Δεν είναι ψέμα πως η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Πολλές φορές μάλιστα, επηρεάζει ακόμη και την όρεξή μας, αφού μπορεί να στραφούμε στο φαγητό για επιβράβευση ή και παρηγοριά.
Αυτή η στροφή προς το φαγητό, η οποία καθοδηγείται από τα συναισθήματα και την ψυχολογία μας και όχι από το ένστικτο της επιβίωσης (αφού δεν βλέπουμε το φαγητό απλά σαν καύσιμο που θα μας δώσει ενέργεια) ονομάζεται συναισθηματική διατροφή.
Όταν όμως αυτό γίνεται κατ’ εξακολούθηση, το να χρησιμοποιείτε δηλαδή το φαγητό ως τρόπο για να καλύψετε ένα συναισθηματικό κενό και όχι επειδή πεινάτε πραγματικά, τότε μπορεί να σας προσθέσει περιττά κιλά, αλλά και να σας κάνει να νιώθετε ενοχές. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική κατανάλωση φαγητού: μια αγχωτική εργάσιμη ημέρα, μια διαμάχη με ένα αγαπημένο πρόσωπο, μια οικονομική ανησυχία… Μελέτες δείχνουν ότι σχετίζεται με το αντιληπτό άγχος και τις ανησυχίες και όχι με την πραγματική σωματική πείνα.
Κατά συνέπεια, μπορεί για λίγο να φτιάξει μία πεσμένη ψυχολογία, όμως μακροπρόθεσμα, η συναισθηματική διατροφή προκαλεί περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις παρά οφέλη.
Πώς θα περιορίσετε όμως τη συναισθηματική διατροφή;
Να τρώτε πλήρη και υγιεινά γεύματα
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να δώσετε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Μερικές φορές, η συναισθηματική πείνα μπορεί να είναι μια μορφή αντιστάθμισης για τη διατροφή που σας λείπει. Αν δεν τρέφεστε σωστά στην καθημερινότητά σας, είναι φυσιολογικό να έχετε λιγούρες.
Εάν επιμένετε σε μία ισορροπημένη διατροφή, θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε πότε τρώτε συναισθηματικά και πότε πεινάτε πραγματικά.
Βάλτε τέλος στις στερήσεις
Είναι σημαντικό να αφήσετε τους περιορισμούς και τους κανονισμούς σχετικά με τα τρόφιμα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να τρώει τροφές που σας αρέσουν και μην διαιωνίζετε τις στερήσεις σε «απαγορευμένες» τροφές όπως πχ. γλυκά.
Εάν έχετε πάρα πολλούς περιορισμούς, θα τους παραβιάσετε πολύ πιο εύκολα και αποτέλεσμα θα είναι η συναισθηματική διατροφή.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε συνεχώς γλυκά ή πρόχειρο φαγητό, αλλά ότι μπορείτε να τα ενσωματώνετε στη διατροφή σας με μέτρο .
Βρείτε άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας
Το φαγητό μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, αλλά δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός. Είναι σημαντικό να μάθετε και άλλους τρόπους για να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας:
Self care: Βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να φροντίσετε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Γυμναστείτε, διαβάστε ένα βιβλίο, δημιουργήστε ένα ritual που σας ευχαριστεί, ανάψτε κεριά, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και φροντίστε την επιδερμίδα σας.
Διαλογισμός: Ο διαλογισμός έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία . Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δουλέψετε με τον εαυτό σας, να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας, να βελτιώσετε την ψυχική σας ηρεμία και να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία.
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε χρόνο για διαλογισμό, το να παίρνετε μερικές πολύ βαθιές αναπνοές τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι μια καλή αρχή.
Δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά: Μερικές φορές, στρεφόμαστε στο φαγητό απλώς και μόνο επειδή βαριόμαστε, είμαστε μόνοι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.
Προσπαθήστε να βρείτε άλλες δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Ημερολόγιο: Το ημερολόγιο μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Μελέτες δείχνουν ότι η εκφραστική γραφή για τα γεγονότα που μας αναστατώνουν ή για τις καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να βελτιώσει την επούλωση των πληγών.