Τα ψητά λαχανικά κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο στο τραπέζι μας, αφού είναι μία υγιεινή και εύκολη λύση για να συνοδεύσουμε πολλά γεύματα.
Σε αυτή τη συνταγή, τα λαχανικά μας απογειώνονται αφού περιχύνονται με μία αρωματική και πεντανόστιμη σάλτσα από μέλι και μπαλσάμικο ξύδι.
Τα λαχανικά που θα επιλέξετε, εξαρτώνται από την εποχή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ιδανικά είναι τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, το καλαμπόκι, τα πράσινα φασόλια, ακόμα και οι μπάμιες. Το χειμώνα επιλέξτε καρότα, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο.
Πάμε να δούμε τα υλικά για τα πιο απολαυστικά ψητά λαχανικά με μπαλσάμικο και μέλι:
Υλικά (για 4 μερίδες)
Για τα ψητά λαχανικά:
- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
- 1 μέτρια μελιτζάνα σε φέτες
- 3 κολοκυθάκια σε φέτες
- 1/2 κιλό πατάτες
- 2 πιπεριές
- 2-3 καρότα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κουταλάκια θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα βαλσάμικου:
- 1/4 κούπας βαλσάμικο ξύδι
- 3 κουταλιές μέλι κατά προτίμηση θυμαρίσιο (ή πετιμέζι για vegans)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C στον αέρα
- Ψήστε τα λαχανικά: Τρίψτε ένα μεγάλο ταψί με το σκόρδο. Ρίξτε στο ταψί τη μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και το κρεμμύδι. Προσθέστε τη δάφνη, το κύμινο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Ψήστε στη μεσαία/κάτω σχάρα για 30 λεπτά Προσθέστε τις πιπεριές σε αυτό το σημείο αν τις προτιμάτε πιο «τραγανές», ανακατέψτε και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά
- Φτιάξτε τη σάλτσα από βαλσάμικο: Ανακατέψτε καλά το μπαλσάμικο ξύδι με το μέλι και περιχύστε με το μείγμα τα λαχανικά. Ανακατέψτε και συνεχίστε το ψήσιμο για 15 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να πυκνώσει.