Καθώς η νέα χρονιά έφτασε, υπό τη σκιά δυστυχώς του κορονοϊού, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν περνάνε από το χέρι μας.
Έχουμε όμως και μια ευκαιρία:
Να αξιολογήσουμε τι καλό θέλουμε να κρατήσουμε και πώς θέλουμε να είμαστε όχι μόνο το 2022, αλλά και όταν έρθει το πολυπόθητο «μετά την πανδημία».
Στην αρχή της πανδημίας Covid-19, είχαμε την ελπίδα –αν όχι την ψευδαίσθηση– ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα ερχόταν σχετικά σύντομα μετά το πρώτο ολικό lockdown.
Όσο περνούσε ο καιρός, αρχίσαμε να μιλάμε για μια «νέα κανονικότητα», αυτή που θα διαμορφωνόταν όταν η επιστήμη θα έδινε το «πράσινο φως». Τώρα, μπήκαμε σε μια νέα χρονιά, χωρίς να ξέρουμε πότε και πώς θα τελειώσουν όλα αυτά.
Έχουμε όμως μια ευκαιρία: Να δούμε ποιες αλλαγές αναγκαστήκαμε να κάνουμε και να σκεφτούμε πώς θέλουμε να είμαστε το 2022.
Ίσως αυτό μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε την «επόμενη μέρα» της πανδημίας, όποτε κι αν έρθει αυτή.
Νέα χρονιά με ειλικρίνεια
«Πριν από την πανδημία μπορεί να λέγατε, “Είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά μου” και “είμαι ευχαριστημένος από την κοινωνική ζωή μου”», έχει γράψει σε άρθρο του στο The Atlantic o Arthur C. Brooks, κοινωνικός επιστήμονας και καθηγητής στο Harvard.
«Μπορεί να ήσασταν ειλικρινείς, μπορεί και όχι:
Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αθεράπευτα ψεύτες και μπορεί να έχουν την τάση να λένε ψέματα ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό. Όπως και να ’χει, σίγουρα ήταν βολικό να λέτε ότι ήσασταν ευτυχισμένοι με τη ζωή σας, δεν ήταν;»
«Αν είμαστε ειλικρινείς, καθένας μας θα μπορούσε να κάνει μια λίστα από δραστηριότητες και σχέσεις που δεν μας ικανοποιούσαν προ πανδημίας, αλλά τις αποδεχόμασταν λόγω αυταπάτης, απλής αδράνειας, αλλά και της πίεσης να συμβιβαζόμαστε και να τα έχουμε καλά με τους άλλους», προσθέτει.
Οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν τη νέα χρονιά
1.Τι μου άρεσε όταν όλα ήταν «κανονικά» και τι όχι;
Ο καθηγητής Brooks προτείνει να ξεκινήσουμε χωρίζοντας ένα κομμάτι χαρτί σε τέσσερα τετράγωνα, με έναν σταυρό.
Τα πάνω πεδία αντιστοιχούν στη ζωή που είχαμε προ κορονοϊού. Τα κάτω στη ζωή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι δύο στήλες αντιστοιχούν στο τι μας άρεσε και τι δεν μας άρεσε.
Για να καταλάβουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους, ας αναρωτηθούμε:
Τι δεν μου άρεσε στη ζωή μου πριν από την πανδημία και δεν θα μου λείψει καθόλου;
Τι προστέθηκε στη ζωή μου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα μου λείψει αν το χάσω;
«Να είστε όσο γίνεται πιο συγκεκριμένοι για οποιαδήποτε καθημερινή σας συμπεριφορά ήταν τοξική, για σχέσεις που δεν ήταν παραγωγικές και για στάσεις ζωής που σας έκαναν δυστυχισμένους», προτρέπει ο ειδικός.
«Μην αρκεστείτε στα εύκολα, όπως είναι η κίνηση στους δρόμους. Πηγαίνετε πιο βαθιά, ας πούμε σε φίλους με τους οποίους βγαίνατε για ποτά ενώ ήταν αθεράπευτα γκρινιάρηδες και αρνητικοί».
2.Τι θέλω να αφήσω πίσω μου;
Στη λίστα με τα πράγματα που θα βγάζαμε ευχαρίστως από τη ζωή μας, κατά πάσα πιθανότητα είναι ορισμένα που φαίνεται να μην περνάνε από το χέρι μας.
Μήπως όμως μπορείς να κάνεις κάτι; Αν λόγου χάρη νοσταλγείς τα lockdown επειδή σε γλίτωναν από ένα κουραστικό πηγαινέλα στο γραφείο, μήπως αξίζει να αναζητήσεις μια δουλειά πιο κοντά στο σπίτι σου, ή να μετακομίσεις πιο κοντά στη δουλειά σου;
Όσον αφορά στους ανθρώπους που καταλάβαμε πως δεν υπάρχει λόγος να είναι στη ζωή μας, μπορούμε να κρατήσουμε διακριτικά τις αποστάσεις που επέβαλαν οι περιορισμοί της πανδημίας.
Δεν χρειάζεται αναγκαστικά να δικαιολογηθούμε.
Είναι στο χέρι μας να χειριστούμε την κατάσταση με διακριτικότητα, χωρίς να ξεχνάμε το δικό μας ζητούμενο: να περνάμε τον χρόνο μας μακριά από τοξικές σχέσεις.
3.Τι θέλω να κρατήσω και το 2022 και μετά;
Σε αυτή την ερώτηση χωράνε μόνο θετικές απαντήσεις, τίποτα αρνητικό. Εκφράστε τι ανακαλύψατε στις καραντίνες και σας έκανε καλό – ένα είδος γυμναστικής, μια χειροτεχνία, τις βόλτες στη φύση, τον διαλογισμό, οτιδήποτε.
Αν οι ρυθμοί της όποιας «κανονικότητας» πάνε σιγά σιγά να σας απομακρύνουν από αυτά, αναζητήστε τρόπους να τα κρατήσετε στη ζωή σας.
Θυμηθείτε τι σας πρόσφεραν και γιατί το εκτιμήσατε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, και θα καταλάβετε αν και ποιο αξίζει να μην στερηθείτε ποτέ. Αρκεί οι μεταλλάξεις του κορονοϊού να το επιτρέψουν…
Πηγή: Ergasia.gr