Το Stollen είναι μια αυθεντική Χριστουγεννιάτικη συνταγή που μας έρχεται από τη Γερμανία και το μόνο σίγουρο είναι πως θα το λατρέψετε. Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή οπωσδήποτε!
Μια απλή και εύκολη συνταγή για Stollen από τον Μιχάλης Ζάχαρης – Executive Chef που θα σας ενθουσιάσει η υπέροχη υφή του και η εξαιρετική γεύση του!
Υλικά που θα χρειαστούμε για το Stollen
400 γρ. αλεύρι σκληρό
10 γρ. μαγιά ξηρή
70 γρ. ζάχαρη καστανή
2 αβγα, ελαφρώς χτυπημένο
70 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
180 ml γάλα, χλιαρό
200 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
80 ml. λικέρ, πορτοκάλι
150 γρ. φιστίκια
70 γρ.σταφιδες αποξηραμένες
160 γρ. κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα του Stollen
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευης
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αβγά το βούτυρο, το γάλα, και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 5′ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμεμια ελαστική ζύμη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα βερίκοκα με το λικέρ μέσα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 2′-3′ λεπτά. Αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη να κρυώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ με τα μαχαίρια τα φιστίκια μέχρι να διαλυθούν τελείως.
Προσθέτουμε τις σταφίδες προαιρετικά τη λευκή σοκολάτα, τα βερίκοκα, και χτυπάμε ξανά στο μιξερ.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και σχηματίζουμε έναν κορμό 25 εκ.
Τοποθετούμε τον κορμό στην κατάψυξη για 5-10 λεπτά, μέχρι να σφίξει.
Ανοίγουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη, με τη βοήθεια του πλάστη, σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 30×20 εκ.
Απλώνουμε τη γέμιση στη μέση κατά μήκος της ζύμης, αλείφουμε με νερό με ένα πινέλο την άκρη της αριστερής μεριάς, και καπακώνουμε με τη δεξιά πλευρά της ζύμης.
Πιέζουμε ελαφρά έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους, και αφήνουμε για 30′ σκεπασμένο με πετσέτα, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά μέχρι αρχίσει να φουσκώνει κ να γίνει χρυσοκίτρινο.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε το Stollen πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Μιχαήλ Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze”