Δεν είναι υπάρχει κάτι πιο σύνηθες από το φτέρνισμα, γι’ αυτό κιόλας όταν μας συμβαίνει δεν δίνουμε μεγάλη σημασία.
Μόνο όταν αυξάνεται η συχνότητά του μέσα στην ημέρα, αναρωτιόμαστε αν πράγματι κάτι μας τριγυρνάει. Παρόλα αυτά, σίγουρα μέσα στην ημέρα είτε θα πεις το γνωστό “γείτσες” ή θα το ακούσεις από κάποιον άλλο. Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά τη στιγμή που φτερνιζόμαστε;
Το φτέρνισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μια κοινωνική συμπεριφορά, κυρίως σε κοινωνικές και δημόσιες συναντήσεις. Σε κάποιες κουλτούρες, το φτέρνισμα θεωρείται ευγενικό και εκπληκτικά αποτελεσματικό στο να αποφύγεις το να πετάξεις τα μικρόβια στο πρόσωπο του άλλου, ενώ σε άλλες κουλτούρες θεωρείται αγενές και απρεπές. Παρόλο που η συχνότητα του φτέρνισματος μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι ενοχλεί τον οργανισμό μας, ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει εάν αυτό είναι συνέπεια μιας αλλεργικής αντίδρασης ή κάποιας άλλης παθολογικής κατάστασης.
Tι μας συμβαίνει πραγματικά όταν φτερνιζόμαστε;
To φτέρνισμα είναι μία αυτόματη αντίδραση του σώματος μας σε ενοχλητικά στοιχεία όπως η σκόνη, τα αλλεργιογόνα, το κρύο αέρα και η έκθεση στο φως. Αναγνωρίζεται από τον ερεθισμό του ρινικού βλεννογόνου και συντελείται μέσω δύο διαφορετικών νευρικών σημάτων που ενεργοποιούν τους μύες του φάρυγγα, του λάρυγγα και του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης, προηγείται μία προετοιμασία του σώματος με συμπίεση των πνευμόνων και κλείσιμο των φωνητικών χορδών, ενώ ακολουθείται από άνοιγμα των φωνητικών χορδών και απελευθέρωση αέρα από τους πνεύμονες.