HerNews.gr
Καριέρα

Τρεις κινήσεις για να βάλεις τα όρια σου και να μην σε εκμεταλλεύονται οι άλλοι

Νιώθεις ότι τα όρια σου παραβιάζονται από άλλους. Συμβαίνει. Ο καθορισμός υγιών ορίων είναι εύκολο για μερικούς ανθρώπους. Για άλλους, μπορεί να είναι ένας αγώνας. Αλλά ανεξάρτητα από την επάρκειά σας σε αυτό, ένα πράγμα είναι αλήθεια:

Εάν είστε αυτοαπασχολούμενος, έχετε ένα παράλληλο project ή δεν εργάζεστε 9-5 γενικότερα, ο καθορισμός ορίων δεν είναι απλώς σημαντικός – είναι επιβεβλημένος.

Εξάλλου, όταν δεν εργάζεστε σε ένα παραδοσιακό γραφείο ή όταν εργάζεστε για τον εαυτό σας, οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι έχετε… περισσότερη ευελιξία ή ελεύθερο χρόνο από ό,τι στην πραγματικότητα.
«Ένας από τους κινδύνους του να μην θέτεις όρια είναι να ‘ξεχειλώνεις’ τον εαυτό σου.

Λέτε ναι σε όλα, στα προσωπικά και επαγγελματικά θέματα», λέει ο Ramani Durvasula, Ph.D., επίτιμος καθηγητής ψυχολογίας στο California State University, και κλινικός ψυχολόγος. «Στο τέλος της ημέρας, το άτομο που πληγώνεται από αυτό είσαι εσύ. Είναι ένα πραγματικά σημαντικό κομμάτι της αυτοσυντήρησης, του αυτοσεβασμού και της αυτοφροντίδας, το να μπορείς να θέτεις υγιή όρια».

Εδώ είναι 3 βήματα για να βάλεις τα όρια σου, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Βήμα 1: Προσδιορίστε εάν τα όριά σας ξεπερνιούνται

Συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πότε έχει παραβιαστεί ένα όριο. Ο Durvasula λέει ότι η ικανότητα κάποιου να παρατηρεί τις παραβιάσεις των ορίων του, μπορεί συχνά να συνδεθεί με το πως μεγάλωσε. Εάν η οικογένειά σας είχε ”φτωχά” όρια, για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να εντοπίσετε πότε ξεπερνιούνται τα όριά σας ως ενήλικας.

Αν σε κάποιες περιστάσεις νιώθεις άβολα, τότε ίσως κάποιος να έχει ξεπεράσει τα όρια σου. «Όταν παραβιάζονται τα όρια, μια σχέση θα αρχίσει να φαίνεται μονόπλευρη», λέει επίσης ο Durvasula.

Βήμα 2: Δείτε τα οφέλη από τον καθορισμό καλύτερων ορίων

Ο καθορισμός ορίων δεν είναι καθόλου εύκολος. Είναι μια λεπτή διαδικασία που απαιτεί εξάσκηση και ψυχικό σθένος. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να αναλάβουν δράση – ακόμα κι αν έχουν παρατηρήσει αυξανόμενα συναισθήματα θυμού, αγανάκτησης ή ενοχής.

«Υπάρχει μια στιγμή στην αρχή όπου ο καθορισμός ορίων είναι τόσο άβολος για τους ανθρώπους, που καταλήγουν να λένε: προτιμώ να κάνω τα πάντα μόνος μου παρά να νιώθω τόσο άβολα», λέει ο Durvasula. «Αλλά αν μπορούν να αντέξουν την δυσφορία του καθορισμού των ορίων, μπορούν πραγματικά να φτάσουν σε ένα σημείο όπου μπορούν να λένε με σεβασμό ‘όχι’».

Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε την αρχική δυσφορία είναι να απεικονίσετε τα αμέτρητα οφέλη που θα αποκομίσετε ως αποτέλεσμα της προστασίας και της διατήρησης του χρόνου σας.

Εάν είστε αυτοαπασχολούμενος ή έχετε μια παράπλευρη business δραστηριότητα και προσπαθήσετε να θέσετε καλύτερα όρια στην οικογένεια και τους φίλους σας, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξετε καλύτερα την επιχείρηση σας. Ή, εάν θέσετε καλύτερα όρια με τους πελάτες για να προστατεύσετε τον προσωπικό σας χρόνο, θα πετύχετε να έχετε ενέργεια για τους ανθρώπους που πραγματικά σας ενδιαφέρουν.

Βήμα 3: Ξεκινήστε να ορίζετε όρια

Μόλις βάζεις ένα όριο, βεβαιώσου ότι αξίζει τον κόπο. Αναρωτήσου: Ποιο είναι το αποτέλεσμα που θέλω; Είναι ο αυτοσεβασμός μέσα στην εξίσωση; Πόσο σημαντική είναι αυτή η ανθρώπινη σχέση; Μόλις απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, θα έχετε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το εάν αυτό είναι ένα όριο που θέλετε να θέσετε εξαρχής.

Μα μιλάτε όσο πιο καθαρά γίνεται. Η σαφήνεια είναι το κλειδί. Μιλήστε με απλό, ξεκάθαρο τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια για ”γκρίζα περιοχή”. Για παράδειγμα, αντί να πείτε, «Είμαι τόσο γεμάτος με τη δουλειά, θα επικοινωνήσω μαζί σου αργότερα», μπορείτε να πείτε, «Θα ήθελα πολύ να συζητήσουμε, αλλά έχω γεμίσει με τη δουλειά σήμερα. Θα σε πάρω τηλέφωνο αύριο το απόγευμα μόλις ξεμπερδέψω με τη δουλειά».

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο φίλος, το μέλος της οικογένειάς σας ή ο πελάτης σας γνωρίζει ότι βάζετε αυτό το όριο προκειμένου να έχετε μια καλύτερη σχέση ανάμεσα σας.

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά όταν υποβάλουμε ένα αίτημα – ή όταν πούμε όχι σε ένα αίτημα – εάν είμαστε ήρεμοι, εάν είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τις ανάγκες μας με τρόπο δίκαιο και λογικό για αυτούς, και αν σεβόμαστε το άλλο άτομο.

Ο καθορισμός ορίων δεν σημαίνει ότι λέμε ”όχι” σε κάθε πράγμα που δεν θέλουμε να κάνουμε.

«Μερικές φορές λέμε ”ναι” σε πράγματα στα οποία μπορεί να μην θέλουμε να πούμε ”ναι”, επειδή οι στενές σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμοιβαιότητα», λέει η Durvasula. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το παρακάνετε… με τη ρύθμιση των ορίων σας, είναι σημαντικό να αφιερώνετε τακτικά χρόνο για ενδοσκόπηση. Είναι η Χ σχέση αρκετά υγιής και ισορροπημένη ώστε να νιώθετε άνετα να κάνετε περιστασιακά πράγματα που δεν θέλετε;

Πηγή: Ergasia.gr

Τι φέρνει την ευτυχία στην εργασία; Πάντως όχι αυτό που νομίζουμε!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Θέστε όρια στην εργασία για να αυξήσετε την παραγωγικότητα

georgegsp

Οι γυναίκες εγκαταλείπουν τις δουλειές τους: Τι να κάνουμε για αυτό

georgegsp

8 συμβουλές από τον Bill Gates

Her News b