Αισθάνεστε ότι σας χειρίζονται ή ότι γίνεστε αντικείμενο εκμετάλλευσης; Σας φέρονται σα να είστε δεδομένοι και οι δικές σας ανάγκες μπαίνουν πάντα σε δεύτερη μοίρα λες και είναι λιγότερο σημαντικές; Διακατέχεστε από συναισθήματα θυμού από τον τρόπο που σας φέρονται οι άλλοι, αλλά κυρίως και από τον τρόπο που εσείς οι ίδιοι φέρεστε στον εαυτό σας; Τότε ίσως χρειάζεται να μάθετε να θέτετε όρια! Όλες οι σχέσεις μας, είτε είναι φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές, εργασιακές, χρειάζονται όρια.
Το να βάζω όρια σημαίνει από μία άποψη να ξέρω και να μπορώ να λέω όχι, να μπορώ δηλαδή να δηλώνω στους άλλους το τί, το πότε, το πόσα μπορούν να περιμένουν από μένα. Να δεχτώ ή να παραχωρήσω..
Το να βάζει κανείς όρια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για κάποιους είναι επίπονο, προκαλεί στρες και χρειάζεται εξάσκηση! Είναι δύσκολο γιατί όλοι στη ζωή μας έχουμε εκπαιδευτεί να είμαστε προσηνείς και να υποκύπτουμε στην επιθυμία του άλλου, να λέμε «ναι» για να είμαστε αρεστοί, καλοί και αγαπητοί..Και αυτό τις περισσότερες φορες δεν το κάνουμε συνειδητά, αλλά ασυνείδητα! Η οριοθέτηση είναι δύσκολη γιατί οι άνθρωποι την μπερδεύουν με την απόρριψη.
Γι’ αυτό εκείνος που βάζει όρια πολλές φορές αισθάνεται ενοχή και βιώνει ένα έντονο αίσθημα μοναξιάς.
Αισθάνεται ο κακός της υπόθεσης! Δε μας αρέσει να λέμε όχι! Θέλουμε να αρέσουμε στους άλλους και φοβόμαστε τί θα συμβεί αν πούμε όχι ή ζητήσουμε να μην περιμένουν περισσότερα από εμάς..
Να θυμάστε ότι όταν βάζετε όρια δε σημαίνει ότι έχετε εγκαταλείψει το φίλο, το αγαπημένο σας πρόσωπο ή το συγγενή σας. Αντιθέτως σημαίνει ότι εκφράζετε την αγάπη σας με έναν διαφορετικό και βοηθητικό και για τους δύο σας τρόπο, χωρίς να νιώθετε ότι ακυρώνεται η ύπαρξη ή οι αντοχές σας.
Σημαίνει, επίσης, ότι η διατήρηση της σχέσης σας με το συγκεκριμένο άτομο είναι σημαντική και σας ενδιαφέρει. Δεν τσακώνεστε, κατά κάποιο τρόπο… διαπραγματεύεστε!
Αν στο παρελθόν έχετε λειτουργήσει με τρόπο που έδειχνε ότι δε σεβόσασταν τα δικά σας όρια, το να βάλετε καινούργια είναι μια πραγματική πρόκληση.
Το να αντιδράτε ξαφνικά διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως μπορεί να γίνει εξαιρετικά στρεσογόνο. Ωστόσο, το ίδιο δυσάρεστο αποτέλεσμα έχουμε όταν αμελούμε και παραγνωρίζουμε τις ανάγκες μας. Το να μάθετε τελικά να βάζετε όρια μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, αλλά κυρίως με τον εαυτό σας.
Ας δούμε τον τρόπο:
· Αποφασίστε ποια είναι τα πραγματικά σας όρια και πόσο λογικά είναι αυτά. Κάτι τέτοιο είναι μία περιπέτεια αυτογνωσίας, γιατί σας καλεί να βουτήξετε στις δικές σας αλήθειες, στο να ανιχνεύσετε τις δικές σας δυνάμεις, αξίες και αντοχές και να επιλέξετε αυτό που θεωρείτε πιο σημαντικό.
· Αφού αποφασίσετε ποια όρια είναι σημαντικά από μέρους σας, τότε μπορείτε να θεσπίσετε μια σειρά από κανόνες στους άλλους. Έτσι, γνωρίζοντας οι άλλοι ποιά είναι η προσωπική σας θέση, αν τους την υπενθυμίζετε δε θα αισθάνονται ότι γίνεται από θυμό, επιθετικότητα ή αδυναμία. Δε θα το εκλαμβάνουν εχθρικά.
Παράδειγμα..Ας πούμε ότι η μητέρα ή η πεθερά σας αρέσκεται στο να σας υποδεικνύει πώς να μεγαλώσετε ή να διαπαιδαγωγήσετε τα δικά σας παιδιά με αποτέλεσμα να τσακώνεστε με το σύντροφό σας ή ακόμα χειρότερα να αισθάνεστε ανίκανη και παροπλισμένη σα μητέρα..Τί κάνετε;
Εκφράστε τη δυσαρέσκειά σας για το γεγονός ότι η συμπεριφορά του άλλου έχει συνέπειες σε σας ,στην ψυχολογία σας και τη σχέση με τα παιδιά και το σύντροφό σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως «αυτό που κάνεις με δυσαρεστεί..», « δε μου αρέσει όταν..», «με κάνει να αισθάνομαι..», «θα σε παρακαλούσα να σταματήσεις να ..»
· Κάνοντας μια προσωπική δήλωση, θέτεις τα όριά σου χωρίς ο άλλος να αισθανθεί ότι του κάνει κάποιος επίθεση. Το επόμενο βήμα είναι να ενισχύσετε το όριο που βάλατε. Για να σας σεβαστεί ο άλλος θα πρέπει να του το επικοινωνήσετε μέσα από τις πράξεις σας. Χρειάζεται σταθερότητα στην προσπάθειά σας, επιμονή και αυτοπεποίθηση.
· Από τη στιγμή που έχουμε θέσει με σαφήνεια τα όριά μας κανείς παρά μόνο εμείς δεν μπορεί να τα παραβιάσει χωρίς να το επιτρέψουμε.
· Για να μπορέσετε να θέσετε επιτυχημένα τα όριά σας καλό είναι να μάθετε να σέβεστε και τα όρια των άλλων. Το να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία και σεβασμός στα όρια του καθενός, μπορεί να ενισχύσει και να ενδυναμώσει μια σχέση. Σκεφτείτε άλλωστε ότι το να φωτίζονται οι προβληματικές περιοχές με μη επιθετικό και μη κατηγορηματικό τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικειότητα και αλήθεια στη σχέση.
· Το να μη σέβεται κανείς επανειλημμένα, σαφώς καθορισμένα από εμάς όρια, σημαίνει ότι αδιαφορεί καταφανώς για τα συναισθήματά μας. Αν κάποιος δε σέβεται τα όριά σας μπορείτε να του τα υπενθυμίσετε ή σταδιακά να περιορίσετε ή και να εγκαταλείψετε την επαφή μαζί του. Εκεί έξω υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που θα σας σεβαστούν και με τους οποίους θα φτιάξετε ικανοποιητικές και για τους δυο σας σχέσεις.
Πηγή: Dimitrazafeira.gr