Ίσως μια από τις νοστιμότερες εκδοχές της νηστείας αλλά και μια πολύ καλή λύση για τους φίλους vegetarians. Η συνταγή είναι του Μιχάλη Ζάχαρη – Executive Chef Omikron Meze.
Υλικά
- πίτες της αρεσκείας μας
Υλικά για το χούμους
- 250 γρ ρεβίθια (στο νερό από το βράδυ)
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 100ml-150ml ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πρέζα κύμινο
- 15-20 σπόρους κοπανισμένο ξερό κόλιανδρου
- 1 κουτ γλυκού πάπρικα
- Λίγο μαϊντανό
Για τα λαχανικά της γέμισης
- 2-3 μικρά αγγούρια
- 10-15 ντοματίνια
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μισές ροδέλες
- Φύλα φρέσκου δυόσμου
- Γιαούρτι ή κεφίρ για τη σάλτσα όσοι δεν νηστεύουμε.
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τα ρεβίθια σε νερό με ένα φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν. Αφού τα σουρώσουμε με την βοήθεια ενός μπλέντερ τα πολτοποιούμε προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι και το χυμό λεμονιού.
Όταν έχουμε μια λεία κρέμα βάζουμε αλάτι πιπέρι και τα μπαχαρικά, αφήνουμε τελευταίο το μαϊντανό.
Για τα τραγανά ρεβίθια
Κρατάμε 50-80 γρ από τα βρασμένα ρεβίθια,τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με πάπρικα κύμινο και σκόνη κόλιανδρο, λίγο χυμό λεμονιού κ τα ψήνουμε στο φούρνο στους 160°C για 20′.
Tip: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ότι άλλο λαχανικό επιθυμούμε, όπως αβοκάντο, ραπανάκια, πίκλες καλαμπόκι….δημιουργείτε ελεύθερα.
Μιχάλης Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze