HerNews.gr
Ψυχολογία

Τοξική σχέση: Ποια είναι τα σημάδια της;

Η τοξική σχέση είναι μια κατάσταση στην οποία κάποια ζευγάρια έχουν εγκλωβιστεί. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε ότι η σχέση μας είναι τοξική αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημάδια που την προδίδουν. 

Υπερβολικός έλεγχος:

Ένα από τα πρώτα σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι όταν το άλλο άτομο θέλει να ελέγχει και να ορίζει τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ασκεί σωματική βία ή ότι είναι απειλητικός/ή προς εσάς. Μπορεί απλά να σημαίνει ότι είστε διστακτικοί με τις σκέψεις και τις απόψεις σας. Αυτό γίνεται επειδή φοβάστε για το πώς θα αντιδράσει.

Δεν γίνεται το δικό σας:

Ένας σύντροφος που θέλει τον πλήρη έλεγχο μπορεί να αγνοεί τις απόψεις σας. Αυτό ίσως συμβαίνει ακόμα και όταν βρίσκετε την αυτοπεποίθηση να τις εκφράσετε. Πολλές φορές είναι θέμα ισορροπίας. Ένα άτομο κάνει πάντα κουμάντο, επιλέγοντας τα σχέδια ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Από τα πιο απλά, όπως το πού θα πάτε για φαγητό, μέχρι τα πιο σοβαρά, όπως το πού θα ζήσετε.

Εάν είστε πραγματικά εντάξει με το να αφήνετε τον/την σύντροφό σας να παίρνει όλες τις αποφάσεις, τότε δε υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας! Σε μια τοξική σχέση, ο ένας από τους δύο στο τέλος απλά τα παρατάει και αφήνει τον άλλο να κάνει ό,τι θέλει. Όταν αυτό γίνεται επειδή στην πραγματικότητα φοβάται να επιμείνει, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Θέλει συνέχεια να ζηλεύετε 

Αν το άλλο άτομο αισθάνεται ανασφάλεια για την σχέση σας, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να φλερτάρει με άλλα άτομα μπροστά σας. Αυτό, για να σας κάνει να αντιδράσετε. Φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα κάποιες φορές.

Δεν είναι και ο πιο ειλικρινής και εποικοδομητικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σχέση σας. Επίσης είναι κάτι που μπορεί να “γυρίσει μπούμερανγκ”.: Αντί να δώσετε στον/στην σύντροφό σας περισσότερο προσοχή και αγάπη, μπορεί απλά να θυμώσετε και να προβείτε σε “αντίποινα”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συμπεριφορές χειραγώγησης από την δική σας πλευρά.

Θα πρέπει πάντα να αισθάνεστε άνετα να μιλάτε ανοιχτά ο ένας στον άλλο, σε περίπτωση που νιώθετε για οποιονδήποτε λόγο παραμελημένοι ή μοναξιά. Μην περιμένετε να καταλάβει το άλλο άτομο από μόνο του τι αισθάνεστε ή να αρχίσει να σας προσέχει επειδή έχετε παραπλανητική ή/και προκλητική συμπεριφορά.

Νεότερα Άρθρα

Τι να φορέσεις ενώ δεν είσαι σε “mood”

georgegsp

Γιατί η υπερ-ανεξαρτησία δεν είναι απαραίτητα καλή;

georgegsp

6 τρόποι για να ηρεμήσεις το μυαλό σου μέσα σε ένα λεπτό

georgegsp