Υλικά
- 1 μέτριο χταπόδι
- 100-120 ml ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ σούπας πελτέ τομάτας
- 1 μεγάλη τομάτα στον τρίφτη
- 1 μικρό φινοκιο κομμένο σε κυβακια
- 1 κλωνάρι σελερι
- 1 μικρό καρότο
- 2 καρφακια γαρύφαλλο
- 2 σπυριά μπαχάρι
- Αλάτι/πιπέρι
- 1 κουτ γλ ζάχαρη
- 1 κομμάτι κανέλα (όχι περισσότερο από 1 cm)
- 1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 1 λίτρο νερό
- 500 γρ κοραλάκι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε και ζεματιζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια,το κάθε πλοκάμι στα 4-5 κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο,το χταπόδι,το αλατοπιπερο με τη ζάχαρη,το
κρεμμύδι,το καρότο κ το φινοκιο κ τα σωταρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
Συνεχίζουμε προσθέτωντας το σκόρδο,τον πελτέ τομάτας και τα μπαχαρικά, σβήνουμε με το κρασί,το αφήνουμε να εξατμιστεί κ προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα κ τον ζωμό. Σκεπάζουμε κ αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά για 20’ στη συνέχεια χαμηλώνουμε.Αν θέλουμε, μεταφέρουμε σε γάστρα ή πήλινο σκεύος και ψήνουμε στον φούρνο με καπάκι.
Δοκιμάζουμε το χταπόδι και τα καρυκεύματα, προσθέτουμε ζωμό ή νερό αν είναι
απαραίτητο, σίγουρα θα χρειαστεί αλάτι κ τα ζυμαρικά. Σκεπάζουμε κ σβήνουμε απευθείας την φωτιά, κρατάμε σκεπασμένο κ σε περίπου 20’-25’ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Tip 1: Όταν βάλουμε τα ζυμαρικά να υπολογίσουμε τον ζωμό να είναι τουλάχιστον
διπλάσιος από την ποσότητα τους,να μοιάζει με σούπα δηλαδή,αυτό να μην μας φοβίζει.
Tip 2: Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε αμέσως μπορούμε να ετοιμάσουμε το χταπόδι
κανονικά και να βράσουμε χωριστά τα ζυμαρικά, να τα ενώσουμε την τελευταία στιγμή.
Μιχαήλ Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze”