Γάμος είναι η συμφωνία δύο που παίρνει ένα ζευγάρι για να πορευθεί με μια κοινή ζωή . Ο γάμος είναι ο θεμέλιος λίθος της οικογένειας, καθώς τόσο από την θρησκεία, όσο και από την πολιτεία, για να κάνει κανείς οικογένεια (δηλ. παιδιά) ουσιαστικά “πρέπει” να είναι παντρεμένος.
Ο θρησκευτικός γάμος είναι Ιερό Μυστήριο, γιατί παρίσταται σε αυτόν μυστικά ο ίδιος ο Χριστός και μάλιστα είναι αυτός που τελεί το μυστήριο. Είναι όμως για όλους ένα όμορφο μυστήριο ή απλά μια καλοστημένη παράσταση; Ειδικά την τελευταία περίοδο λόγω των μέτρων COVID19 υπήρξε περιορισμός ατόμων και έτσι πολλές τελετές ακυρώθηκαν! Πολλά ζευγάρια προτίμησαν να ακυρώσουν το γάμο τους και να τον μεταφέρουν σε μια περίοδο που θα μπορέσουν να τον κάνουν όπως ονειρεύονται! Ένα ζευγάρι, όμως, έκανε την διαφορά!
Ένα όμορφο παράδειγμα γάμου εν μέσω πανδημίας αποτελεί ένας γάμος που έγινε στη Θεσσαλονίκη!
Ένα νιόπαντρο ζευγάρι μοίρασε γαμήλια γεύματα σε άστεγους! Ο λόγος για τον Γιώργο και τη Μαρία, οι οποίοι θέλησαν να δώσουν λίγη από την αγάπη τους σε όσους την έχουν ανάγκη, και μάλιστα, την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους… Το
δώρο που ζήτησαν για τον γάμο τους, ήταν… η κυρία Κυριακή Φράγκου! Η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της «Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων» στη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμά τους, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή, δε μπορούσε να φανταστεί τί ακριβώς την ήθελε το ζευγάρι. Εκείνη έτσι κι αλλιώς, βρίσκεται όλη μέρα, στους δρόμους προκειμένου να εξασφαλίσει φαγητό για άστεγους.
Κάποιοι, την έχουν ονομάσει “Σύγχρονη Μητέρα Τερέζα”. Για τον Γιώργο Πάτη Φουντά και τη Μαρία Μίτσιου όμως, η κυρία Κυριακή Φράγκου ήταν ο διαμεσολαβητής τους ώστε να φτάσει η αγάπη τους στα χέρια των αστέγων. Ο γάμος έγινε, το γαμήλιο τραπέζι επίσης, όμως τι θα έκαναν όλα τα φαγητά που περίσσεψαν; Χωρίς δεύτερη σκέψη, Γιώργος και Μαρία, σε συνεργασία με την κυρία Φράγκου, έβαλαν μέσα σε κουτιά νόστιμα φαγητά και γλυκά και βγήκαν στους δρόμους μαζί με την Εθελοντική Διακονία Αστέγων κάνοντας ουσιαστικά “το τραπέζι” σε ανθρώπους που ζουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και που σίγουρα δε θα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα γεύμα ως καλεσμένοι σε γάμο.
Ένα όμορφο παράδειγμα πραγματικής αγάπης και αλληλεγγύης σε καιρούς που ο συνάνθρωπός μας βιώνει φτώχεια, μετά την καραντίνα! Μια τέτοιου είδους ηθική λοιπόν σημαίνει ένα ακόμα βήμα στη βαθμιαία μεταμόρφωση του ανθρώπου από homo animalis σε homo humans.
Νικολέτα Γατζούδη
Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος-Δημοσιογράφος
MSc., Med