Ποιος δεν λατρεύει τα μελομακάρονα; Όλοι ξέρουμε όμως ότι έχουν πολλές θερμίδες. Για αυτό και συνομίλησα με τον διατροφολόγο Δημήτρη Αθανασιάδη, για το πως θα τα φτιάξουμε υγιεινά.
Για τη ζύμη:
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη
2 1/2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι κανέλα
μισό κουλάκι γαρύφαλο
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
Για το σιρόπι:
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα νερό
1/2 κούπα μέλι
1 φλούδα από πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλα
χυμό από μισό λεμόνι
Για το γαρνίρισμα:
Καρύδια και αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Μπορείτε να φτιάξετε το κλασικό σχέδιο ή με κουπ πατ με χριστουγεννιάτικα σχέδια να τα κάνετε διαφορετικά. Σε ένα αντικολητικό ταψί ή απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και βάζουμε τα μελομακάρονα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Σιρόπι:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το ξύλο κανέλα, τη φλούδα από το πορτοκάλι και το μέλι για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε. Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα Το σιρόπι μας να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα. Παίρνουμε ένα μελομακάρονο και το βουτάμε μέσα στο σιρόπι και από τις δυο πλευρές. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και αμύγδαλα.
μόλις τα σιροπιάσετε τα γαρνίρετε με τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία!