HerNews.gr
Health

Τι λένε τα νύχια για την ηλικία μας και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;

nadia

Ανάλογα την ηλικία, τα ανθρώπινα νύχια, αλλάζουν μορφή, υφή και σύσταση.

Τι μαρτυρούν τα νύχια μας για εμάς και την ηλικία μας; Τι πληροφορίες αντλούμε και πως τελικά μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τη φθορά;

Εάν παρατηρούμε ραβδώσεις στα νύχια μας, πρόκειται για το φαινόμενο που ιατρικά ορίζεται ως «ονυχόρροια» και παρομοιάζεται με ρυτίδες, στην περιοχή του νυχιού.

«Όταν τμήματα των νυχιών γίνονται πιο λεπτά και αρχίζουν να ατροφούν, προκύπτουν ραβδώσεις», εξηγεί η δρ Ντάνα Στερν, επίκουρη κλινική καθηγήτρια δερματολογίας σε Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Διάφορα παράγοντες ενδέχεται να συμβάλουν στην ονυχόρροια, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών ελλείψεων και των ορμονικών αλλαγών, ωστόσο, η ηλικία αποτελεί επιπλέον παράγοντα.

Σύμφωνα με τη Δρ Μισέλ Χένρι, ιδρύτρια της Skin and Aesthetic Surgery, στο Μανχάταν, τα νύχια μας γίνονται εύθραυστα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται στην αποικοδόμηση των δομικών πρωτεϊνών κερατίνης στα νύχια μας, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των νυχιών μα, προστατεύοντάς τα από εξωτερικές βλάβες.

Εάν αφαιρώντας το βερνίκι, διαπιστώσουμε ότι τα νύχια μας κιτρινίζουν, αυτό πιθανότατα οφείλεται στον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης.

«Τα νύχια μεγαλώνουν κατά μέσο όρο τρία με τέσσερα εκατοστά το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι το μέσο νύχι χρειάζεται έξι μήνες για να αντικατασταθεί. Καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης των νυχιών μας επιβραδύνονται, τα νύχια εκτίθενται σε περισσότερες περιβαλλοντικές επιρροές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, ίσως επηρεάσουν το χρώμα και τη συνολική εμφάνιση των νυχιών μας. Στις κοινές αιτίες που προκαλούν κιτρίνισμα περιλαμβάνονται επίσης οι μυκητιασικές λοιμώξεις καθώς και η παρατεταμένη χρήση βερνικιού», προσθέτει η Στερν.

nyxia

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη γήρανση των νυχιών

Aρκετές ενέργειες μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση των αλλαγών, που επιφέρει ο χρόνος στα νύχια μας. Σε πρώτη φάση, διαμορφώνουμε μια ρουτίνα περιποίησης για τα πετσάκια μας. Φροντίζουμε να τα κρατάμε ενυδατωμένα. Η Στερν συνιστά να τα σπρώχνουμε απαλά με μια πετσέτα μετά το μπάνιο μας, καθώς και να τα ενυδατώνουμε καθημερινά με έλαια ή αλοιφές.

nyxia

Τα νύχια μας είναι εξαιρετικά απορροφητικά σε ό,τι αφορά το νερό. Συνεπώς, το υγρό στοιχείο επιβαρύνει τα ευαίσθητα κύτταρα των νυχιών και μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αποδυνάμωση και σπάσιμο. Καθίσταται λοιπόν σαφές, πως όταν πλένουμε τα πιάτα ή καταπιανόμαστε με δουλειές του κήπου τα προστατευτικά γάντια είναι απαραίτητα.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Τα οφέλη από μια κούπα πράσινο τσάι το πρωί!

Her News

Οφέλη για την υγεία από το κακάο

Her News

Κάποιοι άνθρωποι (κυρίως άνδρες) μένουν άτεκνοι λόγω γενετικής προδιάθεσης

Her News