Φθινοπωριάζει και τα κυδώνια είναι ξανά στην εποχή τους. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ξανά, εμπιστεύσου μας και φτιάξε το πιο απολαυστικό γλυκό του κουταλιού κυδώνι με αυτή τη συνταγή.
Υλικά
Για το γλυκό κουταλιού με κυδώνια
-
500 γρ. καθαρισμένα κυδώνια
-
1 ποτήρι νερό
-
500 γρ. ζάχαρη
- Χυμό από μισό λεμόνι
-
1 φλ. αμυγδαλόψιχα
-
1 κλων. αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Αρχικά, καθαρίζουμε τα κυδώνια. Αφαιρούμε την καρδιά και τα κουκούτσια από κάθε κυδώνι και το κόβουμε σε μπαστουνάκια για το γλυκό κουταλιού.
Βάζουμε τα κυδώνια με το νερό σε κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το κυδώνι γλυκό του κουταλιού.
Τότε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον χυμό του λεμονιού, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα.
Τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Γεμίζουμε τα βάζα μας και απολαμβάνουμε.
Τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία
- Διαλέξτε κυδώνια όχι πολύ ώριμα για να μη βγει το γλυκό σας μαλακό σαν μαρμελάδα.
- Το χρώμα που θα πάρει το γλυκό κυδώνι, κόκκινο ή ξανθό, οφείλεται στην ποικιλία κυδωνιού, στο πόσο ώριμο ή άγουρο είναι το φρούτο και στο χρόνο βρασμού του.
- Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε λεμόνι στα καθαρισμένα κυδώνια. Μπορεί το κυδώνι όσο περιμένει καθαρισμένο να οξειδώνεται και να μαυρίζει, αλλά όταν αρχίσει ο βρασμός μέσα στην κατσαρόλα επανέρχεται στο φυσικό του χρώμα.
- Τα κυδώνια σαν φρούτο έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Γι’ αυτό, καλό είναι αφού αρχίσει να δένει το γλυκό, να σβήσετε την φωτιά και να αφήσετε το κυδώνι να κρυώσει τελείως. Την επόμενη ημέρα το σιρόπι θα έχει σφίξει αρκετά.
- Μην σκεπάσετε με καπάκι το γλυκό κυδώνι όσο είναι ζεστό.
- Εάν δεν έχετε αρμπαρόριζα για να αρωματίσετε ένα γλυκό του κουταλιού, αντικαταστήστε με λίγη βανίλια.
- Ξαφρίζουμε το γλυκό κυδώνι όποτε είναι αναγκαίο, με μία κουτάλα.
- Δεν ανακατεύουμε ποτέ. Αλλιώς τα φρούτα θα λιώσουν και θα γίνουν μαρμελάδα. Αν χρειαστεί, ανακινούμε την κατσαρόλα με το γλυκό κυδώνι από τα χερούλια.