Στην εποχή μας τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε θρεπτικά και μη. Οπότε το να αποφασίσετε τι να τρώτε μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία. Ειδικά, για άτομα με αλλεργίες σε τρόφιμα ή που αντιμετωπίζουν πεπτικές διαταραχές είναι ακόμη πιο μεγάλη η προσπάθεια.
Φυσικά, είναι λογικό να θέλουμε να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με θρεπτική τροφή και να αποφεύγουμε οτιδήποτε μπορεί να μας κάνει να αρρωστήσουμε.
Αλλά το να είμαστε υπερβολικά αγχωμένοι σχετικά με τις διατροφικές επιλογές μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε χειρότερα από οποιοδήποτε «κακό» φαγητό.
Διαβάστε παρακάτω γιατί το άγχος για το τι τρώτε αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το χωνεύετε.
Πώς το άγχος επηρεάζει την πέψη
Όταν αντιμετωπίζετε τον αντιληπτό κίνδυνο, η απόκριση του σώματός σας στο στρες προκαλεί έναν καταρράκτη φυσιολογικών συμπτωμάτων, από ορμονικές αλλαγές έως αλλαγές σακχάρου στο αίμα.
Η προσαρμοστική μας απόκριση στο στρες μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο που χρειάζεται για να κινηθεί η τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα, να επιβραδύνει την παραγωγή πεπτικών εκκρίσεων και να κάνει τις μυϊκές συσπάσεις που εμπλέκονται στην πέψη υποτονικές.
Το οξύ στρες μπορεί επίσης να αλλάξει προσωρινά τη σύνθεση του μικροβιώματος. Αυτό αναγκάζει το φαγητό που καταναλώνετε σε κατάσταση πίεσης να έχει λιγότερες καλές πιθανότητες βέλτιστης πέψης.
Το άγχος λοιπόν για το τι τρώτε μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, φούσκωμα, ναυτία, καούρα, πόνο στο στομάχι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Το χρόνιο στρες είναι επίσης τεκμηριωμένος πρόδρομος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.