΚΙ+ περιορίζεται και συχνά έχουν οδηγήσει ακόμη και σε λογοκρισία προσώπων υψηλού προφίλ, όπως η εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα το 2016 στην εκπομπή Ellen DeGeneres Show, στην οποία εξήρε την παρουσιάστρια ως πρότυπο.

Πρόσφατα, η ταινία Lightyear της Disney και της Pixar χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 16 ετών, επειδή παρουσιάζει ένα ζευγάρι λεσβιών.

Ο Benjamin Xue, συνιδρυτής της ομάδας υποστήριξης LGBTQ+ νέων Young Out Here, δήλωσε ότι η ανακοίνωση ότι το άρθρο 377A θα καταργηθεί ήταν μια καίρια συγκυρία που ελπίζει ότι θα “αυξήσει την ενσυναίσθηση και την κατανόηση για μελλοντικές αλλαγές πολιτικής”.

Το άρθρο 377, κληρονομιά της αποικιοκρατίας, εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποια μορφή σε πολλές χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Μαλαισία, η Μιανμάρ και το Μπρουνέι. Σε ολόκληρη την Ασία, μόνο η Ταϊβάν έχει αναγνωρίσει νομικά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ιωάννης Μελισσανίδης: «Συνειδητοποίησα από πολύ νωρίς ότι μου αρέσουν άτομα του ίδιου φύλου»

georgegsp

Μάρκελλος Νύκτας: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αισθανόμουν έλξη για το ίδιο φύλο»

HerNews ka

Έλενα Παπαρίζου: «Στα 13 είχα κι εγώ αμφιβολίες για τη σεξουαλικότητά μου»

HerNews ka

Built with WordPress