Η Λατινική λέξη για τον λωτό σημαίνει “τροφή των θεών” και είναι το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας. Είναι ένα αριστοκρατικό φρούτο με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Γλυκός και νόστιμος, ο λωτός είναι επίσης πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C, σύνθετες βιταμίνες Β όπως φολικό οξύ, πυριδοξίνη, θειαμίνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο, βήτα-καροτίνη και κρυπτοξανθίνη. Είναι επίσης μια καλή πηγή μετάλλων όπως το κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο φώσφορος.
Η μαρμελάδα από λωτό , είναι μια νόστιμη και ιδιαίτερη επιλογή. Ιδανικά ταιριάζει να την αλείψετε σε ένα κομμάτι ζεστό ψωμί. Μια ακόμα εξαιρετική χρήση της είναι σαν συνοδευτικό, πάνω από μια μπάλα παγωτό βανίλια, τώρα το καλοκαίρι. Ας δούμε πως θα φτιάξουμε την μαρμελάδα από λωτό…
Συνταγή του Γεώργιου Φωντή
Υλικά
- 1 κιλό λωτοί καθαρισμένοι
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 100 ml κονιάκ
- 3 βανίλιες
- 1 ποτήρι νερό
- Ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τους λωτούς
- Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τους λοτούς και το νερό
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά (5-6) για 30 λεπτά
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα από πορτοκάλι και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 10 λεπτά
- Αφαιρούμε από την φωτιά και τα πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ (3-4 στροφές)
- Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι, το ξύσμα του, το κονιάκ, την ζάχαρη και τις βανίλιες
- Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 25 λεπτά
- Αποσύρουμε από την φωτιά και τοποθετούμε την μαρμελάδα στα βαζάκια μας